Το ανάθεμα ρίχνουν στην κυβέρνηση οι πολίτες για την καθυστερημένη αντίδραση αλλά και την πλημμελή μέριμνα για τα εκατομμύρια των σεισμοπαθών που παραμένουν στο δρόμο, επιβιώνοντας όπως-όπως. Υπουργοί και κυβερνητικοί βουλευτές αποδοκιμάζονται ενώ ο ίδιος ο Ερντογάν σπεύδει στις ισοπεδωμένες πόλεις και κάνει εξαγγελίες για γρήγορη ανοικοδόμηση και άμεση στέγαση των ξεσπιτωμένων.
Λαϊκή οργή και δυσαρέσκεια
Εξαλλοι οι σεισμόπληκτοι στρέφονται κατά αξιωματούχων της κυβέρνησης που επισκέπτονται τις πληγείσες περιοχές. Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών και ο νομάρχης του Αντίγιαμαν απομακρύνονται άρον άρον ενώ οργισμένοι πολίτες κλωτσούν και χτυπούν το αυτοκίνητο που τους μεταφέρει.
Eντονες αποδοκιμασίες και γιουχαϊσματα δέχθηκαν και ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ, καθώς και η βουλευτής του κυβερνώντος κομματος Ογια Ερονάτ που τον συνόδευε, κατά την επίσκεψή τους στο Ντιγιαρμπακίρ.
Ενώ σοκ και οργή προκαλεί η εικόνα του απελπισμένου άνδρα, τυλιγμένου με κουβέρτα μέσα στο δριμύ ψύχος να διαμαρτύρεται στον αντιπροέδρο της κυβέρνησης, Νουρετίν Τζανικλί και αυτός να αδιαφορεί και να ασχολείται μόνο με το κινητό του.
Eχοντας χάσει τα πάντα κάτω από τα συντρίμμια, πολλοί πιστεύουν ότι η κυβέρνηση έχει τα χέρια της βαμμένα με το αίμα των χιλιάδων θυμάτων. Την κατηγορούν τόσο για ολιγωρία όσον αφορά στην ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού όσο και για εγκληματική αμέλεια και διαφθορά λόγω του πλημμελούς ελέγχου της οικοδομικής δραστηριότητας και της χορήγησης κατασκευαστικής αμνηστίας.
Oι συλλήψεις 12 εργολάβων, ορισμένων μάλιστα μπροστά στις κάμερες, δεν μπορούν να κατευνάσουν τη λαϊκή οργή.
«Τα παιδιά μου είναι κάτω από τα συντρίμμια. Περίμενα πέντε ημέρες τα συνεργεία διάσωσης. Κανείς δεν ήρθε να βοηθήσει. Μόνος μου βγήκα από τα χαλάσματα» περιγράφει ένας πατέρας.
Με επτά από τις δέκα πληγείσες επαρχίες να έχουν ψηφίσει τον Ερντογάν και τους εταίρους του στις προηγούμενες εκλογές, αναλυτές εκτιμούν, τρεις μήνες πριν από την προσφυγή στις κάλπες, ότι το πολιτικό μέλλον του Τούρκου προέδρου δοκιμάζεται. Ο ίδιος, περιοδεύοντας στις σεισμόπληκτες περιοχές μαζί με τη σύζυγό του Εμινέ, φωτογραφήθηκε έχοντας στην αγκαλιά του ένα κοριτσάκι και υποσχέθηκε για μία ακόμη φορά γρήγορη ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων πόλεων.
Στα δεινά που αντιμετωπίζουν οι σεισμόπληκτοι προστίθενται και οι λεηλασίες, ενώ καταστηματάρχες κυνήγησαν και τραυμάτισαν έναν άνδρα τον οποίο θεώρησαν ύποπτο για πλιάτσικο.
Ο Ερντογάν υποσχέθηκε ότι θα λάβει μέτρα εναντίον όσων εμπλέκονται σε λεηλασίες. Μέχρι στιγμής 48 άτομα έχουν συλληφθεί ενώ το υπουργείο άμυνας δημοσιοποίησε εικόνες με στρατιώτες να περιπολούν σε κεντρικές αγορές και δρόμους.
Στρωμένος με αγκάθια ο δρόμος του Ερντογάν προς τις κάλπες
«Φυσικά, υπήρξαν κάποιες καθυστερήσεις σε ορισμένους τομείς. Κανείς όμως δεν μπορεί να αρνηθεί τον ειλικρινή αγώνα της πολιτείας μας να βρίσκεται στο πλευρό των σεισμόπληκτων πολιτών μας» δήλωσε σήμερα Σάββατο (11/2) ο τούρκος πρόεδρος, ενώ δεκάδες χιλιάδες πολίτες που έχουν χάσει τα πάντα στον διπλό σεισμό, θα κοιμηθούν και απόψε στο ύπαιθρο σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν, περιμένοντας την πολιτεία να τους προσφέρει τα στοιχειώδη. Η κυβέρνηση μετά την εγκληματική ολιγωρία των πρώτων 2 ημερών, κάνει ό,τι μπορεί για να διορθώσει τα λάθη της και φορτώνει τις ευθύνες στην διαφθορά των εργολάβων. Όμως ο κόσμος είναι οργισμένος με την κεντρική εξουσία και αυτό ανησυχεί τον τούρκο πρόεδρο που βλέπει να χάνει τη δημοτικότητά του.
Ήδη κυβερνητικός αξιωματούχος υπαινίχτηκε προχθές ότι θα μπορούσαν να αναβληθούν οι πρόωρες εκλογές της 14ης Μαΐου, λόγω των σεισμών. Η αντιπολίτευση δια στόματος της αρχηγού του Καλού Κόμματος Μεράλ Ακσενέρ, προτείνει στον πρόεδρο να κάνει εκλογές την κανονική ημερομηνία δηλαδή στις 18 Ιουνίου. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Αριάνα Φερεντίνου, αυτό δεν είναι εύκολο. Αν ο πρόεδρος Ερντογάν θελήσει να παρατείνει την ημερομηνία των εκλογών πέραν της 18ης Ιουνίου, αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε περίπτωση πολέμου, θα πρέπει να το εγκρίνει η Βουλή και η αναβολή αυτή να είναι για ένα χρόνο, σύμφωνα με το άρθρο 5 του τουρκικού Συντάγματος.