Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2021

Ο Σαμαράς παίρνει πάνω του τους πλειστηριασμούς ακινήτων

Με μία δήλωση που συνιστά σαφή διαφοροποίηση από την πολιτική άποψη όσων κυβερνητικών στελεχών ήθελαν απελευθέρωση των πλειστηριασμών ακινήτων «εδώ και τώρα», ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς παρεμβαίνει στο μείζον θέμα που απασχολεί χιλιάδες Έλληνες.

«Το θέμα των πλειστηριασμών είναι ένα σημαντικό θέμα, και θέλω να το δω προσωπικά. Δεν είναι θέμα που μπορούμε να το συζητήσουμε μέσα σε μια ώρα» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην ευρεία κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου για τις προτεραιότητες ενόψει της άφιξης της τρόικας το Σεπτέμβριο.

Χωρίς αμφιβολία τα κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά μηνύματα γύρω από αυτό το καυτό θέμα κατακλύζουν το Μαξίμου εδώ και μέρες και από πολλές πλευρές. Χθες, στο αντίστοιχο σχόλιο προτείναμε την 5ετή παράταση των πλειστηριασμών, τουλάχιστον για τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται την τελευταία 3ετία. Υπάρχουν, ως γνωστόν, και 25.000 ακίνητα για πώληση από τις τράπεζες προ του 2008, δηλαδή πριν από την ελληνική κρίση, που εκτιμάται ότι θα έχουν άλλη αντιμετώπιση.

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΒΕΑ) σε ανακοίνωσή του θεωρεί πως «είναι απαράδεκτο τη στιγμή που η ελληνική κοινωνία διανύει περίοδο παρατεταμένης ύφεσης και λιτότητας, η οποία συρρίκνωσε κατακόρυφα και σε πολλές περιπτώσεις εξαφάνισε τα εισοδήματα των πολιτών, να βάλλεται το στοιχειώδες δικαίωμα του πολίτη στην κατοικία». Η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών δεν πρόκειται να εξυπηρετήσει τις τράπεζες, και το ΒΕΑ εκτιμά ότι θα δημιουργήσει συνθήκες κοινωνικής ανάφλεξης αλλά και κατάρρευση της αγοράς ακινήτων. Γι΄ αυτό ζητά την απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας όσο διαρκεί η κρίση, αλλά και την προώθηση ευνοϊκών ρυθμίσεων των «κόκκινων δανείων» ώστε να αυξηθούν οι δυνατότητες εξυπηρέτησής τους.

Είναι προφανές ότι πολλά επαγγελματικά δάνεια ρυθμίστηκαν τα τελευταία χρόνια με προσημείωση των κατοικιών των βιοτεχνών, των εμπόρων και των ελεύθερων επαγγελματιών.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων