Παρασκευή, 30 Ιουλίου, 2021

Ο πόλεμος προ των πυλών. Δεν αφήνουν περιθώρια στον Πούτιν

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Οι εξελίξεις μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι ραγδαίες με τη διεθνή κοινότητα να κρατά την ανάσα της μπροστά στο ενδεχόμενο ενός γενικευμένου πολέμου.

Η στάση της Τουρκίας είναι τόσο αφόρητα προκλητική που δεν αφήνουν κανένα πλέον περιθώριο στη Ρωσία. Το γεγονός της κατάρριψης του αεροσκάφους συνδέθηκε αμέσως μετά με την σύληση του πτώματος του νεκρού Ρώσου πιλότου από Σύριους αντάρτες, δηλαδή τους συμμάχους των δυτικών δυνάμεων ενάντια στον Άσαντ και κατά συνέπεια τον Πούτιν. Μάλιστα αργότερα έγινε γνωστό ότι οι Τουρκομάνοι που ζουν στη Συρία, επιβεβαίωσαν ότι σκότωσαν δύο πιλότους που έπεφταν με αλεξίπτωτα.

Λίγες μόνο ώρες μετά, οι Σύριοι αντάρτες κατέρριψαν και ένα από τα δύο ρωσικά ελικόπτερα που έκαναν έρευνα για τους πιλότους του αεροσκάφους.

Ο Πούτιν δεν έκρυψε την οργή του και ίσως για πρώτη φορά μίλησε τόσο ανοιχτά για τις σχέσεις Τουρκίας και ISIS. Διαβάστε εδώ τι είπε ακριβώς.

Πολλοί πλέον αναλυτές επισημαίνουν ότι η πράξη των Τουρκικών δυνάμεων να καταρρίψουν το αεροσκάφος μία δύναμης που σφυροκοπούσε τον ISIS, δείχνει ξεκάθαρα πως είμαστε μπροστά σε ανακατάταξη των στρατοπέδων στη Μέση Ανατολή.

Αυτές οι γραμμές γράφονται πριν ολοκληρωθεί η έκτακτη σύνοδος του ΝΑΤΟ για το γεγονός. Και μόνο πάντως το ότι η Τουρκία μετά το περιστατικό, αντί να προστρέξει διπλωματικά στη Ρωσία έστω για τυπικούς λόγους, προσέτρεξε στο ΝΑΤΟ, είναι χαρακτηριστικό του πόσο πολωμένο είναι το κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο πόλεμος είναι πιθανότατα προ των πυλών.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων