Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Περίπου χίλιοι μετανάστες παραμένουν καθηλωμένοι στο κεντρικό σημείο διέλευσης των συνόρων στην Π.Γ.Δ.Μ από την Ελλάδα λόγω των νέων περιορισμών που τους στερούν το καθεστώς του πρόσφυγα.
Οι διαμαρτυρίες που ποικίλουν από το ράψιμο των χειλιών τους μέχρι τη χρήση βαφών στο σώμα τους έχουν ενταθεί προκειμένου να μπορέσουν να περάσουν το μήνυμά τους.
Είναι οργισμένοι εξαιτίας του ότι μόνον οι πολίτες από χώρες που μαστίζονται από τον πόλεμο επιτρέπεται να διέλθουν των σκοπιανών συνόρων. Κι αυτοί είναι εκείνοι που προέρχονται από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε τη διάκριση αυτή μεταξύ των αιτούντων άσυλο.
Ο εκπρόσωπος του της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) Αντριάν Έντουαρντς δήλωσε στους δημοσιογράφους:
«Όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο, ανεξάρτητα από την ιθαγένειά τους καθώς και δικαίωμα μεμονωμένης εξέτασης της κατάστασής τους. Η σωστή πληροφόρηση θα πρέπει να παρέχεται στους ανθρώπους που επηρεάζονται από τις αποφάσεις αυτές, κυρίως στα σημεία των συνόρων, ενώ θα πρέπει να είναι διαθέσιμη και η σωστή παροχή συμβουλών».
Ενώ οι βαλκανικές χώρες έχουν θεσπίσει τους περιορισμούς με βάση το προφίλ, η Σουηδία, παραδοσιακά ένα καταφύγιο για τους πρόσφυγες έχει επίσης ανακοινώσει ότι θα ενισχύσει τους συνοριακούς ελέγχους της. Κι αυτό διότι αναμένει έως και 190.000 αιτούντες άσυλο να φθάσουν στα σύνορα της φέτος, με συνέπεια να υποστηρίζει ότι το σύστημα υποδοχής της δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει.
«Η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη», δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν. «Είναι απαράδεκτη για όσους ζητούν άσυλο, για το προσωπικό και για όλους εκείνους που θα πρέπει να αισθάνονται εμπιστοσύνη στην εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας. Τώρα, για να το θέσω ωμά, περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να ζητήσουν άσυλο και να τεθούν υπό την προστασία και άλλων ευρωπαϊκών κρατών».
Ομάδες που λειτουργούν ως παρατηρητές της προσφυγικής κρίσης αναφέρουν ότι οι αριθμοί των μεταναστών που επιλέγουν τον επικίνδυνο θαλάσσιο δρόμο προς την Ελλάδα παρουσιάζονται πτωτικοί, ενώ παράλληλα δεν έχει φτάσει κανένα πλοιάριο με μετανάστες στην Ιταλία εδώ και μια εβδομάδα. Και τα δύο οφείλονται κατά πάσα πιθανότητα στη χειμωνιάτικη θαλασσοταραχή και τις χαμηλές θερμοκρασίες, παρά σε οποιαδήποτε μείωση του αριθμού εκείνων που εγκαταλείπουν τον πόλεμο και τη φτώχεια.
Αλλά σε μια κίνηση που αποσκοπεί στο να προσπαθήσει να πείσει τους πρόσφυγες να μην επιλέξουν το επικίνδυνο ταξίδι προς την Ευρώπη, η ΕΕ επιβεβαίωσε τη δημιουργία ενός ταμείου 3 δις ευρώ για δύο χρόνια με στόχο να βοηθήσει την Τουρκία στην υποστήριξη των Σύρων προσφύγων.
Πρόκειται για ένα κεφάλαιο που προσφέρθηκε στην Άγκυρα τον περασμένο μήνα ως μέρος ενός πακέτου μέτρων για τη διευκόλυνση της μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη και το οποίο οι ηγέτες της ΕΕ σχεδιάζουν να οριστικοποιήσουν στη σύνοδο κορυφής με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες την Κυριακή, 29 Νοεμβρίου.
Πηγή
Euronews