Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς
Την ώρα που οι έλληνες πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν την κυβέρνηση που θα διαχειριστεί καλύτερα το 3ο μνημόνιο, ο Σόιμπλε με έγγραφο βόμβα, μας θυμίζει ότι η συνθηκολόγηση με τους εταίρους μας μπορεί να μην είναι αρκετή για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία.
Σε ανεπίσημο έγγραφο που μοίρασε την Παρασκευή κατά την άτυπη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο, ο Γερμανός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζητεί να υιοθετηθούν κάποιοι κανόνες βάσει των οποίων θα επιτρέπεται η χρεοκοπία μιας χώρας εντός της νομισματικής ένωσης.
«Η Ευρωζώνη δεν διαθέτει διαδικασίες για αντιμετώπιση των κρατών που έχουν μεγάλα χρέη και δεν έχουν πλέον πρόσβαση στις αγορές», αναφέρει το τρισέλιδο έγγραφο, το οποίο περιήλθε στην κατοχή της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, μεταδίδει η Ημερησία.
Σύμφωνα με τον Β. Σόιμπλε, η αναδιάρθρωση των χρεών των κρατών είναι νομικά και πρακτικά δύσκολη και γίνεται πολύ αργά λόγω έλλειψης αυτών των διαδικασιών. Ο ίδιος λοιπόν προτείνει σε αυτό το έγγραφο μια διαδικασία αναδιάρθρωσης των χρεών μιας χώρας: Στα κρατικά ομόλογα των χωρών της Ευρωζώνης θα πρέπει να περιλαμβάνεται ένας όρος, που θα αναγκάζει όλους τους ομολογιούχους να συμμετέχουν σε ένα πιθανό κούρεμα του χρέους. Αμέσως μόλις η χώρα αυτή λάβει βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας θα πρέπει να «παρατείνεται αυτόματα» ο χρόνος ωρίμανσης των ομολόγων της. Επίσης θα πρέπει να γίνεται ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους της εν λόγω χώρας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Πρόκειται ουσιαστικά για θεσμοθέτηση της καταλήστευσης των ομολογιούχων του ελληνικού δημοσίου, που τότε ήταν τα ασφαλιστικά ταμεία, σε γενικότερη πρακτική που θα συμβαίνει για όλες τις χώρες.
Ουσιαστικά με το κείμενό του αυτό ο γερμανός υπουργός οικονομικών θέλει να διαχωρίσει τράπεζες και κράτη από τον να δέχονται οι μεν τις συνέπειες της κρίσης των δε.
Η ηλεκτρονική σελίδα της Ημερησίας αναφέρει ότι προς αυτή την κατεύθυνση προτείνει να αλλάξουν οι κανόνες για τα κρατικά ομόλογα, τα οποία πλέον δεν θα πρέπει να θεωρούνται επενδύσεις που δεν ενέχουν κίνδυνο. Μέχρι στιγμής οι τράπεζες δεν διαθέτουν δίχτυ ασφαλείας για την περίπτωση που καταρρεύσουν τα κρατικά ομόλογα. Ο Σόιμπλε θέλει να το αλλάξει αυτό, τονίζοντας μάλιστα ότι η Ευρώπη δεν θα πρέπει να περιμένει να υπάρξει συμφωνία σε παγκόσμιο επίπεδο προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά θα πρέπει να προχωρήσει μόνη της.
Αυτό πρακτικά θα σημαίνει ότι αν καταρρεύσει το ομόλογο μίας τράπεζας οι κάτοχοι αυτού του ομολόγου απλώς θα χάνουν τα χρήματά τους. Αντίστοιχες ωστόσο θα είναι οι συνέπιες και για τους καταθέτες αυτής της τράπεζας. Ψηφίσαμε μνημόνιο για να αποφύγουμε κούρεμα καταθέσεων; Ας το ξανασκεφτούμε…