Σάββατο, 21 Μαΐου, 2022

Ο Παπακωνσταντίνου και τα …παραμύθια της Χαλιμάς

Πριν από λίγες μέρες, ο ολλανδικής καταγωγής κ. Paul van Son, εμπνευστής μεταξύ άλλων  και του μεγαλεπήβολου σχεδίου Desertec,  ανακοίνωσε ότι μεταθέτει για ευθετότερο χρόνο την επίτευξη των στόχων του προγράμματος. Το  σχέδιο Desertec και οι στόχοι του, ήταν η κάλυψη του 20% των αναγκών της Ευρώπης σε ηλεκτρική ενέργεια, από  φωτοβολταϊκές μονάδες εγκατεστημένες στις αχανείς εκτάσεις της Σαχάρας. Η φαραωνική  σύλληψη έχει  να κάνει με την εγκατάσταση  τεράστιων φωτοβολταϊκών πάρκων στις ερήμους της βόρειας Αφρικής και τη μεταφορά του ηλεκτρικού  στα δίκτυα της   Ευρώπης, με υποβρύχια καλώδια που θα διασχίζουν τη Μεσόγειο.

Ως σύλληψη ακούγεται σωστή, καθώς στις ερήμους η ηλιοφάνεια είναι μεγάλη, ενώ η τεχνολογία προσφέρει λύσεις για τη μεταφορά της ενέργειας. Το σχέδιο ωστόσο το παρέσυρε η Αραβική Άνοιξη. Αν και εδώ που τα λέμε, ακόμη και με ηρεμία στη Βόρεια Αφρική, πόσο σίγουρη θα ήταν η Ευρώπη, αν μεγάλο μέρος της ηλεκτροδότησής της εξαρτιόνταν από καθεστώτα και δικτάτορες κάθε είδους. Ή ακόμη αν ήταν εκτεθειμένη  σε  απειλές από ομάδες Βεδουίνων, Τουαρέγκ ή ισλαμιστών  του τύπου «δίνετε τόσα  ή κατεβάζουμε τους διακόπτες».

Κάνουμε την αναφορά στο   σχέδιο Desertec, επειδή αποτέλεσε το έναυσμα για το «παπακωνστανίνειας» έμπνευσης σχέδιο «Ήλιος». Ήταν τόσο σίγουρος για την αποτελεσματικότητά του «Ήλιος»,  ο πρώην υπουργός Οικονομικών και ΥΠΕΚΑ και νυν ελεγχόμενος για τη «λίστα Λαγκάρντ» ,  αφού πριν ακόμη  σχεδιαστεί στο χαρτί,  το διαφήμιζε ο ίδιος και οι παρατρεχάμενοί του ως τη «μαγική συνταγή» που  θα προσφέρει στο Ελληνικό  Δημόσιο τόσα έσοδα, που θα… μηδένιζαν το δημόσιο χρέος!

Τρομάρα του  για τις ανοησίες που πλασάριζε   και τρομάρα μας,   που μας έλαχαν τέτοιοι πολιτικοί!

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων