Σήμερα περισσότερο από ποτέ αντιλαμβανόμαστε πως ο κόσμος μεταβάλλεται ραγδαία σε ένα κόσμο υπερεθνικών «ροών» και πως συντελούνται βαθιές τεχνολογικές, οικονομικές και πολιτικές αναδιαρθρώσεις με κύριο χαρακτηριστικό την καθολικότητα. Κάθε συζήτηση που δίνει τροφή για σκέψη μπροστά σε αυτές τις αναδυόμενες προκλήσεις έχει αξία σε επίπεδο θεωρίας αλλά και πρακτική σημασία για την διαμόρφωση του παρόντος.
Υπό αυτή την έννοια έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον η συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί αύριο Δευτέρα 30.5 και ώρα 19.30 στον χώρο τέχνης ARTHENS (Αιόλου 77) με αφορμή το τελευταίο βιβλίο «Σύγκρουση, Πολιτική, Οικονομία. Το πρόταγμα της Ριζοσπαστικής Δημοκρατίας» του Στρατηγικού Αναλυτή κ. Παύλου Χρήστου (Αντιπτεράρχου ε.α.). Στο πάνελ θα βρίσκονται οι Τάκης Μουζάκης (επικοινωνιολόγος), Δημήτρης Αποστόλου (συγγραφέας), Ανδρέας Ρουμελιώτης (δημοσιογράφος), Παναγιώτης Τσίρης (πρώην πρύτανης του Παντείου, καθηγ. Συνταγματικού Δικαίου ), Κώστας Γρίβας ( καθηγ. Σχολής Ευελπίδων), και ο συγγραφέας του βιβλίου. Συντονίζει ο δημοσιογράφος Λουκάς Δημάκας.
Με αφορμή τη συζήτηση ζητήσαμε από τον συγγραφέα και στρατηγικό αναλυτή κ. Παύλο Χρήστου, να μας δώσει μια πρόγευση των βασικών θεμάτων του βιβλίου του και της ατζέντας της αυριανής συζήτησης. Και να μερικά από αυτά που καταγράψαμε:
«Εκείνο που χαρακτηρίζει την εποχή μας περισσότερο από κάθε άλλη εποχή είναι η οικουμενική αντίθεση «κυρίαρχων – κυριαρχούμενων» και πάνω σε αυτή την αντίθεση έχουμε το φαινόμενο του πολέμου και της σύγκρουσης».
«Οι Μεγάλες Δυνάμεις σήμερα δεν καταφέρνουν στο τέλος να εξυπηρετήσουν ούτε τα δικά τους συμφέροντα και το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να μετατρέπεται ο πλανήτης σε ένα απέραντο πεδίο βολής».
«Η παγκοσμιοποίηση οδηγεί στην καταστροφή το έθνος – κράτος αλλά μαζί με αυτό κατεδαφίζει και το κοινωνικό κράτος, όπως το γνωρίσαμε στις προηγούμενες δεκαετίες».
«Η παγκόσμια υπερεθνική τάξη και η αντίληψη μιας κεντρικά ελεγχόμενης διαχείρισης του κόσμου και των πραγμάτων καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η πολιτική να καταστεί «είδος εν ανεπαρκεία» ή «προς εξαφάνιση».
«Οι λαοί της Ευρώπης οφείλουν να αγωνιστούν για μια νέα Ευρώπη».
«Η ιστορική εξέλιξη είναι αναπότρεπτη και οδηγεί σε μια σύμπτωση Ανατολής και Δύσης προς τον δημοκρατικό σοσιαλισμό. Είναι αυτή η προοπτική που μπορεί να αποτελέσει και την πολιτική βάση της συνεργασίας ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Ρωσία».
Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Παύλος Χρήστου είναι επίσης ο Γενικός Γραμματέας του Ελληνο-Ρωσικού Συνδέσμου και του ζητήσαμε με την ιδιότητα αυτή να μας σχολιάσει την επίσημη επίσκεψη Πούτιν στην Ελλάδα: «Ήρθε η στιγμή μιας πραγματικής συμμαχίας Ελλάδας και Ρωσίας. Η πολιτική προσέγγιση των δύο κυβερνήσεων σήμερα είναι μονόδρομος και η Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Ρωσία. Οι ίδιοι οι λαοί της Ελλάδας και της Ρωσίας καθορίζουν το μέλλον αυτών των προοπτικών και τόσο η ελληνική όσο και η ρωσική κοινωνία φαίνεται να είναι έτοιμες», τόνισε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ζητήσαμε από τον κ. Χρήστου ένα σχόλιο για τον πρόσφατο διαγωνισμό της Eurovision όπου η νικήτρια Ουκρανία εκπροσωπήθηκε με ένα τραγούδι για την Κριμαία. «Αυτά είναι ματσακωνιές και δεν έχουν καμιά σημασία» απάντησε και πρόσθεσε «πηγαίνετε στην Κριμαία να δείτε ανθρώπους που χαμογελάνε, κάτι που έχει πάψει πλέον να συμβαίνει στην Ευρώπη.
Στην Κριμαία το ελληνικό στοιχείο είναι έντονο, ειδικά σε πόλεις όπως η Σεβαστούπολη και αποτελεί ιδανικό επενδυτικό προορισμό για τους Έλληνες καθώς παρουσιάζει ιδανικές ευκαιρίες για επενδύσεις στη ναυτιλία, στον τουρισμό, στην αγροτική παραγωγή, στη βιομηχανία τροφίμων και σε πάρα πολλούς άλλους τομείς. Αυτά πρέπει να δούμε και να αξιοποιήσουμε οργανωμένα και συστηματικά σε μια περίοδο που η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές προκλήσεις».