Την ίδια ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια συνεννόησης μεταξύ της Τερέζας Μέι και του Τζέρεμι Κόρμπιν για να αρθεί το αδιέξοδο του Brexit στη Βουλή της Μεγάλης Βρετανίας συνέβη ένα αξιοσημείωτο γεγονός.
Χρήση της λεγόμενης «αποφασιστικής ψήφου» έκανε για πρώτη φορά μετά από 26 χρόνια Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου, έκανε χρήση της λεγόμενης αποφασιστικής ψήφου για πρώτη φορά μετά από 26 χρόνια.
Ο πρόεδρος της Βουλής στη Βρετανία, δεν συνηθίζεται να χρησιμοποιεί την ψήφο του, καθώς από τον κανονισμό καλείται να είναι «ουδέτερος». Στη συγκεκριμένη περίπτωση χρησιμοποίησε την ψήφο του καθώς υπήρξε ισόπαλη ψηφοφορία (310-310) σχετικά με το αν θα γίνονταν νέες διερευνητικές ψηφοφορίες για το Brexit την ερχόμενη Δευτέρα.
Ο Μπέρκοου έλαβε το λόγο και ανακοίνωσε ότι ψηφίζει «όχι». Ο ίδιος το αιτιολόγησε λέγοντας πως από θέση αρχής οι σημαντικές ψηφοφορίες δεν γίνεται να περνούν παρά μόνο με πλειοψηφία, γι αυτό και συντάχθηκε με τα «Όχι».
Πότε χρησιμοποιήθηκε το προνόμιο του Προέδρου
Το συγκεκριμένο προνόμιο του προέδρου, χρησιμοποιήθηκε επτά φορές μεταξύ 1974 και 1979. Η τελευταία φορά που χρησιμοποιήθηκε, ήταν στις 22 Ιουλίου του 1993 κατά την ψηφοφορία για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, όταν και η ψηφοφορία ήταν ισόπαλη με 317 ψήφους για κάθε πλευρά.
Τότε η Μπέτι Μπούθροϊντ πήρε θέση, κρίνοντας την ψηφοφορία υπέρ της Συνθήκης. Λίγο αργότερα αποδείχτηκε ότι η ψήφος της τελικώς δεν χρειαζόταν καθώς η καταμέτρηση δεν είχε γίνει σωστά και η κυβέρνηση είχε κερδίσει την ψηφοφορία για μια ψήφο.
Η συνάντηση Μέι – Κόρμπιν
Σε καλό κλίμα αλλά χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι με τον πρόεδρο των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο τύπου της Μέι, οι δύο πλευρές έδειξαν «ευελιξία» ενώ αναμένεται να ακολουθήσει συνάντηση διαπραγματευτικών ομάδων των δύο πλευρών, οι εργασίες των οποίων θα συνεχιστούν και την Πέμπτη.
«Απλά συζήτησα το που στεκόμαστε εμείς και η πρωθυπουργός επανέλαβε τη δική της θέση» δήλωσε αμέσως μετά ο Τζέρεμι Κόρμπιν κάνοντας λόγο για μια «γελοία διαδικασία» στην οποία έχει μπλεχτεί η Βρετανία.
Εκπρόσωπος του Εργατικού κόμματος είπε: «Είχαμε εποικοδομητικές διευκρινιστικές συζητήσεις για το πως μπορεί να σπάσει το αδιέξοδο του Brexit. Συμφωνήσαμε σε ένα πρόγραμμα εργασίας ανάμεσα στις ομάδες μας που θα εξετάσουν τo αντικείμενο για συμφωνία».
Ο χρόνος πιέζει την Τερέζα Μέι που επιθυμεί μέχρι τις 10 Απρίλη να έχει καταλήξει το Σώμα σε μία πρόταση. Αν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο αρχηγών, η Μέι σκοπεύει να καταθέσει μία σειρά προτάσεων ώστε να αποφασιστεί ποιο δρόμο θα ακολουθήσει η Βρετανία.
Σε κάθε περίπτωση, η Μέι αναμένεται να ζητήσει μικρή παράταση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την ελπίδα να περάσει την όποια συμφωνία μέχρι τις 22 Μαΐου.
Στο μεταξύ, η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε σχέδιο νόμου που υποχρεώνει την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι να επιδιώξει την αναβολή του Brexit ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αποχώρησης χωρίς συμφωνία από την Ευρωπαϊκή Ένωση την καθορισμένη ημερομηνία, τη 12η Απριλίου.
Η πρόταση εγκρίθηκε στην ψηφοφορία εντελώς οριακά, με 313 ψήφους υπέρ έναντι 312 κατά.
Η κυβέρνηση της Βρετανίας θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναβολή του Brexit αλλά με την επιλογή η αποχώρηση να γίνει αμέσως μόλις εγκριθεί κάποια συμφωνία για το διαζύγιο από τη Βουλή των Κοινοτήτων, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ.
«Το σημαντικό τώρα είναι στην όποια παράταση εξασφαλίσουμε από την ΕΕ, να έχουμε ξεκαθαρίσει απόλυτα πως μόλις εγκρίνουμε τη συμφωνία, θα μπορούμε να την τερματίσουμε», είπε ο Χάμοντ στο βρετανικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο ITV.
«Άρα το θέμα δεν είναι τόσο η ονομαστική διάρκεια της παράτασης αλλά ο μηχανισμός του τερματισμού της μόλις εγκριθεί η συμφωνία», πρόσθεσε ο Χάμοντ.