Πέμπτη, 29 Ιουλίου, 2021

Ο Σόιμπλε σχεδιάζει χάρτη για Ελληνική χρεοκοπία εντός Ευρώ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Παράλληλα με τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων που είναι σε ισχύ, φαίνεται πως εξετάζονται ακόμη τα τρομοκρατικά σενάρια για χρεοκοπία της Ελλάδας. Με μια διαφορά όμως. Ο Σόιμπλε θα ήθελε αν συνέβαινε κάτι τέτοιο να γινόταν εντός ευρώ. Διαφορετικά, σύμφωνα και με δηλώσεις Βαρουφάκη το Grexit θα μπορούσε να κοστίζει στην Ευρωζώνη έως και 1 τρις.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Spiegel, είναι ένας «οδικός χάρτης» για χρεοκοπία μίας χώρας εντός της ευρωζώνης. Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό στη διαδικτυακή του έκδοση, αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών της χώρας προετοιμάζουν ένα μηχανισμό που θα διασφαλίζει μία ομαλή αναδιάρθρωση χρέους, σε περίπτωση χρεοκοπίας μίας χώρας, εντός του ευρώ, αναφέρει το imerisia.gr
Στο γερμανικό υπουργείο οικονομικών και τις σχετικές συζητήσεις, αναφέρει το Spiegel ότι συμμετέχουν και επιστήμονες, γεγονός που δείχνει πως έχουν πάρει στα σοβαρά αυτή τη δουλειά. Την ίδια στιγμή πάντως τα γερμανικά ΜΜΕ μιλούν διαρκώς για απομόνωση Σόιμπλε από της Μέρκελ και φτάνουν να σημειώνουν ακόμη και για πιθανή παραίτηση.

Ο εν λόγω οδικός χάρτης περιλαμβάνει αυτή την ομαλή αναδιάρθρωση του χρέους της οποίας το κόστος θα βαρύνει τους επενδυτές που κατέχουν ομόλογα του δημοσίου του συγκεκριμένου κράτους, προκειμένου οι χώρες με υγιή δημοσιονομικά να μην είναι ευάλωτες σε έναν εκβιασμό από μία χώρα που χρειάζεται χρήματα.

Μέσα σε όλα αυτά φαίνεται πως ο Τσίπρας τουλάχιστον επικοινωνιακά σκληραίνει τη στάση του, ρίχνοντας την ευθύνη στην αδιαλλαξία των εταίρων για διχασμό της Ευρώπης σε περίπτωση ατυχήματος στην Ελλάδα. Σε πέντε μέρες όλα τα σενάρια Σόιμπλε θα πάρουν είτε το δρόμο προς τον κάλαθο των αχρήστων, είτε το δρόμο προς το τραπέζι των διαπραγματεύσεων αναλόγως των αποτελεσμάτων στο Eurogroup της 18ης Ιουνίου.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων