Ο ΟΗΕ σκληραίνει τη στάση του με τη Βόρεια Κορέα. Καταδίκασε τη Βόρεια Κορέα για την πυρηνική δοκιμή που έλαβε χώρα τον Ιανουάριο.
Η απόφαση εκλήφθηκε σε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών, ενώ το Συμβούλιο επανέλαβε ότι προτίθεται να λάβει “σημαντικά μέτρα”.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας, επίσης, δεσμεύεται “να υιοθετήσει σύντομα νέα απόφαση”, η οποία τελεί υπό επεξεργασία εδώ και πολλές εβδομάδες, για την ενίσχυση των κυρώσεων κατά της Πιονγιάνγκ, σε απάντηση τόσο της εκτόξευσης του πυραύλου, όσο και της πυρηνική δοκιμής της 6ης Ιανουαρίου.
“Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα υιοθετήσουν σύντομα μία νέα απόφαση που θα επιβάλλει σημαντικά μέτρα σε απάντηση επικίνδυνων και σοβαρών παραβιάσεων” των αποφάσεων του ΟΗΕ, αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης.
Οι αποφάσεις του ΟΗΕ απαγορεύουν στην Βόρεια Κορέα οποιαδήποτε πυρηνική ή βαλλιστική δραστηριότητα.
Στο κείμενο της απόφασης αναφέρεται επίσης ότι η εκτόξευση, που παρουσιάσθηκε από την Πιονγκγιάνγκ ως εκτόξευση δορυφόρου, “χρησιμοποιεί την τεχνολογία των βαλλιστικών πυραύλων” και κατά συνέπεια “συμβάλλει στην ανάπτυξη από τη Βόρεια Κορέα συστημάτων εκτόξευσης πυρηνικών όπλων”, δηλαδή διηπειρωτικών πυραύλων με πυρηνικές κεφαλές ικανών να πλήξουν τις Ηνωμένες Πολιτείες.
“Πρόκειται σαφώς για απειλή κατά της ειρήνης και της διεθνούς ασφάλειας”.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο επί σχεδίου απόφασης για την ενίσχυση του καθεστώτος των κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας καρκινοβατούν εδώ και εβδομάδες, εξαιτίας της απροθυμίας του Πεκίνου, κύριου συμμάχου της Πιονγκγιάνγκ.
Υπενθυμίζεται ότι λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο πρεσβευτής της Βενεζουέλας που προέδρευσε της συνεδρίασης, Ραφαέλ Ραμίρες Καρένο, είχε δηλώσει πως “θεωρούμε ότι υπάρχει συναίνεση για την καταδίκη αυτής της παραβίασης των κυρώσεων του ΟΗΕ”.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρεσβευτής της Γαλλίας Φρανσουά Ντελάτρ, ο οποίος χαρακτήρισε την ενέργεια της Πιονγιάνγκ “εξωφρενική πρόκληση”. Για τον λόγο αυτόν “η αδυναμία δεν αποτελεί επιλογή”, πρόσθεσε.
Ιδιαίτερη σημασία έχει η δήλωση διπλωματικής πηγής, σύμφωνα με την οποία η Ουάσινγκτον ελπίζει στην ενίσχυση των διεθνών περιορισμών κατά του τραπεζικού συστήματος της Βόρειας Κορέας, ενώ το Πεκίνο αντιμετωπίζει απρόθυμα το ενδεχόμενο αυτό, φοβούμενο την επιδείνωση των συνθηκών ζωής στη χώρα.
ΑΠΕ-ΜΠΕ και capital.gr