“Προϋπολογισμό λιτότητας” που παρουσιάζεται από την κυβέρνηση ως και να είναι δήθεν αναπτυξιακός, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό 2024, ο γενικός εισηγητής της Πλεύσης Ελευθερίας, Αλέξανδρος Καζαμίας, προσθέτοντας πως είναι ένας περιοριστικός προϋπολογισμός, ο οποίος βυθίζει την οικονομία και την ελληνική κοινωνία ακόμη πιο βαθιά στη λιτότητα, που άρχισε να εμφανίζεται μετά την λήξη της πανδημίας του κορονοϊου.
“Ο περιοριστικός χαρακτήρας του και η λιτότητα που τον χαρακτηρίζει οφείλονται στο απλούστατο γεγονός ότι κεντρικός στόχος του είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξεως του 2,1% του ΑΕΠ” τόνισε και επισήμανε με απλά λόγια ότι είναι ένας Προϋπολογισμός, που παίρνει από από τους πολίτες, με τη μορφή φόρων περισσότερα από όσα τους δίνει, με μορφή δαπανών.
“Αυτό θα πει λιτότητα” τόνισε ο κ. Καζαμίας, προσθέτοντας πως “ταυτοχρόνως το κυβερνητικό αφήγημα που συνοδεύει τον προϋπολογισμό, κάνει το παν για να ωραιοποιήσει τον προϋπολογισμό ως δήθεν αναπτυξιακό, αποσιωπώντας τον καθοριστικό ρόλο που παίζει το τεράστιο δημόσιο χρέος στην επιβολή από την ΕΕ μιας σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας. “Αυτή η αναπτυξιακή ρητορική συντηρείται κυρίως από το γεγονός ότι, παράλληλα με ποικίλα μέτρα λιτότητας – αύξηση φόρων και περικοπές δηλαδή – ο προβλεπόμενος ρυθμός ανάπτυξης για το 2024 παρουσιάζεται ως σχετικά υψηλός. Σε αυτό συμβάλλει κυρίως η αύξηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, ιδίως του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, που έχουν βελτιώσει κάπως τις δημόσιες επενδύσεις, αν και αυτές βεβαίως παραμένουν αρκετά χαμηλότερες από τον μέσο όρο της ΕΕ και κάτω τα επίπεδα προς κρίσης του 2008 στην Ελλάδα” αιτιολόγησε ο κ. Καζαμίας.
Συνοψίζοντας ο γενικός εισηγητής της Πλεύσης Ελευθερίας, την κριτική του κόμματός του, υπογράμμισε ότι «ο Προϋπολογισμός του 2024, είναι κοινωνικά άδικος, διότι συνεχίζει να αντλεί τα περισσότερα έσοδά του από τα μεσαία και ασθενέστερα στρώματα, ιδίως τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, καθώς και από έμμεσους οριζόντιους φόρους, που επιβαρύνουν το ίδιο τους φτωχούς όσο και τους πλούσιους. Δημοσιονομικά είναι ένας προϋπολογισμός σκληρής λιτότητας, ο οποίος επαναφέρει τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, διότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμη απαλλαγεί από το καθεστώς των μνημονίων και ιδίως του τρίτου μνημονίου του 2015, που καθιέρωσε τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα ως ένα μόνιμο, δομικό χαρακτηριστικό της ελληνικής οικονομίας για όλη την επόμενη γενιά, εξαιτίας της κρίσης χρέους που κληροδότησαν οι παλαιότερες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ». «Τέλος», όπως είπε ο κ. Καζαμίας, «ο Προϋπολογισμός 2024, συντηρεί τις δομές ενός απαρχαιωμένου κρατικού μηχανισμού, καθώς και υπερβολικά υψηλές δαπάνες στους τομείς ‘Αμυνας και Δημόσιας Τάξης. Υπό την έννοια αυτή, είναι ένας προϋπολογισμός, που -όπως σημείωσε – παραφράζοντας την γνωστή ρήση από τον Επιτάφιο του Περικλή “εξυπηρετεί τους λίγους και όχι τους πολλούς”. “Είναι ένας Προϋπολογισμός που ενισχύει τις αυταρχικές και κατασταλτικές δομές του κράτους και συντηρεί ένας καθεστώς υποχρηματοδότησης της κοινωνικής πολιτικής και του κράτους πρόνοιας» κατέληξε ο κ. Καζαμίας και κατηγόρησε, επίσης, την κυβέρνηση ότι δεν ενέταξε τις απαιτήσεις της χώρας για τις γερμανικές αποζημιώσεις.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ