Ο στρατός του Σουδάν δήλωσε ότι συμφώνησε σε τριήμερη εκεχειρία που θα αρχίσει την Παρασκευή για να μπορέσει ο λαός του Σουδάν να γιορτάσει τη μουσουλμανική γιορτή Έιντ αλ Φιτρ, που σηματοδοτεί το τέλος του Ραμαζανιού. “Οι ένοπλες δυνάμεις ελπίζουν ότι οι αντάρτες θα τηρήσουν όλες τις απαιτήσεις της εκεχειρίας και θα σταματήσουν κάθε στρατιωτική κίνηση“, ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωσή του.
Νωρίτερα την Παρασκευή οι παραστρατιωτικές δυνάμεις ταχείας υποστήριξης (RSF), οι οποίες μάχονται κατά του στρατού σε ολόκληρο το Σουδάν εδώ και σχεδόν μια εβδομάδα, συμφώνησαν στην εκεχειρία των 72 ωρών. Ωστόσο, εκρήξεις και αεροπορικές επιδρομές συγκλόνισαν τις πρώτες πρωινές ώρες το Χαρτούμ, κατά την έναρξη της γιορτής.
“Είμαστε βέβαιοι ότι θα ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση με τη σύνεση, τη σοφία και τη δύναμη, που διαφυλάσσουν την ασφάλεια και την ενότητα της χώρας, για να μπορέσουμε να περάσουμε στην πολιτική διακυβέρνηση” τόνισε ο επικεφαλής του Σουδάν, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Μπουρχάν.
Νωρίτερα και η Διεθνής Κοινότητα είχε εντείνει τις πιέσεις για τριήμερη εκεχειρία. “Ως άμεση προτεραιότητα κάνω έκκληση για κατάπαυση του πυρός για τουλάχιστον τρεις ημέρες, που θα σηματοδοτήσουν τους εορτασμούς του “Έιντ αλ Φιτρ”, για να επιτραπεί στους αμάχους που είναι παγιδευμένοι σε ζώνες συγκρούσεων να διαφύγουν” δήλωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.
Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση εντείνει τις επαφές για την επίτευξη εκεχειρίας στο Σουδάν και για τη δυνατότητα να απομακρύνει μέσω χερσαίας μεταφοράς τους σχεδόν 1.500 πολίτες που έχουν παγιδευτεί στις μάχες στο Χαρτούμ, ανακοίνωσε σήμερα Ευρωπαίος αξιωματούχος. “Η απομάκρυνση (των πολιτών) δεν θα μπορεί να γίνει από το αεροδρόμιο, που είναι κλειστό, αλλά μέσω χερσαίας μεταφοράς και χρειαζόμαστε μια τριήμερη εκεχειρία για τη διεξαγωγή μιας τέτοιας επιχείρησης“, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο. “Δεν πληρούνται οι όροι ασφαλείας για να εξετάσουμε μια τέτοια επιχείρηση επί του παρόντος, αλλά θα είμαστε έτοιμοι την κατάλληλη στιγμή“, πρόσθεσε. Η επιχείρηση συντονίζεται από τη Γαλλία και την Ελλάδα, διευκρίνισε.
Η ΕΕ έχει αντιπροσωπεία στο Χαρτούμ και επτά χώρες, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Ελλάδα και Δημοκρατία της Τσεχίας, έχουν αντιπροσωπείες στη σουδανική πρωτεύουσα. “Εναπόκειται στους αφρικανικούς οργανισμούς να εργαστούν για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός. Η σταθερότητα της περιοχής κινδυνεύει“, επέμεινε η ευρωπαϊκή πηγή.
Η κατάσταση στο Σουδάν θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ εντείνει τις επαφές με τους ηγέτες των χωρών της περιοχής. Συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου και με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών.
“Προτρέπουμε τις Σουδανικές Ένοπλες Δυνάμεις και τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης να παρατείνουν την τρέχουσα κατάπαυση του πυρός μέχρι την Κυριακή 23 Απριλίου κατά την οποία λήγει η γιορτή” είπε από πλευράς του ο Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βένταλ Πέιτελ.
Την επιτακτική ανάγκη για ανακωχή, ώστε να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την παροχή ιατροφαρμακευτικής φροντίδας στους τραυματίες εξέφρασε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: “Είναι πολύ καλύτερο να χρησιμοποιήσουμε τους ιατρικούς μας πόρους για να στηρίξουμε τα νοσοκομεία και να υποστηρίξουμε το ιατρικό προσωπικό στη χώρα αυτή τη στιγμή. Πρέπει να παρέχουμε την ιατρική βοήθεια στα νοσοκομεία που είναι λειτουργικά κι ελπίζουμε να θέσουμε ξανά σε λειτουργία εκείνα, που έχουν σταματήσει να λειτουργούν“.
Σε 10.000 με 20.000 υπολογίζει ο ΟΗΕ τους ανθρώπους που έως τώρα έχουν εγκαταλείψει το Σουδάν για να σωθούν. Υπάρχουν συνεχή προβλήματα στην παροχή ενέργειας και νερού στα σπίτια, εκτός από τη διακοπή της ηλεκτροδότησης από το Σάββατο, με διάρκεια τρεις συνεχόμενες ημέρες.
Εξάλλου, ένας εργαζόμενος στον ανθρωπιστικό τομέα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης σκοτώθηκε νωρίτερα σήμερα σε μάχες στο Σουδάν, ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ. “Με βαριά καρδιά επιβεβαιώνω τον θάνατο ενός αφοσιωμένου μέλους του προσωπικού του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στο Σουδάν σήμερα το πρωί, όταν το ιδιωτικό όχημα με το οποίο ταξίδευε μαζί με την οικογένειά του νοτίως της πόλης Ελ Ομπέιντ επλήγη σε ανταλλαγή πυρών μεταξύ των δύο εμπόλεμων πλευρών“, δήλωσε ο Αντόνιο Βιτορίνο. “Έχω λυπηθεί βαθύτατα από τον θάνατο του συναδέλφου μας και συμμετέχω μαζί με τη σύζυγό του, το νεογέννητο παιδί του και την ομάδα μας στο Σουδάν στο πένθος“, πρόσθεσε ο Βιτορίνο.
Ο 49χρονος εργαζόμενος σουδανικής υπηκοότητας ταξίδευε μαζί με την οικογένειά του σε περιοχή κοντά στο Ελ Ομπέιντ, μια πόλη νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Χαρτούμ, όταν επλήγη από διασταυρούμενα πυρά, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.
Τρείς εργαζόμενοι στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (PAM) του ΟΗΕ σκοτώθηκαν επίσης την περασμένη εβδομάδα στις μάχες που μαίνονται στο Σουδάν από τα μέσα Απριλίου μεταξύ του τακτικού στρατού και των παραστρατιωτικών. “Οι παράλογοι θάνατοι αμάχων, συμπεριλαμβανομένων μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων, που στοίχισαν τη ζωή σε τρεις εργαζόμενους του ΡΑΜ στο Βόρειο Νταρφούρ το Σάββατο, πρέπει να σταματήσουν και η ειρήνη να αποκατασταθεί“, ζήτησε ο Βιτορίνο.
Η έκρηξη της βίας στο Σουδάν ανάγκασε τον ΔΟΜ, όπως και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις, να αναστείλουν τη δραστηριότητά τους στη χώρα. Ωστόσο ο πληθυσμός, που είναι ήδη πολύ ευάλωτος, έχει ελλείψεις στα πάντα. “Η ασφάλεια του συνόλου του προσωπικού του ΔΟΜ είναι η απόλυτη προτεραιότητά μου“, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ που εδρεύει στη Γενεύη. “Όλες οι πλευρές πρέπει να εγγυώνται την ασφάλεια των εργαζομένων στον ανθρωπιστικό τομέα και να τους επιτρέπουν την πρόσβαση χωρίς περιορισμό για να μπορούν να βοηθούν τους πλέον ευάλωτους“, επέμεινε.
Ο αμερικανικός στρατός προετοιμάζει όσο το δυνατόν περισσότερες επιλογές ενόψει μιας πιθανής εκκένωσης της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Σουδάν, όμως δεν έχουν ακόμη ληφθεί αποφάσεις, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Οστιν. “Αναπτύξαμε κάποιες δυνάμεις στην περιοχή για να διασφαλίσουμε ότι θα διαθέτουμε όσο το δυνατόν περισσότερες επιλογές, εφόσον κληθούμε να κάνουμε κάτι. Και ακόμη δεν έχουμε κληθεί να κάνουμε τίποτα“, είπε ο Όστιν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Αεροπορική Βάση Ράμσταϊν στη Γερμανία. “Δεν έχει ληφθεί απόφαση για τίποτα“, πρόσθεσε. Το πρακτορείο Reuters ανέφερε την Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ στέλνουν μεγάλο αριθμό δυνάμεων στη βάση που διατηρούν στο Τζιμπουτί, για την περίπτωση που αποφασιστεί η απομάκρυνση του προσωπικού τους από το Σουδάν.
Η Ελβετία ανακοίνωσε σήμερα ότι εξετάζει τρόπους για να απομακρύνει πολίτες της καθώς και ένα μέρος του προσωπικού της πρεσβείας της στο Σουδάν. Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι σχεδόν 100 Ελβετοί πολίτες είναι καταγεγραμμένοι στο Σουδάν ενώ άλλοι πιστεύεται ότι επισκέπτονται την περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας ως τουρίστες. Η Βέρνη είναι σε επαφή με άλλες χώρες για μια πιθανή κοινή απομάκρυνση πολιτών αλλά τόνισε ότι πρέπει να πληρούται μια σειρά προϋποθέσεων, συμπεριλαμβανομένων των εγγυήσεων για ασφαλή εναέριο χώρο.
Την ίδια στιγμή το CNN αναφέρει ότι η μισθοφορική Βάγκνερ έχει προμηθεύσει τους Σουδανούς αντάρτες με πυραύλους εδάφους-αέρος. Δημοσιεύει δορυφορικές φωτογραφίες, που καταγράφουν ρωσικό μεταγωγικό σε δύο κοντινές στο Σουδάν λιβυκές αεροπορικές βάσεις, οι οποίες εδώ και καιρό χρησιμοποιούνται από τη ρωσική μισθοφορική οργάνωση.
Σύσκεψη της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ και ανησυχία στην Ελλάδα
Η κατάσταση στο Σουδάν, η ασφάλεια των Ελλήνων και μελών της οικογένειάς τους, καθώς και τα σχέδια για τον απεγκλωβισμό τους από τη χώρα, σε συντονισμό και στο πλαίσιο της ΕΕ, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, συζητήθηκαν σε σύσκεψη της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα, υπό τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκο Δένδια, με συμμετοχή της υπηρεσιακής ηγεσίας του υπουργείου και του πρέσβη της Ελλάδας στο Κάιρο, Νίκο Παπαγεωργίου, όπως αναφέρεται σε ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, απέστειλε σήμερα και επιστολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, σχετικά με την «άκρως ανησυχητική κατάσταση» στο Σουδάν.
Όπως γνωστοποιούν διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών σημειώνει την ιδιαίτερη ανησυχία του για την ασφάλεια των Ελλήνων, μεταξύ των οποίων και των δύο τραυματιών και λοιπών Ευρωπαίων πολιτών στο Σουδάν, αναφέροντας και τις προσπάθειες της χώρας μας για την προστασία τους και τον απεγκλωβισμό τους όταν οι συνθήκες τον επιτρέψουν.
Πηγή: ΕΡΤ