Τετάρτη, 28 Ιουλίου, 2021

Ο Pence στην Ευρώπη για αποσαφήνιση της Αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Mike Pence κατευθύνεται στην Ευρώπη αυτή την εβδομάδα προκειμένου να συναντηθεί με συμμάχους που αναζητούν αποσαφηνίσεις σχετικά με τη στρατηγική εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Trump και τη στάση της απέναντι στη Ρωσία, μετά και την παραίτηση του επικεφαλής συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Ο Pence, ο οποίος έχει ενστερνιστεί πιο στενά την Ρεπουμπλικανική ορθόδοξη πολιτική μεθοδολογία από τον Πρόεδρο, Donald Trump, θα παραστεί στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου αυτό το Σαββατοκύριακο και στη συνέχεια θα επισκεφθεί τις Βρυξέλλες.

Το ταξίδι αυτό έρχεται τη ώρα που μαίνονται αναταραχές εντός της αμερικανικής διοίκησης μετά από την παραίτηση του συμβούλου εθνικής ασφάλειας του Trump, Michael Flynn, τη Δευτέρα.

O Flynn, ο οποίος επιδίωξε στενότερους δεσμούς με τη Ρωσία, παραιτήθηκε μετά από δημοσιεύματα που τον έφεραν να έχει προχωρήσει σε συζητήσεις για τις κυρώσεις των ΗΠΑ στην Μόσχα με τον πρέσβη της Ρωσίας.

Ακόμη και πριν από την αποχώρηση του Flynn όμως, οι παραινέσεις του Trump για θερμότερες σχέσεις με τη Μόσχα και ο έπαινος του Ρώσου Προέδρου, Vladimir Putin, είχε προκαλέσει νευρικότητα τόσο μεταξύ του νομοθετικού σώματος των ΗΠΑ όσο και μεταξύ των συμμάχων στο ΝΑΤΟ.

Ας μην παραλειφθεί το γεγονός ότι ο Trump είχε αποκαλέσει πρόσφατα το ΝΑΤΟ «ξεπερασμένο», ενώ υπογράμμιζε ότι τα κράτη-μέλη της Συμμαχίας δεν συνεισφέρουν το δίκαιο μερίδιο τους στον προϋπολογισμό του οργανισμού.

Ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες χαιρέτησαν την αναχώρηση Flynn με ανακούφιση. Σε κάθε περίπτωση, ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος έχει θεωρηθεί από ορισμένους αξιωματούχους στην Ευρώπη ως ένας από τους κορυφαίους υποστηρικτές της κυβέρνησης Trump, θιασώτης των στενότερων δεσμών με τη Ρωσία και ένας σκληροπυρηνικός αντίπαλος της πυρηνικής συμφωνία του 2015 μεταξύ του Ιράν και των δυτικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Wolfgang Ischinger, του προέδρου της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, ένας υπαρκτός φόβος ενόψει των σημαντικών αλλαγών που συντελούνται στην Ευρώπη είναι η ενεργής προώθηση της αποσύνθεσης της ΕΕ εκ μέρους του Λευκού Οίκου. Σε αυτή την κατεύθυνση, ο Ischinger  εξέφρασε τις ελπίδες του σχετικά με το ότι ο Pence θα καταστήσει σαφές ότι η διάλυση της ΕΕ δεν είναι ο στόχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

 

Πηγή: Reuters

 

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων