Η παλαιότερη μοναρχία στον κόσμο, απέκτησε το 126ο μέλος της δυναστείας της. Ο πρίγκιπας Ναρουχίτο διαδέχθηκε τον παραιτηθέντα λόγω ηλικίας και προβλημάτων υγείας αυτοκράτορα της Ιαπωνίας Ακιχίτο.
Σήμερα στο ιαπωνικό κράτος ο αυτοκράτορας δεν έχει -σύμφωνα με το Σύνταγμα- καμία πολιτική εξουσία. Όμως, η ανάληψη καθηκόντων από τον Ναρουχίτο εξακολουθεί να αποτελεί μια σημαντική στιγμή. Είναι ο πρώτος αυτοκράτορας που γεννήθηκε μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Έχοντας γεννηθεί το 1934, ο Ακιχίτο ήταν μια γέφυρα μεταξύ της προπολεμικής και μεταπολεμικής περιόδου της χώρας. Ανέβηκε στον θρόνο το 1989, σε ηλικία 55 ετών, γνωρίζοντας καλά τα βάσανα που υπέστησαν οι πολίτες του. Κατά τα 30 χρόνια της βασιλείας του τήρησε τον ρόλο του όπως ορίζεται στο Σύνταγμα, που δηλώνει σαφώς ότι δεν έχει εξουσίες στην κυβέρνηση. Ενώ με έναν ήσυχο και αξιοπρεπή τρόπο επαναπροσδιόρισε τον θεσμό, γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ θρόνου και λαού.
Ο γάμος του με τη Μίτσικο Σόντα, μια κοινή θνητή που γνώρισε σε ένα γήπεδο τένις, σηματοδότησε το τέλος μιας άκαμπτης παράδοσης που επιτρέπει γάμους αυτοκρατόρων μόνο με άτομα που ανήκουν σε κύκλο προνομιούχων οικογενειών. Και οι δύο γιοι του ακολούθησαν το παράδειγμά του.
Αφοσιωμένος στην ειρήνη
Στη διάρκεια της θητείας του η Ιαπωνία πέρασε αρκετές φυσικές καταστροφές, με αποκορύφωμα το 2011, με την τριπλή τραγωδία του σεισμού, του τσουνάμι που ακολούθησε και του πυρηνικού ατυχήματος στη Φουκουσίμα με τραγικό απολογισμό κοντά στους 20.000 νεκρούς. Ο Ακιχίτο με τη σύζυγό του επισκέφθηκαν τα μέρη της καταστροφής και ο ίδιος μίλησε πρόσωπο με πρόσωπο με τον λαό του. Και αυτή δεν ήταν η μοναδική φορά. Οι Ιάπωνες τον λάτρεψαν γιατί ήταν ζεστός, άμεσος και «διακριτικά» πάντα κοντά τους.
Βαθιά αφοσιωμένος στην ειρήνη, ο Ακιχίτο συχνά εξέφρασε τις τύψεις που ένιωθε για τη στάση της Ιαπωνίας στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και για την επιθετικότητα που επέδειξαν τα στρατεύματα του πατέρα του σε πολλά μέρη της Ασίας. Ο ίδιος επισκέφθηκε αρκετές ασιατικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και των Φιλιππινών, για να αποτίσει φόρο τιμής σε όσους έχασαν τη ζωή τους.
Ο νέος αυτοκράτορας, που μεγάλωσε σε περιβάλλον μεταπολεμικής οικονομικής ευημερίας, δήλωσε αποφασισμένος να συνεχίσει την κληρονομιά των γονιών του και όπως προστάζουν οι νέοι καιροί. Σε κάθε περίπτωση, για τους περισσότερους Ιάπωνες η διατήρηση του θεσμού είναι αυτό που διατηρεί σε συνοχή την κοινωνία.