Πέμπτη, 29 Ιουλίου, 2021

Ο Σκουρλέτης βάζει ενδεχόμενο εκλογών

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Ο Πάνος Σκουρλέτης ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία θα πρέπει να είναι ένας έντιμος συμβιβασμός. Αν αυτό που θα προταθεί από τους εταίρους δεν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι τότε θα καταφύγει η κυβέρνηση σε νέα λαική εντολή.

Όταν εκλέγεσαι δεν παίρνεις λευκή επιταγή… Αν επιτευχθεί συμφωνία που δεν συνιστά έντιμο και προωθητικό συμβιβασμό, θα πρέπει να ερωτηθεί ο λαός πριν την υπογράψουμε» υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας μιλώντας στο ΣΚΑΙ.

Ο ίδιος επανέλαβε τη γραμμή της κυβέρνησης ότι αυτό που τώρα χρειάζεται είναι πολιτική λύση. «Πλέον έχουμε περάσει στη χορεία των πολιτικών αποφάσεων, τη λύση θα τη δώσει η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δώσει το μάξιμουμ των υποχωρήσεων, δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια υποχωρήσεων. Οι άλλες πλευρές συμπεριφέρονται σαν κυβερνήτες (…) η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει άλλα περιθώρια από τον ελληνικό λαό να αυτοκαταργηθεί» υποστήριξε.

Όσον αφορά τα εργασιακά και το προσεχές νομοσχέδιο σημείωσε ότι «Εξαντλούμε τα περιθώρια να είναι μέρος της συμφωνίας το νομοσχέδιο, αλλά πρέπει να ψηφιστεί ούτως ή άλλως, είτε είναι είτε δεν είναι μέρος της συμφωνίας».

Αναφορικά σε ερώτημα περί κομματικής πειθαρχίας απάντησε ότι «Πριν φτάσουμε για κομματικές πειθαρχίες θα πρέπει να δούμε τη συμφωνία, δεν χωρούν ντιρεκτίβες σε αυτό, δεν βοηθάει η χρήση κομματικής πειθαρχίας».

Πολλές φορές σημειώνεται ότι «η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα», όταν πρόκειται να καταφύγει μία κυβέρνηση σε πρόωρες εκλογές. Ωστόσο η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ να χρησιμοποιήσει το χαρτί της λαϊκής εντολής τον βγάζει και από το αδιέξοδο στο οποίο προσπάθησαν να τον βάλουν οι δανειστές. Η πίεση μέχρι τελικής πτώσης που ασκείται στην ελληνική κυβέρνηση έχει τη δικλίδα ασφαλείας ότι δεν θα έπαιρνε το πολιτικό κόστος μίας ρήξης με τους δανειστές και της χρεοκοπίας της χώρας. Οι πρόωρες εκλογές θα είναι η πίσω πόρτα για τον ΣΥΡΙΖΑ αν το τελεσίγραφο για τη συμφωνία είναι επονείδιστο. Είναι στρατηγικά η τελευταία λύση του ΣΥΡΙΖΑ για να πιέσει του δανειστές να κάνουν πίσω ή αν προκύψει Grexit να μπορεί να υποστηρίξει ότι δεν ήταν ευθύνη της Αθήνας.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων