Παρασκευή, 23 Ιουλίου, 2021

Ο Στουρνάρας παρουσιάζει στους 4 τραπεζίτες το σχέδιο της ΤτΕ για κόκκινα δάνεια 40 δισ.

Το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) για την επίλυση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων παρουσιάζει το απόγευμα της Πέμπτης ο διοικητής της τράπεζας Γιάννης Στουρνάρας στους επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank, της Τράπεζας Πειραιώς και της Eurobank.

Συγκεκριμένα πρόκειται για σχέδιο που περιλαμβάνει την μεταφορά αναβαλόμενου φόρου ύψους 7,5 δισ. ευρώ και «κόκκινων» δανείων 40 δισ. ευρώ εκτός τραπεζικών ισολογισμών.

Το σχέδιο της ΤτΕ σε συνδυασμό με το σχέδιο του ΤΧΣ, σχέδιο που πλέον περνά στον έλεγχο του υπουργείου Οικονομικών και της JP Morgan που θα «τρέξει» τη διαδικασία, θα οδηγήσουν τον δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω του 10%.

Βεβαίως, από τη λύση αυτή προκύπτει μείωση των κεφαλαίων των τραπεζών ωστόσο αυτή είναι μικρή και εκτιμάται ότι θα είναι διαχειρίσιμη για όλες τις τράπεζες. Παράλληλα, με βάση αυτή τη λύση δεν θα απαιτηθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για καμία από τις 4 συστημικές τράπεζες.

Ειδικότερα εκτιμάται ότι ναι μεν θα μειωθεί ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (CET1) και των τεσσάρων συστημικών ,ωστόσο η μείωση δεν ξεπερνά τις 2 με 3 ποσοστιαίες μονάδες ενώ καμία τράπεζα δεν θα βρεθεί, μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, με μονοψήφιο δείκτη CET1.

Παράλληλα, με καθαρούς ισολογισμούς, απαλλαγμένους από τα κόκκινα δάνεια, εξασφαλισμένη την επιτυχία των στόχων μείωσης, και με πολύ καλύτερης ποιότητας κεφάλαια οι τράπεζες θα μπορέσουν με άνεση να προχωρήσουν σε εκδόσεις υβριδικών κεφαλαίων, αναφέρεται.

Τα οφέλη για το τραπεζικό σύστημα

Σύμφωνα με επιτελικά στελέχη τραπεζών το σχέδιο της ΤτΕ, σε συνδυασμό με το ΑPS του ΤΧΣ αλλάζει άρδην τα δεδομένα στα «κόκκινα» δάνεια καθώς δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες άμεσα να πετύχουν τους στόχους μείωσης και μάλιστα να τους ξεπεράσουν κατά πολύ. Αυτό επιτυγχάνεται με τρόπο που δεν οδηγεί σε dilution, δηλαδή μείωση του ποσοστού συμμετοχής των μετόχων των τραπεζών, από την ενεργοποίηση του DTC δηλαδή την έκδοση μετοχών για την λογιστικοποίηση του αναβαλόμενου φόρους. Η επίλυση του ζητήματος των «κόκκινων» δανείων δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες να επιστρέψουν δυναμικά στις διεθνείς αγορές με εκδόσεις υβριδικών τίτλων.

Η απελευθέρωση των τραπεζών από το μέγα πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα επιτρέψει τις τράπεζες να επιστρέψουν στην κανονικότητα και να επικεντρωθούν σε αναπτυξιακές εργασίες, τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών, που είναι απολύτως απαραίτητο για την τόνωση της οικονομίας και την επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης.

Το σχέδιο της ΤτΕ

Όπως έχει σημειώσει σε δημοσίευμα του το economistas.gr το σχέδιο της ΤτΕ έχει ως εξής:

1. Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς θα μεταφέρουν σε ένα ειδικό όχημα, ένα SPV, αναβαλλόμενες φορολογικές υποχρεώσεις ύψους 7,5 δισ. ευρώ και μη εξυπηρετούμενα πιστωτικά ανοίγματα (NPEs) ύψους περίπου 40 δισ. ευρώ. Από τη μεταφορά του DTC μειώνονται ισόποσα τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών.

2. Το SPV με βάση την συνολική λογιστική αξία των NPEs θα προχωρήσει στην έκδοση τριών τύπων ομολογιακών τίτλων mezzanine, senior και junior. Το μεγαλύτερο μέρος των mezzanine τίτλων όπως και μέρος των senior τίτλων θα πωληθούν σε ιδιώτες επενδυτές ενώ οι junior τίτλο θα μεταφερθούν στις τράπεζες.

3. Το SPV αναλαμβάνει την διαχείριση των NPE μέσω εξειδικευμένης εταιρείας διαχείρισης και ανάκτησης «κόκκινων» δανείων. Εάν οι ανακτήσεις είναι μικρότερες από την αξία των ομολόγων, τότε ο κωδικός DTC που ανήκει στην SPV μετατρέπεται σε μετρητά για να καλύψει το έλλειμμα. Έτσι εξασφαλίζεται η αξία των ομολόγων για τους επενδυτές, που θεωρείται ισχυρό κίνητρο για τους επενδυτές.

σχετικα αρθρα

226 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

ροη ειδησεων

spot_img