Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023

Ο Παρθενώνας με… 120.000 Lego! (ΦΩΤΟ)

Η Ακρόπολη, κατασκευασμένη με 120.000 Lego, έγινε σήμερα το πρωί πόλος έλξης για τους μικρούς επισκέπτες που ανέβηκαν στον δεύτερο όροφο του Μουσείου της Ακρόπολης, όπου και παρουσιάζεται η πολύχρωμη μακέτα σε ειδική προθήκη.

Η ιδέα ανήκει στον Αυστραλό δημιουργό Ράιαν Μακ Νοτ που θέλησε να κινήσει την περιέργεια των παιδιών για την Ακρόπολη της Αθήνας. Ο Μακ Νοτ χρειάστηκε εκατοντάδες ώρες προκειμένου να αποτυπώσει με τη δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια τα μνημεία του Ιερού Βράχου. Στη Lego κατασκευή, το παιχνίδι με τον χρόνο είναι εμφανές και ο δημιουργός της δεν στερείται χιούμορ.

lego3_0

Συνυπάρχουν σε αυτή την κατασκευή το παρελθόν και το μέλλον. Από τη μια βλέπουμε τον Έλγιν να επιτηρεί την αποκαθήλωση των γλυπτών του Παρθενώνα, με φόντο τον Φειδία που διαμαρτύρεται. Από την άλλη μεγάλες προσωπικότητες του πνεύματος όπως η Αγκάθα Κρίστι και ο Σιγκμουν Φροιντ , ενώ η Μελίνα Μερκούρη μάς χαιρετά με μια αγκαλιά λουλούδια, όπως στη φωτογραφία της στον σταθμό του μετρό «Ακρόπολη».

Από τη μακέτα δεν λείπει η σύγχρονη Ελλάδα, κι έτσι γύρω από την αρχαία Αγορά υπάρχει το μαγαζί με τα σουβλάκια, εύζωνες με φουστανέλα να χορεύουν, ο Έλτον Τζον που δίνει συναυλία στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Αυτοί και αρκετοί ακόμα χαρακτήρες Lego, συνυπάρχουν με θεατές του 5ου αιώνα πΧ, οι οποίοι παρακολουθούν μια παράσταση του Οιδίποδα Τύραννου στο θέατρο του Διονύσου.

lego4

«Μπορεί κάποιοι ορθόδοξοι να μου καταλογίσουν ότι μετατρέπουμε τον αρχαίο κόσμο σε ρομπότ, αλλά ας είναι… θα μείνουν μόνοι τους» είπε, σήμερα, ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής, με την πεποίθηση ότι «η πρόσληψη της αρχαιότητας μέσω του παραδοσιακού, ακαδημαϊκού τρόπου φαίνεται να μην λειτουργεί και τόσο για τα παιδιά».

Γι αυτό και, πρόσθεσε ο κ. Παντερμαλής, το Μουσείο υιοθέτησε την ιδέα της κατασκευής με Lego. Όταν ζήτησε να την δανειστεί από το Μουσείο Νίκολσον του Σίδνεϊ, οι υπεύθυνοι αποφάσισαν να την δωρίσουν.

lego5_1

Φωτογραφίες: (SOOC/Νίκος Λιμπερτάς)

mastografia_banner

σχετικα αρθρα

voucher_banner

ροη ειδησεων

mastografia_banner