Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022

Ο Πανούσης και η «κόπρος του Αυγείου»

Γράφει ο Ceteris Paribus

Εικόνα πρώτη: Ένας πρώην υπουργός ΠΡΟ.ΠΟ. δηλώνει ότι έχει στοιχεία, τα οποία κατέθεσε σε… συμβολαιογράφο, που αποδεικνύουν σχέσεις μελών της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτών με την τρομοκρατία. Δικαιολογείται ότι έπραξε όπως έπραξε γιατί δέχεται απειλές από τους τρομοκράτες και ανακατεύει στην όλη υπόθεση τον πολιτικό προϊστάμενο της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη.
Εικόνα δεύτερη: Το “σκανδαλιστικό” διάβημα του πρώην υπουργού αναλαμβάνει να προμοτάρει το «Πρώτο θέμα». Μικρή λεπτομέρεια: Στην ίδια εφημερίδα διαφημίζονται 9 αστυνομικά λογοτεχνικά πονήματα του πρώην υπουργού και προαναγγέλλεται το 10ο με αντικείμενο ακριβώς την υπόθεση που καταγγέλλει…
Εικόνα τρίτη: Ένα κανάλι που δείχνει σημάδια κατάρρευσης και απειλείται από τη διαδικασία αδειοδοτήσεων, αναλαμβάνει την καμπάνια των «αποκαλύψεων» κατηγορώντας το μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Λάμπρου σαν ένα εκ των εχόντων σχέση με την τρομοκρατία. Η καμπάνια ακόμη καλά κρατεί, με προβαλλόμενα πειστήρια διαλόγους μεταξύ του Π.Λ. και τρομοκρατών, διαλόγους που μπορούν να είναι προϊόν υποκλοπής μόνο από τα περιβόητα βαλιτσάκια της ΕΥΠ.

Με αυτά τα πρώτα δεδομένα, εξάγονται τα εξής συμπεράσματα:

1. Ένας πρώην υπουργός ισχυρίζεται ότι διέθετε τόσο συγκλονιστικά στοιχεία όπως η σχέση κορυφαίων πολιτικών προσώπων με την τρομοκρατία, και δεν τα παρέδωσε -ως όφειλε- επί υπουργίας του στον εισαγγελέα, αλλά τα πήρε μαζί του και τα κατέθεσε σε… συμβολαιογράφο. Η διαφημιστική πλαισίωση του διαβήματός του υποβάλλει τη σκέψη ότι τα έκανε όλα για να προμοτάρει τα βιβλία του, αλλά σε κάθε περίπτωση, αν μεν λέει αλήθεια, απέκρυψε σοβαρά στοιχεία και πρέπει να ελεγχθεί γι’ αυτό – οι νομικές μου γνώσεις δεν μου επιτρέπουν να σχολιάσω με πιο τρόπο.

HTML tutorial

2. Η εμπλοκή του καναλιού στην όλη υπόθεση υποβάλλει τη σκέψη ότι η όλη υπόθεση είτε είχε εξαρχής τη διάσταση μιας ιδιόρρυθμης «διαπραγμάτευσης» με την κυβέρνηση για το μέλλον των ιδιωτικών καναλιών ενόψει αδειοδοτήσεων είτε αξιοποιήθηκε εκ των υστέρων γι’ αυτό το σκοπό. Ό,τι από τα δύο και αν συμβαίνει, πρόκειται για ακραίο σύμπτωμα σήψης της ίδιας της δημοσιογραφία και του «μηχανισμού» της «ενημέρωσης».

3. Είναι φανερό -αυτό είναι το πιο σίγουρο συμπέρασμα απ’ όλα- πως τα προϊόντα και υποπροϊόντα των περιβόητων βαλιτσακίων της ΕΥΠ κυκλοφορούν στην «ελεύθερη» αγορά και έχουν γίνει αντικείμενο αγοραπωλησίας και συναλλαγών. Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά: κατά καιρούς, τμήματα διαλόγων που ήταν προϊόν υποκλοπής βρέθηκαν στη διάθεση των μίντια (θυμίζουμε υποθέσεις με ποδόσφαιρο, ποινικούς κ.λπ.). Αυτό λέει κάτι σημαντικό για τη διάβρωση της ίδιας της ΕΥΠ από πολιτικές και επιχειρηματικές «φράξιες», αλλά και για τα «βρόμικα» μέσα που χρησιμοποιούνται στον πολιτικο-επιχειρηματικό πόλεμο, ο οποίος μαίνεται.

Κορωνίδα της όλης υπόθεσης ωστόσο είναι κάτι άλλο, το οποίο ανάγκη πάσα να διαλευκανθεί γιατί έχει τεράστια πολιτική σημασία. Ο Κ. Πανούσης ισχυρίζεται ότι η ΕΥΠ κατέθετε κάθε πρωί στο πρωθυπουργικό γραφείο τα προϊόντα των υποκλοπών – μεταξύ αυτών και των υποκλοπών συνομιλιών μελών της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ! Αν υπήρξαν τέτοιες υποκλοπές -και φαίνεται ότι υπήρξαν-, τότε η ΕΥΠ όφειλε να καταθέσει τα ευρήματα στον πρωθυπουργό, που είναι ο πολιτικός της προϊστάμενος – και επομένως αυτός ο ισχυρισμός του Πανούση φαίνεται ο πιο αληθοφανής απ’ όλους. Αν έτσι έχουν τα πράγματα, τα ζητήματα που εγείρονται είναι δύο:

Πρώτον, έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός εντολή γι’ αυτές τις παρακολουθήσεις στελεχών του κόμματός του; Αν όχι, ποιος έδωσε αυτή την εντολή; Ο κ. Ρουμπάτης εν αγνοία του πρωθυπουργού;

Δεύτερον, από τη στιγμή που ήρθαν στα χέρια του τέτοια προϊόντα υποκλοπής, συνομιλιών στελεχών του κόμματός του, τι έπραξε ο πρωθυπουργός; Διέταξε τη διακοπή των υποκλοπών; Ενημέρωση το κόμμα του; Συζήτησε με τα εμπλεκόμενα στελέχη του;

Σε κάθε περίπτωση, το συμπέρασμα από όλα αυτά προκαλεί θλίψη και οργή: αυτό που λέγεται «δημόσια ζωή» και που περιλαμβάνει κατεξοχήν τους τομείς της πολιτικής, της λειτουργίας του «βαθέος κράτους» και της ενημέρωσης, είναι σε βαθιά κρίση και παρακμή, εμφανίζοντας συμπτώματα έρπουσας «μαφιοζοποίησης». Και δεν μπορεί να γίνει στα σοβαρά λόγος για οτιδήποτε άλλο χωρίς να καθαρίσει αυτή η «κόπρος του Αυγείου».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων