Γράφει ο Γεράσιμος Ταυρωπός
Ένα νέο προσωπικό και πολιτικό προφίλ “χτίζει” το τελευταίο διάστημα ο Γιάννης Βαρουφάκης. Καθώς έχει ήδη “αναλάβει” το υπουργείο Οικονομικών πολύ πριν ανακοινωθεί η σύνθεση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ (το έγραψε πρώτος ο Ceteris Paribus στο RP: Ο Βαρουφάκης, υπουργός Οικονομικών), προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί από το προηγούμενο και να χτίσει ένα νέο, που θα τον διευκολύνει στο δύσκολο έργο που έχει μπροστά του.
Μέχρι πρόσφατα, ως δημόσια περσόνα, ο Γιάννης Βαρουφάκης έχτιζε ένα προφίλ αντικομφορμιστικό, “ρηξιακό” και… υπεροπτικό. Όταν στις 13 Δεκεμβρίου ο Αλέξης Τσίπρας από το Ηράκλειο της Κρήτης είπε το περίφημο “Θα παίζουμε τη λύρα και θα χορεύουν πεντοζάλη οι αγορές”, ο κ. Βαρουφάκης χαιρέτισε αυτή την επίδειξη αποφασιστικότητας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με άρθρο του.
Ωστόσο, αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά ότι άλλες οι ανάγκες του προεκλογικού λόγου και άλλες οι ανάγκες της μετεκλογικής συγκυρίας, ιδιαίτερα μάλιστα όταν ετοιμάζεσαι να καθίσεις στο θώκο του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών που δικαίως παρομοιάζεται με “ηλεκτρική καρέκλα”. Έτσι, ο κ. Βαρουφάκης βάλθηκε τις τελευταίες μέρες να αποδείξει ότι μπορεί να είναι υπομονετικός, διαλλακτικός και… συνεννοήσιμος – προς διάψευση όσων φοβούνταν ότι με τις κορόνες για λύρες και νταούλια και με τον παρορμητικό και “αλαζονικό” του χαρακτήρα θα μπορούσε να πολώσει “με το καλημέρα” τους συνομιλητές του στην Ευρωζώνη.
Έτσι, ο «νέος Βαρουφάκης», άρχισε ήδη τις επίσημες επαφές με την ευρωπαϊκή ηγεσία. Όπως αποκάλυψε -χωρίς να τον κατονομάσει- ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ, είχε με τον κ. Βαρουφάκη τηλεφωνική συνομιλία, εγκατέστησε “κανάλι” προσωπικής επαφής μαζί του και σχεδιάζει να έρθει στην Αθήνα για να συζητήσουν από κοντά στα τέλη της εβδομάδας. Ενόψει αυτής της συνάντησης, ο κ. Ντάισλμπλουμ στις δηλώσεις του, που έγιναν αμέσως μετά από τη συνεδρίαση του Eurogroup, ήταν σχεδόν… τρυφερός, με τη νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ:
“Δεν μπορώ να απαντήσω αν θα επιστρέψει η τρόικα τον επόμενο μήνα, πρέπει να περιμένουμε να δούμε την στάση της επόμενης κυβέρνησης για το μέλλον του προγράμματος, το υφιστάμενο πρόγραμμα και τη συνέχεια. (…) Επαφίεται τώρα στη νέα ελληνική κυβέρνηση να μας ενημερώσει για τις φιλοδοξίες της”.
Όσο για τον κ. Βαρουφάκη, σε συνέντευξή του στο BBC δήλωσε:
“Δεν θα πάμε στις Βρυξέλλες, στη Φρανκφούρτη και στο Βερολίνο με συγκρουσιακή διάθεση, υπάρχεις πολύς χώρος για αμοιβαία οφέλη και κέρδη και πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε αυτό το χώρο και να βεβαιώσουμε ότι οποιαδήποτε συμφωνία διαπραγματευθούμε με τους εταίρους μας, θα είναι επωφελής για όλους”.
Αυτές οι φιλοφρονήσεις προδιαγράφουν αίσιο τέλος στη διαπραγμάτευση της νέας ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές; Όχι κατ’ ανάγκην.
Προδιαγράφουν όμως ότι, αυτή τη φορά, θα γίνει πραγματική διαπραγμάτευση!