Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός
Είναι ο συνδυασμός των στρατηγικών του Τσίπρα και του Σαμαρά που θα φέρει την πολιτική αστάθεια στη χώρα.
Δεδομένης της παρούσας συγκυρίας η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση κατευθύνονται σε δύο δρόμος που τέμνονται στο σημείο όπου ενδεχομένως μπορεί να προκληθεί σοβαρή πολιτική αστάθεια στη χώρα.
Με την Κομισιόν να ανακοινώνει ότι η Τρόικα θα επιστρέψει στην Ελλάδα όταν υπάρξει πρόοδος η συζήτηση για την μετάβαση από το μνημόνιο σε κάτι άλλο, που δε θα είναι μνημόνιο αλλά θα μοιάζει με μνημόνιο, αργοπορεί επικίνδυνα.
Την ίδια εικόνα ο Μάκης Βορίδης την περιέγραψε σε τηλεοπτική εκπομπή στο ΣΚΑΙ εχθές με κάπως πιο αισιόδοξο τρόπο. «Το Eurogroup συζητά τη λήξη του μνημονίου, είναι γεγονός αυτό. Γεγονός είναι ότι υφίσταται αξιολόγηση του προγράμματος, βαίνει όμως προς τη λήξη του, αλλά για να οδεύσει πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Γεγονός είναι ότι υπάρχει ανοιχτή συζήτηση, και πηγαίνουμε σε υποστηρικτική γραμμή που χαλαρώνει η επιτήρηση… Όλα αυτά είναι πραγματικότητες. Θα καταλήξουμε σε συμφωνία Ανοιχτό ζήτημα είναι το ασφαλιστικό, το χειρίζεται ο Γιάννης Βρούτσης» ήταν μέρος αυτών που είπε.
Η «ανοιχτή συζήτηση» ουσιαστικά υποδηλώνει τη συζήτηση που δεν μπορεί να τελεσφορήσει. Εν τω μεταξύ είναι γνωστό στην ελληνική κυβέρνηση, στους πολίτες αλλά και στους εταίρους μας ότι μια ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα απορρίψει την όποια συμφωνία γίνει τώρα μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας. Ο διευθυντής του γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς σημείωσε στην ίδια τηλεοπτική εκπομπή ότι η όλη συζήτηση είναι επίφαση διαπραγμάτευσης ενώ τόνισε ότι απεμπλοκή από το μνημόνιο δεν υπάρχει και υπενθύμισε το μόνιμο αίτημα για άμεσες εκλογές.
Το πράγμα έχει μπει σε έναν φαύλο κύκλο. Η κυβέρνηση πασχίζει να καταφέρει μια συμφωνία με την Τρόικα για την πορεία του προγράμματος που θα βλάψει τη δημοτικότητά της όσο λιγότερο γίνεται. (¨Κύριος οίδε¨ τι έχουμε να δούμε με το ασφαλιστικό) Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το ΣΥΡΙΖΑ να προελαύνει στην προτίμηση ψήφου των πολιτών. Σαμαράς – Βενιζέλος συνειδητοποιούν ότι αλλαγή κυβέρνησης θα γκρέμιζε ότι προσπαθούν τώρα να πετύχουν. Ελπίζουν λοιπόν ότι θα ¨δέσουν¨ το ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθήσει το πρόγραμμα φέρνοντάς τον προ τετελεσμένων. Τα τετελεσμένα αυτά δεν έχουμε καμία αυταπάτη ότι θα τα δει με καλό μάτι ο κόσμος αφού θα έρθουν πακέτο με νέα μέτρα. Από την άλλη ο Τσίπρας είναι ακριβώς αυτή η παγίδα που προσπαθεί να αποφύγει, δηλώνοντας από τώρα ότι δε θα δεχθεί τίποτα προσυμφωνημένο για την κυβέρνησή του.
Έτσι προσπαθεί η κυβέρνηση να δημιουργήσει όρους που θα προκαλέσουν μεγάλη πολιτική αστάθεια αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι όμως αυτό εν τέλει διακυβέρνηση του τόπου, ή στρατηγική διαχείριση για τις παρατάξεις τους; Δίνεται βέβαια μια έξοδος με την πρόταση του Τσίπρα για προσφυγή στις κάλπες συντεταγμένα και μετά διενέργεια διαπραγματεύσεων με την Τρόικα και με ανανεωμένη τη λαική εντολή. Όμως αυτό δε θα το δεχτεί η κυβέρνηση γιατί πολύ απλά βολεύει πολύ το ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα βέβαια βγάζει και εκείνους από τη δύσκολη θέση αλλά και τη χώρα σε μια πιο νηφάλια πορεία. Το συμπέρασμα είναι ότι δεν πρόκειται να σταματήσει ο φαύλος κύκλος, ο οποίος ίσως συνεχίσει μέχρι και τις εκλογές, βάζοντας τη χώρα σε κατάσταση έντονης αποσταθεροποίησης.