Πέμπτη, 18 Αυγούστου, 2022

Ο Πούτιν προτείνει μια δέσμη μέτρων επαναπατρισμού των κεφαλαίων

Αμνηστία και κατάργηση του φόρου 13% επί των κερδών σε εταιρείες που επαναπατρίζουν κεφάλαια από το εξωτερικό προτείνει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν την ώρα που οι ΗΠΑ κινούνται προς την επιβολή ακόμη πιο σκληρών οικονομικών κυρώσεων.
Εν μέσω τεράστιων εκροών κεφαλαίων το 2014, την επιδείνωση των σχέσεων με τη Δύση εξαιτίας της σύρραξης στην Ουκρανία και της μείωσης των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, η Μόσχα είχε προσφέρει για ένα διάστημα αμνηστία σε όσους επέστρεφαν κεφάλαια στη Ρωσία.

Η αμνηστία αυτή που τερματίστηκε το 2016, απάλλασσε τους κεφαλαιούχους από αναδρομικές φορολογικές οφειλές και πρόστιμα για παραβιάσεις των κανόνων για το συνάλλαγμα για όσους δήλωναν έσοδα από κεφάλαια στο εξωτερικό. Όμως ελάχιστοι Ρώσοι επέλεξαν να επωφεληθούν από αυτήν.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αντόν Σιλουάνοφ δήλωσε την Παρασκευή ότι το υπουργείο του προτείνει την εκ νέου χορήγηση φορολογικής αμνηστίας σε όλους όσοι θα επιλέξουν να επαναπατρίσουν κεφάλαια το 2018 και για τουλάχιστον έναν χρόνο.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με κορυφαία στελέχη του ρωσικού κοινοβουλίου, ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε ότι έχει να κάνει δύο προτάσεις τις οποίες δεν είχε αναπτύξει δημόσια μέχρι τη Δευτέρα. «Η πρώτη είναι να παραταθεί το χρονοδιάγραμμα της αμνηστίας», διότι «οι εξωτερικοί περιορισμοί δεν χαλαρώνουν αλλά, αντιθέτως, τείνουν να αυξηθούν», είπε.

HTML tutorial

Η δεύτερη πρόταση του Πούτιν είναι να καταργηθεί ο φορολογικός συντελεστής 13% για τις μεταφορές κεφαλαίων στη Ρωσία από μέρους επιχειρήσεων.

Ανάμεσα στα μέτρα που πρέπει να εξεταστούν για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων είναι ένα ειδικό πρόγραμμα έκδοσης ομολόγων, πρόσθεσε.

Η Ρωσία σκοπεύει να τροποποιήσει τους όρους αγοράς ομολόγων αποτιμώμενων σε ευρώ που εκδίδει το 2018, ώστε επιχειρήσεις να μπορούν αγοράζοντας τους συγκεκριμένους τίτλους να προστατεύονται από ζημίες που οφείλονται στις νέες κυρώσεις εις βάρος της χώρας.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων