Έζησε στην Παταγονία πριν από σχεδόν 100 εκατομμύρια χρόνια και έτρωγε 130 κιλά βλάστησης την ημέρα: ένα αντίγραφο ενός από τους μεγαλύτερους δεινόσαυρους στη Γη εκτίθεται από την Παρασκευή στο Λονδίνο, για πρώτη φορά στην Ευρώπη, σύμφωνα με το AFP.
Ο σκελετός του ζώου μήκους 37,2 μέτρων – ενός τιτανόσαυρου που ονομάζεται Patagotitan mayorum, ο «Παταγονικός Τιτάνας» – μπήκε στον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στο Λονδίνο. Αν ο λαιμός του ήταν όρθιος, ο δεινόσαυρος θα είχε το μέγεθος ενός πενταώροφου κτιρίου, λένε οι ερευνητές.
Το αντίγραφο του τιτανόσαυρου «κατοικεί» στην ίδια αίθουσα του μουσείου όπου εκτέθηκε το δημοφιλές δεινοσαύρου “Dippy”, ένα διάσημο μοντέλο- διπλόδοκου, μέχρι το 2017.
Ο νέος σκελετός που εκτίθεται είναι ένα αντίγραφο ενός από τους έξι τιτανόσαυρους, ενός από τους μεγαλύτερους δεινόσαυρους που έχουν ζήσει ποτέ στη Γη, που ανακαλύφθηκε αφού ένας Αργεντινός αγρότης παρατήρησε ένα τεράστιο οστό να προεξέχει από το έδαφος το 2010. Οι ανασκαφές διήρκεσαν τότε μέχρι το 2015 .
«Ανακάλυψαν ένα νεκροταφείο με έξι διαφορετικά ζώα στο έδαφος», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Paul Barrett, επικεφαλής ερευνητής της έκθεσης.
«Κατά τη διάρκεια περίπου τριών ετών, ανέσκαψαν όλα αυτά τα οστά και μπόρεσαν να αποκαλύψουν ότι είχαν ανακαλύψει έναν νέο τύπο γιγάντιου δεινοσαύρου, ένα από τα μεγαλύτερα ζώα που περπάτησε ποτέ στη γη», είπε.
Οι δεινόσαυροι που ανακαλύφθηκαν ζούσαν στα δάση της σημερινής Παταγονίας πριν από 95-100 εκατομμύρια χρόνια, κατά την Ύστερη Κρητιδική περίοδο.
Σύμφωνα με την έρευνα, αυτά τα γιγάντια φυτοφάγα ζύγιζαν περίπου 57 τόνους, είχαν τεράστιο λαιμό και μακριά ουρά. Έπρεπε να τρώνε 130 κιλά βλάστησης την ημέρα για να συντηρηθούν.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι και τα έξι ζώα πέθαναν ταυτόχρονα, αλλά δεν ξέρουν γιατί.
«Δεν ξέρουμε γιατί πέθαναν (…) Μπορεί να τους είχε πιάσει πλημμύρα. Ή θα μπορούσαν να είχαν σκοτωθεί από άλλο περιβαλλοντικό πρόβλημα, όπως μια ξηρασία», είπε ο Μπάρετ, προσθέτοντας ότι η έρευνα συνεχίζεται.
Μετά την ανακάλυψη στην Αργεντινή, οι ειδικοί έκαναν τρισδιάστατες σαρώσεις από κάθε δεινόσαυρο για να δημιουργήσουν αντίγραφα από πολυεστερική ρητίνη και υαλοβάμβακα, τα οποία στη συνέχεια τοποθέτησαν σε ένα ατσάλινο πλαίσιο.
Μια καναδική εταιρεία χρειάστηκε περισσότερους από έξι μήνες για να φτιάξει το γιγάντιο γύψινο αντίγραφο, χρησιμοποιώντας δεκάδες απολιθωμένα οστά από την τοποθεσία.
Τα πραγματικά κόκαλα θα ήταν πολύ βαριά για να εμφανιστούν, αλλά το γεγονός ότι είναι αντίγραφα σημαίνει ότι οι επισκέπτες μπορούν να αγγίξουν το αντίγραφο.
Το αντίγραφο έφτασε στο Λονδίνο σε 32 ξεχωριστά κουτιά, πράγμα που σήμαινε ότι «κάθε κομμάτι έπρεπε να συναρμολογηθεί σαν ένα γιγάντιο παζλ», δήλωσε η Sinead Marron του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας.
Είπε ότι στόχος της έκθεσης είναι «να αφηγηθεί την ιστορία του πώς ένα τέτοιο ζώο μεγάλωσε από ένα μικροσκοπικό αυγό, μικρότερο από ένα ποδόσφαιρο, σε αυτόν τον εκπληκτικό γίγαντα 57 τόνων».