Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2021

Ο Σταικούρας “θυμήθηκε” να επιτεθεί στον Στουρνάρα!

Τη διεύρυνση των «βαθμών ελευθερίας» της ελληνικής κυβέρνησης για τη λήψη μέτρων που θα εξορθολογήσουν «οικονομικά αναποτελεσματικές και κοινωνικά άδικες» ρυθμίσεις επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στη Βουλή με αφορμή την συζήτηση τροπολογίας για τη μείωση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης κατά 30%.

Πρόσθεσε μάλιστα πως «επίκεινται άμεσα και άλλες πρωτοβουλίες» ανάλογες -όπως είπε- με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, τη μείωση του ΦΠΑ εστίασης και τη διανομή κοινωνικού μερίσματος.

Εκτίμησε δε, πως με την νέα ρύθμιση η λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα διαμορφωθεί από 1,05 εως 1,15 ευρώ/λίτρο από τα 1,259 ευρώ/λίτρο που είχε διαμορφωθεί τον Απρίλιο του 2014. Ειδικά για τα νοικοκυριά που δικαιούνται επίδομα θέρμανσης η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα κινηθεί στα επίπεδα περίπου των 0,80 ευρώ ανά λίτρο, τιμή χαμηλότερη κατά 24% από την τιμή που υπήρχε τον Απρίλιο του 2012.

Ωστόσο, αίσθηση προκάλεσε η σκληρή κριτική του μέτρου της εξίσωσης τιμής πετρελαίου κίνησης με θέρμανσης για πρώτη φορά από κυβερνητικό στέλεχος. Ο κ. Σταϊκούρας «ξήλωσε» ουσιαστικά την συγκεκριμένη ρύθμιση που είχε υποστηριχθεί σθεναρά από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Ο αναπληρωτής υπουργός παραδέχθηκε πως «η εφαρμογή του μέτρου απεδείχθη οικονομικά αναποτελεσματική, κοινωνικά άδικη, περιβαλλοντικά επιζήμια, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις δεν αντιμετώπισε ουσιαστικά το λαθρεμπόριο».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων