Οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσε να βυθιστούν στα 60 δολάρια το βαρέλι, αν ο ΟΠΕΚ δεν συμφωνήσει σε μία σημαντική μείωση της παραγωγής, στην Σύνοδο στη Βιέννη αυτή την εβδομάδα, εκτιμούν αναλυτές και παράγοντες της αγοράς.
Τα παράγωγα του αργού πετρελαίου Brent έχουν μειωθεί 34% από τον Ιούνιο αγγίζοντας το χαμηλό τεσσάρων ετών και τα 76,76 δολάρια το βαρέλι στις 14 Νοεμβρίου, και θα μπορούσαν να μειωθούν περαιτέρω εάν ο ΟΠΕΚ δεν συμφωνήσει να μειώσει την παραγωγή κατά τουλάχιστον 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, προειδοποιούν.
«Η αγορά θα θέσει υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία του ΟΠΕΚ και της επιρροής του στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου, αν δεν υπάρξει μείωση», δήλωσε ο Daniel Bathe, της Lupus alpha Commodity Invest Fund. Αυτό θα μπορούσε να στείλει το Brent στα 60 δολάρια, σημειώνει.
Τί θα αποφασίσει ο ΟΠΕΚ;
Οι διαχειριστές κεφαλαίων εμφανίζονται διχασμένοι για το αν ο ΟΠΕΚ θα καταλήξει σε συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής. Ο Bathe εκτιμά ότι οι πιθανότητες είναι 50%-50%.
Η τιμή του πετρελαίου σημειώνει βουτιά από το καλοκαίρι λόγω της υπερβάλλουσας προσφοράς – εν μέρει λόγω της αγοράς σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ καθώς και της χαμηλής αύξησης της ζήτησης, ιδίως στην Ευρώπη και την Ασία.
Ως αποτέλεσμα, ορισμένοι επενδυτές πιστεύουν ότι μία μικρή μείωση – περίπου 500.000 βαρέλια την ημέρα – δεν θα ήταν αρκετή για να καθησυχάσει τις αγορές.
Ο Doug King, επικεφαλής επενδύσεων της RCMA Capital, βλέπει το Brent να υποχωρεί στα 70 δολάρια, ακόμη και με μείωση της τάξης του 1 εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα.
Αν ο ΟΠΕΚ δεν συμφωνήσει σε περικοπή, οι τιμές θα μειωθούν «περαιτέρω και αρκετά γρήγορα», με το αργό στις ΗΠΑ να αγγίζει τα 60 δολάρια.
«Ο πόλεμος του πετρελαίου και οι θεωρίες συνωμοσίας»
Καθώς τα κράτη μέλη αγωνίζονται να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς, πολλές χώρες του ΟΠΕΚ θα πιέσουν για μείωση της παραγωγής.
«Οι τιμές κάτω από τα 80 δολάρια ασκούν σημαντικές πιέσεις για τα πιο αδύναμα μέλη του ΟΠΕΚ, όπως η Βενεζουέλα», επισημαίνει ο Nicolas Robin, διαχειριστής κεφαλαίων στην Threadneedle.
Μία μεγαλύτερη μείωση – 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως ή περισσότερο – είναι ένα «ακραίο σενάριο», σημειώνει, αλλά μια τέτοια κίνηση θα ωθήσει γρήγορα τις τιμές πάνω από τα 85 δολάρια.
Ο Doug Hepworth, αναλυτής της Gresham Investment Management σημειώνει ότι μία αιφνίδια μεγάλη μείωση, δηλαδή 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, είναι απαραίτητη για να ωθήσει τις τιμές πίσω έως και 80 δολάρια. Αυτό θα πρέπει να συνοδεύεται από κάποια νεοαποκτηθείσα πειθαρχία στα μέλη εκτός Σαουδικής Αραβίας.
Η αγορά έχει πλημμυρίσει από θεωρίες συνωμοσίας ως προς το γιατί η Σαουδική Αραβία δεν έχει ήδη παρέμβει. Η New York Times και ο αρθρογράφος Thomas Friedman σημειώνει πως έχει ήδη να ξεκινά… υπογείως ένας παγκόσμιος πόλεμος πετρελαίου με τις ΗΠΑ και την Σαουδική Αραβία από τη μία πλευρά και τη Ρωσίας και το Ιράν από την άλλη.
Ο Tom Nelson, αναλυτής της Investec σημειώνει ότι η Σαουδική Αραβία είχε επιτρέψει στην τιμή του μαύρου χρυσού να υποχωρήσει τόσο έτσι ώστε να δώσει κίνητρα στους μικρότερους παραγωγούς του ΟΠΕΚ να ακολουθήσουν το Ριάντ στη μείωση της παραγωγής.
«Οι Σαουδάραβες θέλουν να μειώσουν την παραγωγή αλλά δεν θέλουν να είναι οι μόνοι»,. σημειώνει και προσθέτει: «Η αγορά θέλει πραγματικά να δει ότι ο ΟΠΕΚ εξακολουθεί να λειτουργεί … αν υπάρξει μία μικρό μείωση με μία συνοδευτική δήλωση που να τονίζει την συνοχή του ΟΠΕΚ και το ότι υπάρχει ένα ενιαίο μέτωπο, μπορεί μακροπρόθεσμα να ωθήσουν το Brent προς τα 80 με 90 δολάρια».