Κυριακή, 22 Μαΐου, 2022

Ο Σχοινιάς εν κινδύνω!

To άκουσα στο ραδιόφωνο. Ο εθνικός δρυμός του Σχοινιά στο Μαραθώνα, που αποτελείται από 4000 στρέμματα, εκ των οποίων τα 1000 είναι το δάσος που χιλιάδες κάτοικοι της Αττικής το απολαμβάνουν μαζί με την παραλία του, τα ταβερνάκια του, αλλά και τις πιο κοσμικές ψαροταβέρνες, τα beach bar, και τα καφέ του κινδυνεύει από πυρκαγιές φέτος, καθώς αναμένονται καύσωνες και το σύστημα αυτόματης πυρόσβεσης δεν λειτουργεί!

Το story: Με προοπτική του Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 εγκαταστάθηκε υπερσύγχρονο ηλεκτρονικό σύστημα πυρόσβεσης στο δάσος με ηλεκτρονικούς αισθητήρες, υπόγειες δεξαμενές ύδατος, σωληνώσεις και στύλους που θα έριχναν νερό πάνω από τα δένδρα που θα είχαν πιάσει φωτιά! Ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 800 εκατ. δραχμές, αλλά το τελικό κόστος ξεπέρασε το 1 δισεκ. δραχμές. Αυτό το σύστημα ουδέποτε παραλήφθηκε από τον Φορέα του δρυμού, ούτε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ούτε από το Δήμο Μαραθώνα και στην πραγματικότητα, ουδέποτε λειτούργησε. Σημειωτέον ότι το ίδιο σύστημα εγκαταστάθηκε στο λόφο της Ολυμπίας, που ως γνωστόν, έγινε παρανάλωμα του πυρός. Εννοείται ότι στο Σχοινιά οι καλωδιώσεις, ηλεκτρονικοί κατανεμητές και άλλα υλικά, όπως σωλήνες, καταληστεύτηκαν με την πάροδο του χρόνου… Ο κύριος που τα έλεγε όλα αυτά, υποστήριξε πως αν είχε μπει εισιτήριο 1 ευρώ για κάθε άτομο που μπαίνει στο δρυμό, θα καλύπτονταν τα έξοδα συντήρησης και θα περίσσευαν για να υλοποιηθούν και τα άλλα έργα του αρχικού σχεδίου για το δρυμό… Αυτή είναι η Ελλάς!

Το συμπέρασμα: Η Εισαγγελία προφανώς τελεί σε αφασία. Δεν πρέπει να ελεγχθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι (κατασκευάστρια εταιρεία, υπουργείο που παράγγειλε το έργο και δεν το παρέλαβε, δήμος, φορέας, πυροσβεστική και κάθε υπεύθυνος) με διαδικασίες εξπρές και να πάνε φυλακή για απιστία και ότι άλλο προκύψει; Θα πείτε: «μα και η Εισαγγελία είναι ελληνική…».

Η ιδέα: Καλέ πως ξέφυγε από το ΤΑΙΠΕΔ το φιλέτο του Σχοινιά; Ή μήπως όλη αυτή η ιστορία δεν είναι τίποτε περισσότερο από το άλλοθι για να ιδιωτικοποιηθεί;

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων