Του Μανόλη Καμπουράκη
Ο ποδοσφαιρικός πολιτισμός στις ευρωπαϊκές χώρες σε σχέση με άλλες περιοχές της γης είναι σε άλλο επίπεδο. Η διοίκηση και η οργάνωση των ομάδων είναι η καλύτερη ενώ τα γήπεδά τους είναι υπερσύγχρονα. Σε αυτές τις περιοχές ο ρατσισμός έχει ριζώσει βαθιά στις αντιλήψεις των ανθρώπων και φαίνεται εκτός από την καθημερινότητά τους και στο ποδόσφαιρο. Τα περιστατικά με ρατσιστικά σχόλια στο γήπεδο και στις κερκίδες είναι πάρα πολλά. Παίκτες και οπαδοί μη έχοντας την κατάλληλη παιδεία επιστρατεύουν τον ρατσισμό για να κρύψουν την ανασφάλεια και τον φόβο τους και για να βοηθήσουν την ομάδα τους. Το γεγονός πως υπάρχουν περιστατικά με ρατσιστικά σχόλια στις περιοχές με τις καλύτερες περιοχές του κόσμο υποτιμά το ποδόσφαιρο γενικότερα.
Δυστυχώς ο ρατσισμός είναι διαχρονικό φαινόμενο. Στα τέλη 19ου-αρχές 20ου αιώνα άρχισαν τα ακούγονται ρατσιστικά σχόλια στην Αγγλία με θύμα τον πρώτο έγχρωμο παίκτη στην ιστορία της Premier League τον Άρθουρ Γουάλτον την περίοδο 1889, της Ντάρλινγκτον. Πηγές αναφέρουν πως στην διάρκεια των χρόνων οι οπαδοί προσποιούνταν ζώα μόλις έβλεπαν έγχρωμο παίκτη, για να φτάσουμε στον Άγγλο αμυντικό Σολ Καμπελ που καταγγέλλει την ανισότητα που υπήρχε στις ευκαιρίες που δόθηκαν σε παίκτες διαφορετικού χρώματος αλλά και στα ρατσιστικά σχόλια που δέχθηκε σαν παίκτης.
Στην σύγχρονη εποχή αποδέκτες ρατσιστικών σχολίων και χλευασμού είναι και κορυφαίοι ποδοσφαιριστές.. Στις 15 Οκτωβρίου 2011 οι Luis Suarez και Patrice Evra είχαν ένα φραστικό επεισόδιο με αποτέλεσμα ο Ουρουγουανός να βρίσει με ρατσιστικό τρόπο τον αντίπαλό του και να τιμωρηθεί από την Ομοσπονδία. Επίσης εκτός από τα επεισόδια μεταξύ ποδοσφαιριστών υπάρχουν και επεισόδια των οπαδών με έναν ποδοσφαιριστή. Στις 23 Οκτωβρίου 2013 στον αγώνα CSSKA Moscow – Manchester City o Yaya Toure άκουσε κραυγές με ρατσιστικό περιεχόμενο εναντίον του με αποτέλεσμα οι Ρώσοι να τιμωρηθούν από την UEFA.
Τέτοια ρατσιστικά επεισόδια συμβαίνουν και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Στις 3 Ιανουαρίου 2013 σε ένα φιλικό της Μιλαν με την Προ πάτρια ο Kevin- Prince Boateng άκουγε ρατσιστικά σχόλια από τους οπαδούς των αντιπάλων με αποτέλεσμα να πάρει τους συμπαίκτες του για να αποχωρήσουν από τον αγώνα. Όμως και σε διοικητικό επίπεδο ο ρατσισμός υπάρχει στις αντιλήψεις των ατόμων. Ο πρόεδρος της ιταλικής ομοσπονδίας Κάρλο Ταβέκιο έκανε ρατσιστικά σχόλια στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του και τιμωρήθηκε από UEFA και παγκόσμια ομοσπονδία.
Ρατσιστικά επεισόδια υπάρχουν και στην χώρα μας αλλά και στην Κύπρο. Στις 26 Ιανουαρίου του 2014 στον αγώνα Σκόντα Ξάνθη- Ολυμπιακός ο ποδοσφαιριστής των ερυθρόλευκων Gaëtan Bong κατήγγειλε ρατσιστική επίθεση από τους οπαδούς των γηπεδούχων. Το πιο πρόσφατο περιστατικό συνέβη στο κυπριακό ντέρμπι ΑΠΟΕΛ-Ομόνοια. Στην διάρκεια του αγώνα ο Μίκαελ Ποτέ δέχθηκα ρατσιστική επίθεση από τους οπαδούς του ΑΠΟΕΛ με σύμβολα πάνω σε σημαίες.
Καταλαβαίνουμε ότι ρατσιστικές συμπεριφορές υπάρχουν και στις πιο πολιτισμένες χώρες. Είναι σαν μια αρρώστια που δεν αφήνει το ποδόσφαιρο να αναπτυχθεί και να προχωρήσει. Θα πρέπει να γίνουν πολλές ενέργειες. Όλη αυτή η καμπάνια της UEFA με το σύνθημα << Say no to racism>> που βλέπουμε στα ευρωπαϊκά γήπεδα τον τελευταίο καιρό αλλά και οι βαριές τιμωρίες που επιβάλλει είναι πολύ καλές αλλά δεν είναι αρκετές. Ουσιαστικά αποτρέπουν τον απλό κόσμο να μην είναι ρατσιστής στο γήπεδο ή τουλάχιστον να μην φαίνεται αλλά μόλις βγει από τις 4 γραμμές ξαναγίνεται ρατσιστής και προκατειλημμένος. Η ουσία είναι να μην είναι ρατσιστής γενικά όχι σε ένα χώρο. Άρα θα πρέπει να γίνει μια συντονισμένη προσπάθεια από ομοσπονδίες κυβερνήσεις αλλά και Ευρωπαϊκή Ένωση για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί ο ρατσισμός στο γήπεδο αλλά και γενικότερα. Ας ελπίσουμε αυτό να γίνει κάποτε και να μην βλέπουμε αυτές τις άσχημες εικόνες στα γήπεδα.