Ο Ρώσος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η χώρα του έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει τα δημητριακά της Ουκρανίας στις αγορές όλου του κόσμου και δήλωσε διατεθειμένος να επιστρέψει στη Συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας, από την οποία αποχώρησε πριν από μερικές ημέρες.
Σε σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου της Ρωσίας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν διαμήνυσε ότι η χώρα του είναι σε θέση να αντικαταστήσει τα δημητριακά της Ουκρανίας τόσο σε εμπορικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο δωρεών σε άλλες περιπτώσεις, ιδιαίτερα φέτος που αναμένεται μια συγκομιδή ρεκόρ, όπως είπε.
Ανέφερε ότι το προηγούμενο έτος η Ρωσία είχε μια συγκομιδή 156 εκατομμυρίων τόνων δημητριακών, από τα οποία 60 εκατομμύρια εξήχθησαν και 48 εκατομμύρια τόνοι ήταν σιτηρά. Από την άλλη πλευρά, η Ουκρανία είχε μια συγκομιδή 55 εκατομμυρίων τόνων το ίδιο διάστημα, από τα οποία εξήγαγε τα 47 εκατομμύρια και μόνο 17 εκατομμύρια τόνοι ήταν σιτηρά.
«Οι αριθμοί τα λένε όλα. Η συμβολή της Ρωσίας στην παγκόσμια αγορά σιτηρών ανέρχεται σε 20%, ενώ η ουκρανική είναι λιγότερη από 5%. Η Ρωσία είναι αυτή που συνεισφέρει κατά τρόπο κολοσσιαίο στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια» τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.
Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, σε δηλώσεις στο ραδιοφωνικό σταθμό Ράδιο Σπούτνικ είπε ότι ο ΟΗΕ έχει ακόμη τρεις μήνες στη διάθεσή του για να πετύχει μια συμφωνία για τα σιτηρά και να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα για την εξαγωγή τους μέσω της Μαύρης Θάλασσας.
Η Μόσχα δεν ανανέωσε τη συμφωνία που είναι γνωστή ως Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας ισχυριζόμενη ότι δεν τηρούνται οι δεσμεύσεις που είχαν συμφωνηθεί για την εξαγωγή ρωσικών λιπασμάτων και τροφίμων, όμως διαβεβαιώνει ότι θα επανέλθει στους όρους της συμφωνίας, εφόσον τηρηθούν οι όροι που εξασφαλίζουν τα ρωσικά συμφέροντα.
Οι όροι αυτοί, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, είναι η επανασύνδεση της ρωσικής αγροτικής τράπεζας Ροσελγιοζμπάνκ στο SWIFT, η άρση των περιορισμών για τα ανταλλακτικά του ρωσικού αγροτικού εξοπλισμού, η εξομάλυνση του δικτύου μεταφοράς και της ασφάλειας των μεταφορών, η αποδέσμευση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό και η επαναλειτουργία του αγωγού αμμωνίας Τολιάτι-Οδησσός.
Στο αντίπαλο στρατόπεδο, ο πρόεδρος Ζελένσκι ζήτησε από τον διεθνή παράγοντα να εντείνει τις πιέσεις στη Ρωσία ώστε να μην μπορέσει να καταφέρει να υπονομεύσει τις εξαγωγές των ουκρανικών δημητριακών.
Πηγή: EFE