Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός
Ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην προσπάθειά του να επιχειρηματολογήσει για την άτεγκτη στάση του Βερολίνου απέναντι στην Ελλάδα είχε κάνει και κριτική απέναντι στην Ελληνική κυβέρνηση, στο ότι δεν είχε μέχρι εχθές παρουσιάσει μια συγκεκριμένη πρόταση. Η κριτική αυτή δεν ήταν παράλογη ομολογουμένως, αφού στις τρεις εβδομάδες διακυβέρνησης, το μεγαλύτερο μέρος είχε αφιερωθεί σε συναντήσεις, διαβουλεύσεις και αξιολόγηση των συσχετισμών στην Ευρώπη.
Ήρθε και η ατυχέστατη δήλωση του Υπουργού Οικονομικών της Κύπρου, Χάρη Γεωργιάδη, που σημείωσε ότι ούτε αυτός είχε καταλάβει τι ακριβώς επιθυμούσε η ελληνική πλευρά για να τη στήριξει. (ατυχέστατη βέβαια η δήλωση γιατί θα μπορούσε να μιλήσει έστω στο τηλέφωνο με τον ελλαδίτη ομόλογό του και να του ζητήσει διευκρινήσεις). Σε κάθε περίπτωση οι παραπάνω κριτική είχε κάποια βάση αφού η ελληνική πλευρά επέλεγε τη συζήτηση στη βάση της πολιτικής κατεύθυνσης της συμφωνίας με τους εταίρους.
Σήμερα όμως ο υπουργός οικονομικών αποφάσισε να δώσει στη δημοσιότητα φάκελο με όλες τις ελληνικές θέσεις που προτείνονται και που θα προταθούν στο επόμενο Eurogroup, με συνημμένα τα δύο επίμαχα κείμενα που παρουσιάστηκαν στο προχθεσινό Eurogroup, το πρώτο του Μοσκοβισί το οποίο και ήταν καλοδεχούμενο από την ελληνική πλευρά και το δεύτερο του Ντάισενμπλουμ, το οποίο και έβαλε φρένο στις συνομιλίες.
Πρωτοφανής κίνηση στα χρονικά, ειδικά όταν οι πληροφορίες αφορούν συνεδριάσεις κεκλισμένων των θυρών, όπως εκείνες του eurogroup. O Αλέξης Τσίπρας εχθές, σε κάποιο σημείο της ομιλίας του ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα «λέει όλη την αλήθεια για ό,τι ακριβώς συμβαίνει». Είναι επόμενο να θεωρήσουμε ότι η σημερινή κίνηση Βαρουφάκη, είναι στα πλαίσια μια συνειδητής τακτικής της κυβέρνησης η οποία θα χρησιμοποιήσει την «αλήθεια» ως όπλο στην πορεία των διαπραγματεύσεων, φέρνοντας προ των ευθυνών των κινήσεών τους, αξιωματούχους από πλευράς εταίρων.
Ο Βαρουφάκης πλέον γίνεται πολύ συγκεκριμένος στο τι ζητά η Ελλάδα μεσοπρόθεσμα, φέρνοντας επι τέλους τη συζήτηση επί της ουσίας και των επιμέρους ζητημάτων που θα συζητηθούν στη διαπραγμάτευση. Ζητά παράλληλα και παράταση του προγράμματος, με συγκεκριμένους όμως όρους, που αφενός δε θα αναγκάσουν τον Ντάισενμπλουμ να πάρει πίσω το τελεσίγραφο προκειμένου να ξαναγίνει συνεδρίαση, αφετέρου δε δεσμεύουν την Ελλάδα ολοκληρωτικά στη βάση του παλαιού προγράμματος.
Συγκεκριμένα αναφέρει αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης μέχρι τον Αύγουστο και αξιολόγηση τότε. Απορρίπτει τις ιδιωτικοποιήσεις ύψους 5 δις, ως αδύνατες και τις κατασχέσεις πρώτης κατοικίας από μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Παράλληλα ζητά και την άμεση εκταμίευση των 1,9 δις που είναι τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα με τη δέσμευση να χρησιμοποιήσει αυτά τα χρήματα για την αποπληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ που λήγει το Μάρτιο.
Παράθεση:
Αντί επιλόγου παραθέτουμε από ‘Τα Νέα’ τα σημεία που αναφέρονται στο φάκελο Βαρουφάκη και την πρότασή του για το επόμενο eurogroup, ως μεταρυθμίσεις για τις οποίες δεσμεύεται η ελληνική πλευρά:
- Καταπολέμηση γραφειοκρατίας: Το κράτος να μην απαιτεί από τους πολίτες έγγραφα τα οποία κατέχει ήδη (και τα οποία βρίσκονται σε κάποιο άλλο τμήμα)
- Μεταρρυθμίσεις στη Φορολογική διοίκηση προς μεγαλύτερη ανεξαρτησία, την ευπρέπεια και τη διαφάνεια
- Δημιουργία ενός αποτελεσματικού και δίκαιου συστήματος φορολογικού δικαστηρίου
- Σύγχρονο πτωχευτικό σύστημα
- Μεταρρυθμίσεις του συστήματος απόδοσης δικαιοσύνης
- Δημιουργία ανταγωνιστικού περιβάλλοντος στο χώρο των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης, που θα ενισχύει τη διαφάνεια και την απόδοση των φορολογικών εσόδων για το κράτος
- Αρση των διαφόρων καρτέλ