Η ανάδειξη και ο ρόλος του οικοσυστήματος των Fintech σε διάφορους επιμέρους κλάδους της οικονομίας και όχι μόνον βρέθηκε στο επίκεντρο του Συνεδρίου «Fintech Athens 2.0» που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Καρατζά της Εθνικής Τράπεζας με την συμμετοχή μεγάλου σημαντικών Ελλήνων και ξένων ομιλητών.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γκίκας Χαρδούβελης ανοίγοντας τις εργασίες του Συνεδρίου, στο επίκεντρο του φετινού δεύτερου συνεδρίου βρίσκεται το οικοσύστημα του Fintech στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν υλοποιημένα έργα με την συμμετοχή του οικοσυστήματος των Fintech για τον τραπεζικό τομέα, το ESG και την κλιματική αλλαγή. Επίσης δόθηκε έμφαση σε πρωτοβουλίες από την Νοτιοανατολική Ευρώπη και Μέση Ανατολή στους τομείς του τουρισμού, της έρευνας, των τεχνών και των δημιουργικών βιομηχανιών. Ο κ .Χαρδούβελης εστίασε στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία που δίνει τη δυνατότητα διαλόγου, συνεργασιών και ανάδειξης ζητημάτων καινοτομίας, που βρίσκεται στο επίκεντρο και της στρατηγικής της Εθνικής Τράπεζας. Παράλληλα ο Γενικός Διευθυντής Mετασχηματισμού, Στρατηγικής και Διεθνών Δραστηριοτήτων κ. Ερνέστος Παναγιώτου δήλωσε : “ Η βιωσιμότητα σηματοδοτεί ένα νέο κύμα μετασχηματισμού που εμπεριέχει στοιχεία στρατηγικής, επιχειρηματικότητας, λειτουργιών και εκτίμησης κινδύνων.”
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος τόνισε ότι η ψηφιακή επανάσταση έχει αλλάξει τον τρόπο των συναλλαγών και γενικότερα την επιχειρηματικότητα, με τις FinTech να διαδραματίζουν τον δικό τους ρόλο. Αναφέρθηκε στην ολιστική πρωτοβουλία στην οποία συμμετέχει και το ΕΚΠΑ για την ενδυνάμωση του οικοσυστήματος των FinTech
Στην παρέμβαση του ο Ερνέστος Παναγιώτου, γενικός διευθυντής Μετασχηματισμού, Στρατηγικής & Διεθνών Δραστηριοτήτων της Εθνικής Τράπεζας τόνισε ότι οι τράπεζες βρίσκονται σήμερα στο κέντρο του οικονομικού συστήματος για την χρηματοδότηση της πλειονότητας των επιμέρους κλάδους της οικονομίας. Έδωσε έμφαση μεταξύ άλλων στις πρωτοβουλίες και δράσεις της Εθνικής Τράπεζας στο πλαίσιο της στήριξης του Εθνικού Σχεδίου για την μετάβαση σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050 (κλιματική ουδετερότητα), με βάση τους στόχους που έχουν τεθεί σε επίπεδο ΕΕ.
Για να προετοιμαστεί αυτή μετάβαση σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (κλιματική ουδετερότητα), όπως επισήμανε ο κ.Παναγιώτου η Εθνική Τράπεζα ήδη έκανε το επόμενο βήμα έχοντας πλέον μια πλήρη εικόνα, μετά από καταγραφή και έρευνα, για τις ανάγκες των επιχειρήσεων-πελατών της ανά κλάδο οικονομίας στο συγκεκριμένο τομέα και ποιες μπορούν να χρηματοδοτηθούν. Ήδη εγκρίθηκαν οι στόχοι ανά κλάδο, με αποτέλεσμα η Εθνική Τράπεζα να αποτελεί την πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα που το επιτυγχάνει αυτό. Με βάση την καταγραφή αυτή η Εθνική Τράπεζα εργάζεται πάνω στο δεύτερο πυλώνα από αφορά την προσφορά εργαλείων που προσφέρει προς την κατεύθυνση της κλιματικής ουδετερότητας σε πελάτες της, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με ένα ευρύτερο τρόπο σε σχέση με το παρελθόν.
Το Συνέδριο διοργανώθηκε από την Εθνική Τράπεζα και το Greek Fintech Hub. Αποτελεί μια δράση του Smart Attica, έχει σκοπό να φέρει σε επαφή ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς με πρωτοβουλίες από τον χώρο του Fintech, διευκολύνοντας και ενθαρρύνοντας τον διάλογο, την αλληλεπίδραση και τη δικτύωση. Χορηγός είναι το EIF.
Το Greek Fintech Hub είναι μια βασική πρωτοβουλία για το Fintech στην Ελλάδα και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Συμμετέχουν έξι μεγάλοι ελληνικοί φορείς: η Εθνική Τράπεζα μαζί με την Endeavor Greece, το Ίδρυμα Ωνάση, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μαζί με αυτούς τους θεσμούς, η πρωτοβουλία European Crowd Dialog.
Επίκεντρο της πρωτοβουλίας, όπως επισημάνθηκε, είναι μεταξύ άλλων η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας του Fintech, η χρηματοδότηση καινοτόμων επιχειρήσεων στον κλάδο, η σύνδεση του Fintech με την έρευνα που διεξάγεται σε πανεπιστήμια και άλλα ερευνητικά κέντρα, καθώς και η ενίσχυση της ευαισθητοποίησης και της δικτύωσης με βασικά δίκτυα και πρωτοβουλίες στο εξωτερικό,
Έχουν ήδη σχεδιαστεί μια σειρά από δράσεις όπως:
Χρηματοδότηση μέσω συναντήσεων συγκέντρωσης κεφαλαίων
Δικτύωση με ιταλικές και ισπανικές τράπεζες που διαχειρίζονται παρόμοια χρηματοδοτικά προγράμματα
Συνεργασία με την πρωτοβουλία European Crowd Dialog.
Ενημέρωση των ατόμων μέσω μηνιαίων ομιλιών Fintech (1η Πέμπτη κάθε μήνα από τον Σεπτέμβριο και μετά, 17:00)
Φιλοξενία ειδικών Εργαστηρίων Fintech για τις δημιουργικές βιομηχανίες και τον τουρισμό.