Τετάρτη, 10 Αυγούστου, 2022

Ο Παυλόπουλος έριξε πολύ το επίπεδο. Αιχμές για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Στην προεδρευόμενη δημοκρατία που αποτελεί το πολιτειακό σύστημα της Ελλάδας, αλλά και την ντόπια πολιτική παράδοση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είθισται να είναι πολύ προσεκτικός με τις αποστάσεις που κρατά από τα πολιτικά κόμματα και στελέχη και να παρεμβαίνει όταν πρόκειται για ζήτημα ζωτικής σημασίας για το πολίτευμα και την χώρα.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος ωστόσο μπέρδεψε λίγο τον ρόλο του και έκανε σχόλια πολιτικά που δεν αντιστοιχούν με τον θεσμικό του ρόλο αλλά περισσότερο με εκείνον ενός απλού βουλευτή.

Ο κ. Παυλόπουλος άφησε σαφείς αιχμές για τον τρόπο που άσκησε τα καθήκοντα της η Ζωή Κωνσταντοπούλου. “Είμαι απόλυτα βέβαιος ξέροντας τη διαδρομή σας και την κοινοβουλευτική σας ευαισθησία, ότι θα είστε Πρόεδρος όλων των βουλευτών, Πρόεδρος όλων εκείνων οι οποίοι υπερασπίζονται το πολίτευμα και την πορεία του τόπου. Και ξέρω πάρα πολύ καλά ότι θα βοηθήσετε τη Βουλή να μπορέσει να ασκήσει στο ακέραιο τα καθήκοντά της και να διαδραματίσει το ρόλο που της επιφυλάσσει το Σύνταγμα”, είπε.
Κατά τα άλλα, “Η νέα Βουλή όχι μόνο να ανακτήσει το κύρος της, αλλά και λειτουργώντας σύμφωνα με το Σύνταγμα να αποτελέσει αφετηρία μεγάλων αλλαγών για τη χώρα και το πολιτικό σύστημα”, δεσμεύτηκαν κατά τη συνάντηση τους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος και ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης.

HTML tutorial

“Το Σύνταγμά μας είναι σαφές: Δεν επιφυλάσσει στη Βουλή το ρόλο κυβερνώσας Βουλής. Η Βουλή ασκεί τη νομοθετική εξουσία, όπως ορίζει το Σύνταγμα. Ασκεί τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, όπως ορίζει το Σύνταγμα. Και εύχομαι στις μέρες σας, από τη μία πλευρά να τονωθεί ο νομοθετικός ρόλος της Βουλής και, ιδίως, η νομοθετική πρωτοβουλία από την πλευρά των βουλευτών. Εύχομαι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος να αποκτήσει την ουσία που το ίδιο το Σύνταγμα προβλέπει, ώστε να υπάρχει ο έλεγχος πάνω στην Κυβέρνηση. Γιατί ο έλεγχος αυτός είναι απαραίτητος”, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Από την πλευρά του, ο Ν. Βούτσης είπε ότι “το Κοινοβούλιο πρέπει να είναι Ναός της Δημοκρατίας και όχι μαυσωλείο” πιθανότατα ως έμμεση απάντηση στις σπόντες του ΠτΔ.

Σκεπτόμενοι ωστόσο πόσες φορές, εξευτελίστηκε η ενική κυριαρχία στη χώρα, επί Προεδρίας Παυλόπουλου αλλά και του προκατόχου του, χωρίς καμία νύξη ή σπόντα από πλευράς τους, είναι πολύ αδόκιμο να σχολιάζει ο ΠτΔ το πώς εξετέλεσε τα καθήκοντά της η απελθούσα Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων