Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου, 2021

O OHE αμφισβητεί τη νομιμότητα της μεταναστευτικής συμφωνίας μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Τα Ηνωμένα Έθνη και η Διεθνής Αμνηστία εγείρουν ανησυχίες για το ότι η προτεινόμενη μεταναστευτική συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία ενδέχεται να είναι παράνομη. Αυτό που φοβούνται αμφότεροι οι οργανισμοί είναι ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι Σύροι πρόσφυγες να μείνουν απροστάτευτοι και να αποσταλούν πίσω στις εμπόλεμες ζώνες.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το σχέδιο, όλοι οι μετανάστες που καταφθάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία θα πρέπει να επαναπροωθούνται στην Τουρκία και για κάθε Σύρο που θα γυρίζει πίσω, ένα Σύρος στην Τουρκία θα επανεγκαθίσταται στην ΕΕ.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν χαιρετήσει το σχέδιο «ένας προς έναν» ως μια σημαντική εξέλιξη που θα μπορούσε να αποτρέψει τους Σύρους να επιχειρούν επικίνδυνα ταξίδια σε όλο το Αιγαίο. Εντούτοις, ο ΟΗΕ αναφέρει ότι οποιαδήποτε συλλογική απέλαση αλλοδαπών «δεν συνάδει με το ευρωπαϊκό δίκαιο».

Ο Filippo Grandi, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δήλωσε: «Ως πρώτη αντίδραση, με ανησυχεί βαθύτατα κάθε ρύθμιση που περιλαμβάνει την εν λευκώ επιστροφή του καθενός από τη μία χώρα στην άλλη χωρίς να κατοχυρώνονται μέτρα διασφάλισης της προστασίας των προσφύγων βάσει του διεθνούς δικαίου. Ο αιτών άσυλο πρέπει να επιστρέφεται σε ένα τρίτο μέλος, μόνο εάν η ευθύνη για την αξιολόγηση της συγκεκριμένης εφαρμογής ασύλου στην ουσία καλύπτεται από την 3η χώρα».

Ο Jean-Claude Juncker, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επέμεινε ότι η αποστολή προσφύγων στην Τουρκία είναι νόμιμη και σύμφωνη με τη Σύμβαση της Γενεύης. Επικαλούμενος συγκεκριμένες παραγράφους στην οδηγία της ΕΕ για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, ανέφερε ότι οι χώρες θα μπορούν να αρνηθούν να εξετάσουν τις αξιώσεις των προσφύγων, αν υπάρχει ένα ασφαλές μέρος για να τους στείλουν πίσω. Δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει αποφασίσει ότι η Τουρκία αποτελεί «ασφαλή χώρα», είπε, η πολιτική επιστροφής είναι νόμιμη.

Πολλές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων όμως δεν έχουν ακόμη πειστεί. Η Διεθνής Αμνηστία έχει δηλώσει ότι είναι παράλογο να χαρακτηριστεί η Τουρκία ως ασφαλής τρίτη χώρα, και ότι κάποιοι Σύροι έχουν επιστραφεί στη Συρία και έχουν χάσει τη ζωή τους προσπαθώντας να διασχίσουν τα τουρκικά σύνορα.

Πηγή: Euronews

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων