Ύστερα από την φοβερή καταστροφή των διπλών σεισμών, έχει αρχίσει έντονη συζήτηση στην Τουρκία για το επίκεντρο του επόμενου σεισμού που πιθανότατα να είναι η Κωνσταντινούπολη.
Ο Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου δήλωσε ότι υπάρχουν 90 χιλιάδες κτίρια που πρέπει να κατεδαφιστούν επειγόντως, αλλά δεν μπορούν να κατεδαφιστούν λόγω των ιδιοκτητών του σπιτιού. Ποια είναι λοιπόν η λύση; Εξήγησε τη μέθοδο που θα φέρει χίλιους ιδιοκτήτες κτιρίων στο σωστό δρόμo: Να μπουν μεγάλοι σταυροί σε αυτά τα κτίρι, να μην αγοράζονται ή να μην πωλούνται, να μην μπαίνουν ένοικοι και όσοι συνεχίζουν να ζουν σε αυτά θα πρέπει να φοβηθούν ψυχολογικά και να φύγουν από τα κτίρια.
Οι σεισμολόγοι είναι ανήσυχοι για την Πόλη
Απαντώντας σε ερωτήσεις για το αν θα συμβεί σεισμός στην Κωνσταντινούπολη μεγαλύτερος από 7 Ρίχτερ, ο Σουκρού Ερσόι, καθηγητής γεωλογίας στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο Yıldız, απάντησε: «Το πραγματικό ερώτημα δεν είναι αν θα συμβεί ισχυρός σεισμός στην Κωνσταντινούπολη, αλλά πότε θα συμβεί. Με τα δεδομένα που έχουμε για τους προηγούμενους σεισμούς και ορισμένα μοντέλα , μπορούμε να πούμε ότι ο σεισμός της Κωνσταντινούπολης είναι κοντά. Δεν θα εκπλαγούμε αν χτυπήσει…».
Πιο συγκεκριμένη πρόβλεψη κάνει ο γνωστός καθηγητής Νατζί Γκιορούρ ο οποίος είχε προβλέψει τον σεισμό του Καχραμάνμαρας. «Η κατάσταση στην Κωνσταντινούπολη δεν είναι καθόλου καλή. Όλες οι επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι έρχεται η ώρα της Κωνσταντινούπολης. Είχε ειπωθεί το 1999 ότι αναμενόταν σεισμός σε περίπου 30 χρόνια. Έχουν περάσει ήδη 23 χρόνια, από τότε. Η πιθανότητα να ξεσπάσει σεισμός πάνω 7 στην Κωνσταντινούπολη έχει αυξηθεί στο 80%. Αν θα γίνει σεισμός στην Κωνσταντινούπολη, θα έχουμε περισσότερες καταστροφές από το Καχαραμανμαράς» είπε ο διάσημος Τούρκος σεισμολόγος.
Αναφερόμενος στον μεγάλο σεισμό στην περιοχή του Μαρμαρά το 1999 που ήταν πάνω από 7.6 Ρίχτερ, ο Νατζί Γκιορούρ, μιλά για την πιθανότητα να γίνει νέος μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη.
«Έχοντας ήδη ένα σεισμό στην περιοχή του Μαρμαρά, πάνω από 7, η πιθανότητα να γίνει σεισμός ανά πάσα στιγμή μετά από 30 χρόνια, είχε ειπωθεί ότι ήταν 62%. Τώρα, αφού έχουν περάσει ήδη 23 χρόνια (από το 1999) η πιθανότητα έχει αυξηθεί στο 80%. Άρα κάθε μέρα η πιθανότητα στην περιοχή του Μαρμαρά αυξάνεται και ο σεισμός πλησιάζει» σημείωσε.