Τρίτη, 26 Οκτωβρίου, 2021

Ο πλωτός «big brother» – Ο Στρατός παρέλαβε το υπερ-σκάφος επιτήρησης του Έβρου

ρόκειται για το σκάφος με τον κωδικό «ONEX Νεώριον Ερμής ΧΙΧ» που όπως πρώτοι είχαμε γράψει στο enikos.gr στις 25 Μαρτίου, αποτελεί δωρεά των Ναυπηγείων Σύρου, για την ενίσχυση της θωράκισης των συνόρων με την Τουρκία.
ADVERTISING

Χθες, Τετάρτη, το σκάφος πέρασε και επίσημα στα χέρια του Στρατού και όπως βλέπετε στις αποκλειστικές φωτογραφίες που εξασφαλίσαμε, η διαδικασία έγινε χωρίς τυμπανοκρουσίες, λόγω κορονοϊού. Η παράδοση πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Φερών (ΤΣΦ), όπου θα παραμείνουν τις επόμενες ημέρες εκπρόσωποι των Ναυπηγείων Σύρων προκειμένου να γίνει επίδειξη των συστημάτων στα στελέχη της 12ης Μεραρχίας, που θα αναλάβουν και την επιχειρησιακή του λειτουργία.

Πρόκειται για αλουμινένιο σκάφος με βύθισμα μόλις 40 εκατοστών, που το καθιστά ιδανικό για επιχειρήσεις στο Δέλτα του Έβρου, όπου ο πυθμένας παρουσιάζει μεγάλες βαθομετρικές αυξομειώσεις. Φέρει πλήρωμα τεσσάρων ατόμων και κινείται με εξωλέμβια μηχανή 150 ίππων.

Το «ONEX Νεώριον Ερμής ΧΙΧ» φέρει πληθώρα ηλεκτρονικών μέσων, όπως συσκευή δέσμης υπερύθρων για νυχτερινή πλοήγηση, κάμερα Full HD, κάμερα υπέρυθρου μικρού κύματος (SWIR), θερμική κάμερα IR ψυχόμενη, και σύστημα επιτήρησης με laser (Laser Range Finder) εμβέλειας 10 χιλιομέτρων. Με απλά λόγια, αυτό το σκάφος γίνεται το υπερ-μάτι του Στρατού με εμβέλεια 10 χιλιομέτρων, δίνοντας την δυνατότητα στους χειριστές και το κέντρο επιχειρήσεων να γνωρίζουν επακριβώς τι ετοιμάζουν να κάνουν οι Τούρκοι (διακινητές ή Στρατός) σε οποιοδήποτε σημείο πριν ακόμη πλησιάσουν το νερό.

Όπως έχουμε αποκαλύψει στο enikos.gr, κομβικό ρόλο σε αυτή την πολύ σημαντική προσθήκη στον Ελληνικό Στρατό έχει παίξει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ενώ ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, έχει κάνει πολύ και αθόρυβη δουλειά ώστε να ενισχύσει με διάφορες πρωτοβουλίες μέσω δωρεών την επιχειρησιακή δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, τρέχοντας μάλιστα και την συγκεκριμένη δωρεά.

Ο πρόεδρος της ΟΝΕΧ, Πάνος Ξενοκώστας, είναι ο ένας από τους επιχειρηματίες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα με τη δωρεά του σκάφους, που με όλο τον εξοπλισμό του κοστίζει πάνω από 1 εκατ. ευρώ.

Για να γίνει αντιληπτό πόσο αυξάνει κατακόρυφα τις δυνατότητες επιτήρησης του Δέλτα στον Έβρο από τον Στρατό, το σύστημα των αισθητήρων είναι πλήρως λειτουργικό υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες και θερμοκρασίες περιβάλλοντος (θερμοκρασίες λειτουργίας -32°C ως +55°C) και δίνει τη δυνατότητα επιτήρησης στόχων μεγάλων αποστάσεων σύμφωνα με τα κριτήρια αναφοράς (Johnson, NATO STANAG 4347) που είναι:

8.5 Km για άνθρωπο σε όρθια θέση (0.5m x 1.8m),

16.5 km για στόχο NATO (2.3m x 2.3m)

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύστημα δουλεύει αυτόνομα και σε διασύνδεση με το κέντρο επιχειρήσεων.

ΠΗΓΗ: REAL.GR

eni_252863_204360_type13262

713864_ca093fde12-a921affe230b7701

713864_2d66bc7c4e-bf63553ae6d0ca44

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων