Σάββατο, 24 Ιουλίου, 2021

Ο Πολύδωρας και η …. Πανδώρα

Γράφει ο Λάζαρος Χαρούδιας*

Στον έρωτα δεν ισχύει το «πάντα» και στην πολιτική δεν ισχύει το «ποτέ». Υπό αυτή την έννοια το γεγονός ότι «πήδηξε στα κάγκελα» η μισή Νέα Δημοκρατία για να πει μεγαλοφώνως το «Απεταξάμην», στον υπαινιγμό που άφησε ο Πολύδωρας περί σύμπραξης ΝΔ – Χρυσής Αυγής, οφείλεται προφανώς στο γεγονός ότι η ιστορία δεν έχει διδάξει τίποτα σε κανέναν. Όχι τίποτε άλλο, αλλά …. Scripta Manent ( «τα γραπτά μένουν» όπως σοφά προειδοποίησαν οι Λατίνοι).

Τέτοιο πανικό δεν θα είχαν δείξει, αν ο Πολύδωρας άφηνε εξίσου ανοιχτή μια συνεργασία με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Όχι διότι είναι ιδεολογικά «εγγύτεροι» αλλά διότι είναι εξόφθαλμα απίθανο να βρεθούμε ως χώρα μπροστά σε ένα τέτοιο δίλημμα. Αντιθέτως, η περίπτωση του να βρεθεί η χώρα μετά από εκλογές ενώπιον του διλήμματος: συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας και Χρυσής Αυγής ή … «κυβέρνησης της Αριστεράς», είναι πέρα για πέρα πιθανή. Νικολακόπουλος δεν είμαι, αλλά πέντε ρημάδια γράμματα τα έμαθα.

Η πόλωση που θα επικρατήσει όποτε κι αν γίνουν εκλογές θα είναι τέτοια που θα εξαφανίσει τις «ενδιάμεσες» και «μεσαίες» φωνές. Ο «μεσαίος χώρος» υφίσταται πολιτικά όταν υφίσταται και οικονομικά. Εδώ και τρία χρόνια τη μεσαία τάξη την έχει πάρει ο διάβολος. Αρέσει, λοιπόν, σε ορισμένους ή όχι, η κρίση και η καταστροφή που συντελείται στον τόπο, γυρίζει το ρολόι πίσω σε προηγούμενες δεκαετίες. Και όσοι δεν έχουμε πάθει πολιτικό Αλτσχάιμερ, θυμόμαστε πως όταν τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ, η πόλωση και η αντιπαράθεση παίρνει μία και μόνη μορφή: Δεξιά και Αριστερά.

Ο Πολύδωρας έδωσε με σαφήνεια την απάντησή του σε αυτό το υποθετικό δίλημμα. Δεν έκρυψε ποτέ του πως είναι «Δεξιός» και εν πάση περιπτώσει δεν πίστεψε ούτε στιγμή πως θα προκαλέσει σοκ σε σεβαστή μερίδα ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, που παίζουν ακόμη με τα κλειδιά τους σε μπρελόκ με φωτογραφία του Παπαδόπουλου.

Τώρα, αν ένα τέτοιο σενάριο μας οδηγεί στο να ανοίξει «το κουτί της Πανδώρας» μένει να το δούμε. Πάντως σε ανάλογες ιστορικές περιπτώσεις, πάντα έμπαινε «σφήνα», ανάμεσα στους δύο «αιώνιους» η οικογένεια Παπανδρέου!

Τώρα;

* Ο Λάζαρος Χαρούδιας, είναι ανεξάρτητος και ανήσυχος ερευνητής.

σχετικα αρθρα

2 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

ροη ειδησεων

spot_img