Γράφει ο Σπύρος Μπόικος,
Νέα στοιχεία για την υπόθεση της πτώσης του Μπόινγκ των Μαλαισιανών Αερογραμμών στις 17 Ιουλίου ήρθαν στο φως της δημοσιότητας αυτή την εβδομάδα, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Ρωσικής Επιτροπής που ερευνά την αεροπορική τραγωδία. Η ανακοίνωση της Επιτροπής στηρίζεται στη μαρτυρία ενός πρώην εργαζόμενου σε αεροπορική βάση της Ουκρανίας, στο Ντνιπεροπετρόφσκ, ο οποίος κατέθεσε πως εκείνη την ημέρα είδε ένα μαχητικό του ουκρανικού στρατού (τύπου Su-25) να απογειώνεται οπλισμένo με πυραύλους αέρος αέρος τους οποίους δεν έφερε κατά την επιστροφή του στη βάση.
Η μαρτυρία του υπαλλήλου, τα στοιχεία του οποίου δεν δημοσιοποιήθηκαν καθώς η οικογένεια του βρίσκεται ακόμη στην Ουκρανία και υπάρχουν φόβοι για την ασφάλεια της, δημοσιεύτηκε αρχικά σε μια συνέντευξη του στην Κομσομόλσκαγια Πράβντα. Στη συνέχεια ο μάρτυρας κατέθεσε στη ρωσική επιτροπή που ερευνά το αεροπορικό δυστύχημα και μάλιστα η μαρτυρία του ελέγχθηκε με χρήση ανιχνευτή ψεύδους. “Τα γεγονότα και οι πληροφορίες που πήραμε από το μάρτυρα, ο οποίος ήταν σε θέση να τα ανακαλέσει ξεκάθαρα και συνεκτικά, έπεισαν τους ερευνητές και εκτός αυτού η μαρτυρία του ελέγχθηκε με τον ανιχνευτή ψεύδους” δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της επιτροπής. Βλαντιμίρ Μαρκίν. “Η ερευνητική επιτροπή θα συνεχίσει να συγκεντρώνει και να αναλύει όλες τις πληροφορίες σχετικά με αυτή τη καταστροφή. Αν τα μέλη της διεθνούς επιτροπής που ερευνά το δυστύχημα ενδιαφέρονται πραγματικά να βρουν την αλήθεια και αποφασίσουν να ζητήσουν από εμάς πληροφορίες είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε όλα τα υπάρχοντα στοιχεία” συνέχισε ο εκπρόσωπος.
Η μαρτυρία του ουκρανού υπαλλήλου είναι πολύ σημαντική, καθώς, αν ισχύουν τα όσα περιγράφει λύνεται το μυστήριο της πτώσης του μαλαισιανού μπόινγκ. Να υπενθυμίσουμε ότι λίγο καιρό μετά το δυστύχημα η ολλανδική επιτροπή ασφαλείας είχε καταλήξει ότι το αεροπλάνο συγκρούστηκε στον αέρα με δυο αντικείμενα υψηλής ενέργειας, με αποτέλεσμα να κοπεί στα δυο πριν την πτώση του. Το Κίεβο είχε κατηγορήσει τότε τους αυτονομιστές αντάρτες. Η πλευρά των ανταρτών όμως αρνήθηκε τις κατηγορίες δηλώνοντας πως δεν διέθετε τον απαραίτητο οπλισμό για να καταρρίψει ένα αεροσκάφος που πετούσε στα 30.000 πόδια.
Είναι πιθανό η κυβέρνηση του Κιέβου να προχώρησε σε ένα τέτοιο έγκλημα, προκειμένου να κατηγορήσει για αυτό τους αυτονομιστές αντάρτες και μέσω αυτών τη Ρωσία, την οποία το Κίεβο κατηγορεί ότι υποκινεί την εξέγερση στην ανατολική Ουκρανία; Πραγματικά είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μια τέτοια κίνηση από την κυβέρνηση οποιασδήποτε χώρας στον κόσμο. Όμως στη διάρκεια της εξέγερσης στην Ουκρανία το Κίεβο έχει κατηγορηθεί για πολλά και ειδεχθή εγκλήματα, κυρίως λόγω της συνεργασίας του ουκρανικού στρατού με ακροδεξιές παραστρατιωτικές ομάδες. Ίσως έχει φτάσει η στιγμή να ασχοληθεί ο ΟΗΕ με το ουκρανικό ζήτημα και να αποδώσει ευθύνες όπου χρειάζεται. Η δολοφονία 298 αμάχων, που έτυχε να περνάνε από τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας εκείνη τη μέρα του Ιούλη, είναι οπωσδήποτε ένα απαράδεκτο έγκλημα που πρέπει να βρει την τιμωρία του.
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2024
Trending
- Aπόψε η ομιλία του Κώστα Καραμανλή στην Πάτρα – Μεγάλο ενδιαφέρον για το αν αναφερθεί στην διαγραφή Σαμαρά
- Παγκόσμια ανησυχία μετά το διάγγελμα Πούτιν – Άγνωστοι στη Δύση οι πύραυλοι Oreshnik
- Τα “όπλα” της ΑΑΔΕ για μεγαλύτερα έσοδα από τη φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο
- Η ΔΕΗ εξαγόρασε τις ΑΠΕ της Macquarie στη Ρουμανία έναντι 700 εκατ. ευρώ
- Αξιωματική αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ – Αποχώρησαν από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δύο ακόμη βουλευτές
- Οι ΗΠΑ θέλουν να «σπάσουν» τη Google – H κυβέρνηση Μπάιντεν ζητά την πώληση του Chrome
- Κίεβο: H Ρωσία εξαπέλυσε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο κατά της Ουκρανίας
- Απόψε το debate των 4 υποψηφίων για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ