Γράφει ο Γεράσιμος Ταυρωπός
Τα πράγματα πήραν πλέον το δρόμο τους. Η στάση πληρωμών στο ΔΝΤ θα συντελεστεί και η Ελλάδα θα είναι εκτός προγράμματος από σήμερα Τρίτη 30 Ιουνίου – η οποία αναδεικνύεται σε D-Day. Ύστερα από αυτό, όλα θα τελούν
εν αναμονή του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος της Κυριακής. Οι προσπάθειες για διαμεσολάβηση της τελευταίας στιγμής από κάποιους «εχέφρονες» της Κομισιόν δεν απέδωσαν, καθώς τώρα στη «ζυγαριά» βαραίνουν πιο καταλυτικά απ’ ό,τι πριν, ο Σόιμπλε και το ΔΝΤ.
Τώρα, το ερώτημα μετατίθεται για τη Δευτέρα: Τι θα γίνει στην περίπτωση του ΝΑΙ και τι στην περίπτωση του ΟΧΙ; Για να δώσουν χρόνο ώστε τα μεγάλα ερωτήματα να απαντηθούν τη Δευτέρα, υπό το φως του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, και όχι σήμερα, το μεν ΔΝΤ έχει ήδη δηλώσει ότι η μη καταβολή των δόσεων σήμερα δεν συνιστά πιστωτικό γεγονός αλλά αποτελούν «απλώς» ληξιπρόθεσμη οφειλή, ο δε κ. Ντράγκι αναμένεται να μην προχωρήσει αύριο Τετάρτη σε περαιτέρω μέτρα εις βάρος των ελληνικών τραπεζών πέραν του «παγώματος» του ELA.
Όσον αφορά λοιπόν τα σενάρια της «επόμενης μέρας» -που είναι πολλά και θα τα εξετάσουμε τις επόμενες μέρες- όλοι οι αναλυτές συμφωνούν ότι περνούν μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Με τη δήλωσή του ότι θα σεβαστώ ένα πιθανό ΝΑΙ στο δημοψήφισμα αλλά δεν μπορώ να το υπηρετήσω, ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε μηνύματα σε διάφορες κατευθύνσεις, «απέναντι» αλλά και μέσα στο κόμμα του. Στην πραγματικότητα, διαμήνυσε ξεκάθαρα: «Στην περίπτωση του ΝΑΙ, βρείτε εσείς την πολιτική λύση»… Ακόμη πιο περίπλοκα θα είναι τα πράγματα στην περίπτωση του ΟΧΙ: τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει σχέδιο να το διαχειριστεί σε συνθήκες που θα είναι… πολεμικές.
Σε κάθε περίπτωση, ο κύκλος θα κλείσει (;) όπως άνοιξε: πολιτικά. Είτε με την εξάλειψη του «πολιτικού ρήγματος» από την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση είτε με τη διεύρυνσή του. Ο πολιτικός «κόμπος» που πρέπει να λυθεί, ήταν και παραμένει ένας: η κυβερνητική δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ.
Εδώ φτάνουμε στο κρίσιμο ζήτημα: το δημοψήφισμα αποτελεί σημείο καμπής για το κυβερνών κόμμα. Μοιάζει με την αποφασιστική κίνηση στο σκάκι, που μετά απ’ αυτήν ακολουθεί σειρά ολόκληρη υποχρεωτικών κινήσεων. Ιδιαίτερα στην περίπτωση του ΝΑΙ, αλλά ακόμη και στην περίπτωση του ΟΧΙ, η «επόμενη μέρα» δεν θα τους χωράει όλους στον ΣΥΡΙΖΑ. Και η μεγάλη αλλαγή είναι ότι αν μέχρι χθες, που το βασικό σενάριο ήταν ότι «ο Τσίπρας υπογράφει», το ρήγμα θα ήταν με την αριστερή πτέρυγα του κόμματος, ύστερα από το δημοψήφισμα το ρήγμα που ωριμάζει, είναι με την ΠΑΣΟΚογενή και ακραία ευρωπαιόφιλη πτέρυγα του κόμματος.
Επειδή λοιπόν το βασικό σενάριο που θέλουν να αφήσουν ανοιχτό -στην περίπτωση πάντα του ΝΑΙ, αλλά υπό προϋποθέσεις και στην περίπτωση του ΟΧΙ- οι Λαγκάρντ και Ντράγκι με την επίδειξη υπομονής είναι μια άμεση – μνημονιακή κυβερνητική λύση χωρίς εκλογές, από την παρούσα Βουλή, η πτέρυγα «μένουμε Ευρώπη» του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει κρίσιμο ρόλο σε αυτό το σενάριο.
Το «Βήμα» ανέλαβε να παρουσιάσει σε «συνέχειες» αυτό το σενάριο από χθες. Πρώτα με «εναρκτήριο» ρεπορτάζ που ισχυριζόταν ότι αναμένεται η εκδήλωση πρωτοβουλίας από τμήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να αποφευχθεί το δημοψήφισμα. Ύστερα, με την παρουσίαση της επιστολής που από τις 19 Μαρτίου είχε αποστείλει στον κ. Τσίπρα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖ Α κ. Κώστας Χρυσόγονος, ο οποίος θεώρησε κατάλληλη τη στιγμή για να δημοσιοποιήσει την επιστολή και να διαμαρτυρηθεί που ο πρωθυπουργός δεν του απάντησε… Και σήμερα με νέο ρεπορτάζ, πιο «συγκεντρωτικό» αυτή τη φορά, όπου υπογραμμίζει τα ονόματα των στελεχών που εκπροσωπούν την τάση «μένουμε Ευρώπη» και είναι υποψήφια να κινηθούν πολιτικά για την «άρση του αδιεξόδου»…
Πρόκειται για επίλεκτα μέλη της πτέρυγας των Realos της κυβερνητικής παράταξης:
Γιάννης Δραγασάκης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και βασική συμβιβαστική φωνή στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ο άνθρωπος που έβαλε προσωρινά την υπογραφή του πριν τη συμφωνία της 20ής Φλεβάρη, διαφώνησε επ’ αυτού με τον Γιάννη Βαρουφάκη και παρενέβη ο Αλέξης Τσίπρας για να ανακληθεί η υπογραφή, το στέλεχος της διαπραγματευτικής ομάδας για το οποίο είχε να πει καλά λόγια ο ΣΚΑΙ.
Νίκος Παππάς, ο υπουργός Επικρατείας και στενότερος συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, υπεύθυνος του προσωπικού του γραφείου τα τελευταία χρόνια, ο οποίος σύμφωνα με τα ίδια ρεπορτάζ του «Βήματος» (που ως προς αυτό αποδεικνύονται καλά ενημερωμένα…) διαφώνησε το κρίσιμο διήμερο με τους κ. Βαρουφάκη και Τσακαλώτο στο ζήτημα της υπογραφής της συμφωνίας που πρότειναν οι δανειστές.
Δημήτρης Παπαδημούλης, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο και αποκαλούμενος «στρατηγική οπισθοφυλακή της ΔΗΜΑΡ στον ΣΥΡΙΖΑ», που ελπίζοντας στην «τελευταία ευκαιρία» μιας Συνόδου Κορυφής την Τετάρτη, άδειασε τον Αλέξη Τσίπρα μιλώντας για τελευταία ευκαιρία αποφυγής του Grexit.
Γ. Σταθάκης, ο υπουργός Ανάπτυξης της κυβέρνησης, ο «ρεαλιστής των ρεαλιστών», ο οποίος δεν μετείχε της διαπραγμάτευσης και σιώπησε για μεγάλο διάστημα, αλλά τις τελευταίες μέρες «βρήκε τα λόγια του» για να ταχθεί κι αυτός με την «τελευταία ευκαιρία» για συμβιβασμό.
Ακολουθούν ο Γ. Πανούσης, γνωστός και μη εξαιρετέος που όμως δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ, και -προς γενική έκπληξη- ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Νίκος Παρασκευόπουλος.
Καθώς οι μέρες μετά το δημοψήφισμα θα είναι ήδη… ιουλιανές, άρχισε να συζητείται αν έχει σοβαρές πιθανότητες μια «αποστασία» πτέρυγας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ (πιο πιθανή στην περίπτωση του ΝΑΙ, πιο δύσκολη ή απλώς πιο περιπετειώδης στην περίπτωση του ΟΧΙ) για να προκύψει νέα κυβέρνηση από αυτή τη Βουλή, «προς άρση του αδιεξόδου». Ώστε να «μπαλωθεί» η κατάσταση στις σχέσεις με τους δανειστές, να υπάρξει μια μεταβατική συμφωνία και μια μεταβατική κυβέρνηση α λα Παπαδήμος από αυτή τη Βουλή, ώστε να προετοιμαστούν εκλογές «εν ευθέτω χρόνω»…
Υποψιαζόμαστε ότι μόνο το «Βήμα» ξέρει πόση ακριβώς βάση έχουν όλα αυτά. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν θα πλήξουμε, ούτε στις μέρες ως το δημοψήφισμα ούτε -πολύ περισσότερο- ύστερα απ’ αυτό…