Η κρίση μπορεί να έκανε την διαφθορά πιο φθηνή, αλλά την αύξησε σε όγκο. Την εκτίμηση αυτή κάνει ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, ο οποίος υπολογίζει το κόστος της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς σε 30 με 35 δισ. ευρώ το χρόνο. Οι κύριες αιτίες της νέας άνθισης της διαφθοράς στο κράτος εντοπίζονται:
1. Στην τεράστια καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης στα δικαστήρια, καθώς από τις 2.000 υποθέσεις που έχουν σταλεί στον εισαγγελέα δεν έχει τελειώσει καμία.
2. Στις ποινές που δεν είναι αποτρεπτικές, αφού ένας χρόνος φυλάκισης εξαγοράζεται με 3.000-3.500 ευρώ.
3. Στο νέο πειθαρχικό δίκαιο του νόμου 4014/2011 με τον οποίο αφαιρέθηκε το δικαίωμα έφεσης στις αποφάσεις των πρωτοβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων. Έτσι, επισημαίνει ο Γενικός Επιθεωρητής, «έχει στηθεί “πλυντήριο” αθωωτικών αποφάσεων για επίορκους υπαλλήλους».
Το ερώτημα είναι ποιος ακούει τον Ρακιντζή και τι κάνει γι΄αυτά που λέει. Διότι και τα μισά από τα 30 δις. ευρώ να πάρει ο Στουρνάρας, τότε το όλο σκηνικό αλλάζει. Που σημαίνει, αντί η κυβέρνηση να υιοθετεί δημευτικές πολιτικές έναντι των εργαζομένων, θα μπορούσε να δώσει θεσμικό και επιχειρησιακό βάρος στην πάταξη της διαφθοράς. Τότε, έμμεσα, θα κέρδιζε έδαφος και στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, όπου δεν φαίνεται να έχει γίνει τίποτε εντυπωσιακό.