Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022

O σκοτεινός κόσμος του deep web

Εκρηκτικές διστάσεις έχει πλέον προσλάβει στην καθημερινότητα των ανθρώπων το διαδίκτυο, τόσο μέσα από τη δουλειά τους, όσο και μέσα από την χρήση του για socializing και επικοινωνία. Οι χρήστες του facebook για παράδειγμα, το 2012 ανέβαζαν 300 εκατ. φωτογραφίες την ημέρα! Οι οπαδοί του YouTube έβλεπαν 4 δισεκ. ώρες βίντεο το μήνα.

Γενικά, το 2012, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της εταιρείας διαδικτυακών υπηρεσιών Pingdom, προστέθηκαν 51 εκατ. websites παγκοσμίως, φθάνοντας συνολικά τα 634 εκατ., ενώ 2,2 δισεκ. χρήστες έστελναν 144 δισεκατομμύρια e-mail καθημερινά!…ενώ έγιναν 1,2 τρισεκατομμύρια αναζητήσεις έγιναν στη Google μέσα στην περασμένη χρονιά.

Είναι προφανές ότι τα νούμερα αυτά καταδεικνύουν από τη μια το ρόλο του ίντερνετ στην οικονομία και στην κοινωνική ζωή μέσω των social media, από την άλλη καταγράφουν και ένα κορεσμό που οδηγεί τα πράγματα σε μια νέα φάση, το λεγόμενο βαθύ ίντερνετ ή αλλιώς deep web. Τι είναι όμως αυτό μυστηριώδες web;

Είναι το υπερδιάστημα του διαδικτύου, ένα δίκτυο μεγάλων servers;…ή κάτι πιο παράξενο, ενδεχομένως και επικίνδυνο…κάτι που αφορά λίγους, κοινότητες με ιδιαίτερους κώδικες και σκοτεινούς σκοπούς. Ο αμερικανός ερευνητής Τζόελ Φάλκονερ δούλεψε για λογαριασμό του περιοδικού The Next Web–TNW και ανακάλυψε τα διαδικτυακά ίχνη παράνομων κυκλωμάτων (πορνογραφίας, παιδοφιλίας, delivery ναρκωτικών και όπλων και γραφεία δολοφόνων. Στο deep web η είσοδος δεν είναι οι συνήθεις μηχανές αναζήτησης, γι΄αυτό και στο αχανές του διάστημα μπορεί κανείς πιο εύκολα να κρυφτεί.

Η γνωστή του πλευρά είναι το σύστημα των τραπεζών, των λογαριασμών, των υπηρεσιών αμυντικών συστημάτων που χρειάζεται ταυτοποίηση και κώδικες εισόδου. Η άλλη, η σκοτεινή, αφορά την πρόσβαση σε ειδικά αρχεία και σε ανώνυμες επικοινωνίες μέσω λογισμικών συστημάτων τύπου Tor-Onion Router. Οι γνώστες λένε πως το deep web κάποια στιγμή θα ανοίξει για περισσότερους, και όσοι χρειάζονται μυστικότητα θα πρέπει να καταδυθούν σε ακόμη μεγαλύτερα βάθη…

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων