Το σκάκι είναι ένα μαγευτικά υπέροχο παιχνίδι στρατηγικής. Αν θέλεις να παίζεις με αξιώσεις, πριν την κάθε σου κίνηση πρέπει να έχεις προβλέψει αρκετές κινήσεις μπροστά.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Αθανάσιος Σκορδάς, φαίνεται ότι δεν ξέρει σκάκι…
Από το βήμα της Βουλής ανακοίνωσε ότι σύντομα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, λέγοντας ότι «στόχος είναι να επικεντρωθούμε στην προστασία εκείνων που πραγματικά αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους αυτές».
Δικαιούχοι των ρυθμίσεων προτείνεται να είναι σύνολο των ανέργων, το σύνολο των αναπήρων, το σύνολο των μακροχρονίως ασθενών, οι πολύτεκνοι και όσοι μισθωτοί και συνταξιούχοι έχουν οικογενειακό εισόδημα κάτω από 25.000 ευρώ ετησίως και το εισόδημά τους έχει περικοπεί κατά 35% μετά την 1/1/2010.
Έτσι λοιπόν, κάποιος που έχει οικογενειακό εισόδημα 26.000 ευρώ και έχει υποστεί μείωση κατά 35%, έχει ένα-δυο παιδιά που σπουδάζουν ή φροντίζει καμιά γιαγιά και κανένα παππού, δεν έχει καμία τύχη. Θα συνεχίσει να ζει τον τραπεζικό του εφιάλτη. Διότι σύμφωνα με τους εμπνευστές του νομοσχεδίου δύναται να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του….
Μάλιστα ο κ. Σκορδάς απορρίπτει το ενδεχόμενο «κουρέματος» διότι, λέει, πρέπει «η λύση να διατηρεί την ισορροπία της σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια και την κεφαλαιακή επάρκεια του τραπεζικού συστήματος».
Την ίδια ώρα όμως δίνουν και παίρνουν οι προβλέψεις ότι το 2013 η ύφεση στην ελληνική αγορά θα είναι, αν όχι μεγαλύτερη, τουλάχιστον στα επίπεδα του 2012. Λαμβάνοντας υπόψη και την υπερφορολόγηση των μεσαίων εισοδημάτων, τότε εύκολα μπορεί να υποθέσει κανείς ότι τότε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Ή άλλως θα αρχίσουν να σκάνε με τη συχνότητα των βεγγαλικών της Λαμπρής…
Άραγε μια τέτοια εξέλιξη δεν θα έρθει να δυναμιτίσει το τραπεζικό σύστημα; Πόσο μάλλον όταν στον ορίζοντα δεν υπάρχουν κι αγοραστές για το τόσο σημαντικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων που διαθέτουν οι τράπεζες.
Ένα είδος «κουρέματος» με σαφής όρους και προϋποθέσεις θα μπορούσε να έχει ήδη προβλεφθεί και ενταχθεί στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Πραγματικά θα συνιστούσε μια ανάσα για τους δανειολήπτες και στο τέλος-τέλος θα περιόριζε έναν σημαντικό κίνδυνο για το σύστημα μεσοπρόθεσμα.
Όλα τα υπόλοιπα είναι απλώς για λαϊκή κατανάλωση, αφού το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται στην ουσία του. Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση θα το βρει μπροστά της, μεγαλύτερο και σοβαρότερο.
Μαθήματα σκάκι, επειγόντως…