Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς
Σε μία σχεδόν πολιτική παρέμβαση προχώρησε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, που αναφέρει ότι υπάρχει άμεση ανάγκη να υπάρξει από την ελληνική κεντρική διοίκηση τοποθέτηση ικανού επικεφαλής στην αντιμετώπιση του τεράστιου κύματος μετανάστευσης. Αυτό σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία, αποτελεί βασική προυπόθεση ώστε να έρθουν στην Ελλάδα, άνθρωποι και υποδομές των διεθνών οργανισμών, ώστε να συμβάλλουν στην προσπάθεια. «Ο ρυθμός των αφίξεων αυξάνεται σταθερά τις τελευταίες εβδομάδες. Περισσότεροι μετανάστες και πρόσφυγες έφτασαν στην Ελλάδα των Ιούλιο, 50.242, από ότι όλο το προηγούμενο έτος», τόνισε ο Γουίλιαμ Σπρίντλερ της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Γενεύη.
«Εάν η ελληνική κεντρική διοίκηση επιδείξει ηγεσία και όραμα και τοποθετήσει κάποιον που θα οργάνωνε την αντίδραση, τότε εμείς και άλλοι διεθνείς οργανισμοί θα ήμασταν έτοιμοι να έρθουμε να βοηθήσουμε», τόνισε ο ίδιος. «Είναι δύσκολο για εμάς να έρθουμε και να εργαστούμε επί τόπου εάν δεν υπάρχει κάποιος επικεφαλής», σημείωσε ο ίδιος.
Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης από την πλευρά του δήλωσε ότι απομένουν ακόμη 135 ημέρες για αυτό το έτος. Περιμένουμε ότι ο συνολικός αριθμός των αφίξεων θα ξεπεράσει τις 300.000».
Την ίδια ώρα όπως αναφέρει δημοσίευμα του ethnos.gr, σχεδόν 160.000 μετανάστες από τις εμπόλεμες περιοχές της Συρίας, του Ιράκ, του Αφγανιστάν και άλλες χώρες πέρασαν τα ελληνικά σύνορα, με το φαινόμενο να λαμβάνει διαστάσεις τσουνάμι την περασμένη εβδομάδα, όταν μόνο στα νησιά έφτασαν σχεδόν 21.000 άνθρωποι. Η μεγαλύτερη φετινή εβδομαδιαία προσέλευση έφτασε σε μέγεθος τους έξι μήνες του 2014, όταν είχαν αφιχθεί 43.500 μετανάστες στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Ο ΟΗΕ καλεί τις ελληνικές αρχές να παράσχουν βοήθεια στους μετανάστες, παρά την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα. Δεν γίνονται ωστόσο αντίστοιχες εκλύσεις από τον διεθνή οργανισμό για να βοηθήσουν Ευρωπαϊκά κονδύλια σε αυτή την προσπάθεια. Την ίδια ώρα που οι κάτοικοι της Κω και άλλων νησιών δίνουν από το υστέρημά τους για την στήριξη αυτών των ανθρώπων, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει καμία απάντηση για το που και πώς θα διοχετευθούν αυτοί οι άνθρωποι. Πριν από λίγες ημέρες ο επίτροπος για τη μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος, συνέχαιρε τις ελληνικές αρχές για το έργο τους. Που οφείλεται αυτή η διάσταση απόψεων με τον ΟΗΕ; Ίσως στην αδυναμία των ισχυρών κρατών μελών να μοιραστούν τις συνέπειες αυτής της μεταναστευτικής ροής.
Αυτή τη στιγμή η χώρα με τη χειρότερη οικονομική κρίση μαστίζεται και από τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές. Μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου και της 14ης Αυγούστου 2015, σχεδόν 160.000 μετανάστες έφθασαν διά θαλάσσης στην Ελλάδα, στους οποίους θα πρέπει να προστεθούν άλλοι 1.716 που έφθασαν διά ξηράς, περνώντας τα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Πάντως με τα μέσα ενημέρωσης να χτυπούν την υπουργό όχι στο πεδίο των ενεργειών της αλλά στο επικοινωνιακό πεδίο των δηλώσεών της, ο υπουργός επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης της προσέφερε την πολιτική του στήριξη.