Η παράσταση «Σίσυφος», που βασίζεται στο ομώνυμο έργο του γνωστού ηθοποιού και stand up comedian, Κώστα Παπαγεωργίου, είναι μια θεατρική κωμωδία Αριστοφανικού τύπου, η οποία παντρεύει τον αρχαίο κλασικό μύθο του Σίσυφου με πολλά από τα σύγχρονα στοιχεία μιας Ελλάδας αν μη τι άλλο… χρεοκοπημένης…
Ο καταξιωμένος ηθοποιός και σκηνοθέτης Ακίνδυνος Γκίκας, καθοδηγεί υποκριτικά έναν πολυμελή θίασο – μεταξύ αυτών ο συγγραφέας του έργου αλλά και ο ίδιος – στοχεύοντας στην ψυχαγωγία των θεατών, μέσα από ένα κείμενο που μιλά για το σήμερα, χρησιμοποιώντας την – πολλές φορές – αθυρόστομη γλώσσα της Αριστοφανικής κωμωδίας.
Η τραγικότητα του μύθου του Βασιλιά Σίσυφου, ο οποίος καταδικάστηκε να κουβαλά αιώνια ένα βράχο μέχρι την κορυφή ενός βουνού και μετά να ξαναρχίζει το ίδιο από την αρχή, συναντά την πραγματική, με την αρχετυπική έννοια, κωμωδία μέσα από μια απρόβλεπτη, όσο και θεόμουρλη συνύπαρξη! Γνώριμοι και συνάμα επίκαιρα «κωμικοτραγικοί» χαρακτήρες ξεπετιούνται μέσα από την πλοκή του μύθου σε μια ιστορία που θα θυμίσει πολλά και σε πολλούς!
Από τα τέλη Αυγούστου και καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου (30/8 έως 30/9/2016), ο Κώστας Παπαγεωργίου, ο Ακίνδυνος Γκίκας και η υπόλοιπη παρέα του Σίσυφου, θα περιοδεύσει ανά την Αττική και την υπόλοιπη Ελλάδα, παρατείνοντας το καλοκαίρι μας και μοιράζοντας χαμόγελα σε μικρούς και μεγάλους!
Κείμενο: Κώστας Παπαγεωργίου
Σκηνοθεσία: Ακίνδυνος Γκίκας
Σκηνική και ενδυματολογική επιμέλεια: Μαρία Αντωνιάδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Λήδα Κουτεντάκη Μακιγιάζ: Ματίνα Τσόκαλη
Πρωταγωνιστούν: Κώστας Παπαγεωργίου, Ακίνδυνος Γκίκας, Κων/νος Μούτσης, Αλέξανδρος Ζουριδάκης, Θοδωρής Ηλιόπουλος , Χρυσεικόνα Θεολόγου
Χορός: Γιώτα Αγγελοπούλου, Στεφανία Γκουρνέλου , , Κων/να Matwali-Κουτουλάκη
Μουσικές Συνθέσεις: Κίμωνας Πολλάτος
Παραγωγή: www.vrestondolofono.gr/
Διάρκεια 90’ χωρίς διάλειμμα.
Πληροφορίες: «The Clap Project» Γραφείο Οργάνωσης Εκδηλώσεων & Προώθησης Καλλιτεχνών: 6936 159 129 (Χρήστος Σούτος) 6932 606688 (Λίλα Παπαπάσχου
ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Ο Σίσυφος είναι ένας πονηρός μα απένταρος Βασιλιάς που αναγκάζεται να πουλάει στυλό για να ζήσει. Γυναίκα του είναι η Μερόπη μια ξεπεσμένη πριγκιποπούλα. Ο μύθος του Σίσυφου ξεκινά όταν ο Δίας απαγάγει —αφού ερωτοτροπεί μαζί της— την Αίγινα, την κόρη του Ασωπού και ο Σίσυφος τον βλέπει. Έτσι, όταν ο Ασωπός παρουσιάζεται μπροστά του αναζητώντας παντού τη κόρη, ο Σίσυφος υπόσχεται να του αποκαλύψει το όνομα του απαγωγέα, με τον όρο να του δώσει κάποια πολύτιμα δώρα όπως το νερό που έχει ανάγκη . Ο Ασωπός συμφωνεί και ο Σίσυφος του λέει πως ο ένοχος είναι ο Δίας.
Αυτό το γεγονός επισύρει πάνω στον Σίσυφο την οργή του αρχηγού των θεών. Με μεσολάβηση του Θεού Άρη στέλνεται ο Χάροντας να σκοτώσει το Σίσυφο. Ο Σίσυφος, αντί να αφεθεί στην τύχη του, πιάνει τον Χάροντα και τον δένει με αλυσίδες. Χρειάζεται να επέμβει ο Άρης, που αναγκάζει τον Σίσυφο να ελευθερώσει τον Χάροντα, και έτσι μπορεί αυτός να συνεχίσει το έργο του. Αντί όμως ο Σίσυφος να υποταχτεί στη μοίρα του, πριν πεθάνει, παραγγέλνει κρυφά στη γυναίκα του να μην αποδίδουν οι άνθρωποι νεκρικές τιμές.
Όταν φτάνει στον Κάτω Κόσμο, ο βαυαρός βασιλιάς Πλούτωνας του παραπονιέται πως οι άνθρωποι δεν κάνουν θυσίες για να τον τιμήσουν. Ο Σίσυφος του λέει πως θα σταματούσε την ασέβεια των ανθρώπων και αγανακτισμένος παίρνει την άδεια από το θεό να ξαναγυρίσει στη γη, για να διευθετήσει το πρόβλημα. Όταν ο Σίσυφος βρίσκεται στη γη, οι άνθρωποι αρχίζουν και πάλι να αποδίδουν τιμές στον Πλούτωνα και ο Σίσυφος δεν ξαναγυρίζει στον Κάτω Κόσμο. Όταν όμως μαθεύεται τι είχε συμβεί, αυτό εξοργίζει τον Πλούτωνα . Τότε επιβάλει στο Σίσυφο μια ασχολία, που δεν του αφήνει καθόλου ανάπαυλα και καμιά δυνατότητα φυγής. Του βάζει τιμωρία να κουβαλά στους ώμους ένα βράχο που με σημερινά δεδομένα συμβολίζει το χρέος της Ελλάδας και μόλις ανεβαίνει σε ένα βουνό, του πέφτει ο βράχος στους πρόποδες και αναγκάζεται ο Σίσυφος να ξανακάνει συνέχεια το ίδιο και το ίδιο… Μια ιστορία που δεν έχει τέλος δοσμένη όμως με κωμικό και σουρεαλιστικό τρόπο. Θα καταφέρει ο ήρωας μας να ξεφύγει από το μαρτύριο του;