Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός
Ο Ρώσος Πρόεδρος κατηγόρησε από τη Μόσχα τις Δυτικές κυβερνήσεις, ότι προσπαθούν να χτίσουν «σιδηρούν παραπέτασμα» και προειδοποίησε του ρώσους πολίτες ότι θα έρθουν δύσκολοι καιροί.
Στην ομιλία του προς τα δύο σώματα του ρωσικού κοινοβουλίου ο ρώσος πρόεδρος είπε επιβεβαιώνεται η ορθότητα της εξωτερικής πολιτικής του από τις εξελίξεις στην Ουκρανία ενώ κατηγόρησε τη Δύση για κυνισμό.
Ο Πούτιν προσπαθεί να αποδείξει το ρηθέν “Ό,τι δε σε σκοτώνει, σε κάνει πιο δυνατό” για τη Ρωσία και κατά συνέπια για τον εαυτό του, εκφράζοντας την άποψη ότι οι δυτικές κυρώσεις κατά τις Ρωσίας, «οι οποίες δεν ήταν παρά μία νευρική αντίδραση των ΗΠΑ και των συμμάχων» αποτέλεσαν κίνητρο για τις Ρώσικες επιχειρήσεις και η χώρα παρέμεινε ανοιχτή προς ξένες επενδύσεις.
Όλοι εναντίων της Ρωσίας
Χωρίς την Ουκρανική κρίση, την Κριμαία και τις κυρώσεις που απορρέουν από αυτά, απλώς η Δύση θα είχε εφεύρει άλλο πράγμα για να φρενάρει την αυξανόμενη δυναμική της Ρωσίας, είπε ο Πούτιν, ο οποίος εκφράζει επικοινωνιακά, με επιτυχία την διεθνή, τουλάχιστον εν μέρει, απομόνωση της χώρας όχι ως αποτέλεσμα της πολιτικής της αλλά ως προκαθορισμένο σχέδιο των αντιπάλων της. Την ίδια στιγμή εμφανίζεται ανοιχτός προς τη συνεργασία με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη και διαμηνύει πως δε θα ακολουθήσει το δρόμο της απομόνωσης, ενώ διαχωρίζει ΗΠΑ και Ευρώπη στο ότι οι πρώτες, «οι σπόνσορες των Ευρωπαϊκών κρατών» όπως αναφέρει ειρωνικά, προσπαθούν να στρέψουν την Ευρώπη εναντίων της Ρωσίας.
Ο Ρώσος πρόεδρος έχει έναν στόχο. Να αποτρέψει την επιτυχία του πραγματικού στόχου των δυτικών κυρώσεων που είναι να πλήξουν την εμπιστοσύνη του κόσμου προς το πρόσωπό του και του επιτελείου του. Τα χτυπήματα στη Ρωσική οικονομία είναι μόνο το μέσο για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Όμως δεν έχουν κάνει σωστούς υπολογισμούς. Ακόμη και η μείζονος αντιπολίτευση στη Ρωσία, παρά τις διαφορές της με το κόμμα του Πούτιν συμμερίζεται την αντι-Δυτική αντίληψη. Ακόμη και ο Ομπάμα παραδέχτηκε ότι ενώ η Ρωσία απομονώνεται διεθνώς, η εξελίξεις μεγιστοποιούν την υποστήριξη των Ρώσων απέναντι στον Πούτιν. Σταδιακά ο οικονομικός πόλεμος θα συνδυαστεί και με έναν πόλεμο προπαγάνδας του οποίου ούτε μικρό μέρος δεν έχουμε δει ακόμη. Σχεδόν στο ίδιο ιστορικό μοτίβο του ψυχρού πολέμου που ακολούθησε τον Δεύτερο Παγκόσμιο. Σχεδόν, σαν να μην πέρασε μια μέρα από τότε.