Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς
Μετά την ανάληψη της «πολιτικής ευθύνης» για τη δολοφονία Φύσσα, από τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής, Νίκο Μιχαλολιάκο, δηλώσεις οργής από όλο το φάσμα του πολιτικού κόσμου δημοσιεύονται διαρκώς.
Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής για την υπόθεση των αιγυπτίων ψαράδων στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Τάκης Ζωτος, Θανάσης Καμπαγιάννης, Κώστας Παπαδάκης, Κώστας Σκαρμέας, σε δήλωσή τους ανέφεραν ότι «Στα πλαίσια της απέλπιδας προσπάθειας των νεοναζί να υποδυθούν ότι έχουν “αλλάξει” και έχουν κάνει την “αυτοκριτική” τους, ο Φύρερ της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος σε σημερινή του συνέντευξη ομολόγησε την πολιτική ευθύνη της οργάνωσης για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Με τον τρόπο αυτό, ο Μιχαλολιάκος αποδέχτηκε την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης(…)»
Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «Η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από τον αρχηγό της ΧΑ, Νίκο Μιχαλολιάκο, μία μέρα πριν τη μαύρη επέτειο της δολοφονίας του, εξοργίζει κάθε δημοκρατικό πολίτη». Βολες ωστόσο εξαπολύει προς τη Νέα Δημοκρατία, σημειώνοντας «σε όσους για τους δικούς τους μικροπολιτικούς λόγους επιχειρούν να επαναφέρουν σήμερα τη “θεωρία των δύο άκρων”, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε συναγελαζόταν με τη Χρυσή Αυγή, ούτε της προσέδωσε τον ρόλο του «θεσμικού» συνομιλητή, όπως έκαναν εκείνοι». Ο ΣΥΡΙΖΑ συμπληρώνει ότι «ακόμα και ο πρόεδρος της ΝΔ Β.Μεϊμαράκης στις 20/08, με αφορμή τη διερευνητική εντολή, είπε χαρακτηριστικά είναι πολύ πιθανό και θα το συζητήσω και με τα όργανα, αν θα έχω μια συνάντηση ή όχι με τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής”».
Η Νέα Δημοκρατία κάνει λόγο για «Ξεδιάντροπη δήλωση ανάληψης ευθύνης για το θάνατο του Παύλου Φύσσα.» Σημειώνει ότι «Ανατριχιάσαμε από την ξεδιάντροπη δήλωση ανάληψης ευθύνης για το θάνατο του Παύλου Φύσσα από τον επικεφαλής της Χρυσής Αυγής. Πρόκειται για μια προκλητική ομολογία που γίνεται μέσα στην προεκλογική περίοδο με στόχο να τρομοκρατήσει πολίτες και κόμματα» «Έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι μαχόμαστε κατά του φασισμού και της βίας, όποια μορφή και αν έχουν. Η υπεράσπιση της δημοκρατίας γίνεται με πράξεις και διαρκή επαγρύπνηση. Επιβεβαιώνεται, επιπλέον, ότι η ψήφος τιμωρίας που ενισχύει τα κόμματα των άκρων, βλάπτει τη δημοκρατία».
Βέβαια η Ελλάδα έχει σοβαρό παρελθόν με πολιτικές δολοφονίες του παρακράτους. Ο Λαμπράκης, ο Τεμπονέρα και άλλοι. Πάντα επρόκειτο για ένα παρακράτος που λειτουργούσε στο σκοτάδι αλλά συχνά εξυπηρετούσε τα συμφέροντα πολιτικών δυνάμεων που βρίσκονταν στη συμπολίτευση ή την αντιπολίτευση. Και πρόκειται για πληγές οι οποίες έκλεισαν πριν καθαριστούν. Αυτό συχνά επιφέρει μολύνσεις, ωστόσο. Αυτή τη φορά πρόκειται για ένα κόμμα που προσπαθεί όλο και περισσότερο να εμφανιστεί αστικοποιημένο και νομότυπο. Ίσως το γεγονός αυτό να βοηθήσει το 8% των ψηφοφόρων να πράξουν πιο νηφάλια αυτή τη φορά.