Καθώς πλησιάζουμε προς τις επικείμενες εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου νομίζω, πως οι πολίτες επιβάλλεται και πρέπει να γνωρίζουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την δράση και τα πεπραγμένα όλων των κομμάτων και δη της απελθούσης Κυβέρνησης Σύριζα-Ανελ.
Αρχικά, σύμφωνα πάντα και με την δική μου εκτίμηση, η μη δυνατότητα κατανόησης σε βάθος της οικονομικής θεωρίας εκ μέρους πολλών εκ των στελεχών του Σύριζα οδήγησε την χώρα σε ένα ακόμη Μνημόνιο, το οποίο έδειχνε να αποφεύγεται τους προηγούμενους μήνες. Αλλά δυστυχώς, για την χώρα η “βίαιη πολιτικής ωρίμανση” της συγκυβέρνησης και η απότομη προσαρμογή της στην πραγματικότητα, είχε τραγικά αποτελέσματα για την χώρα. Πρώτον, είχαμε μία ακόμη οπισθοδρόμηση της χώρας προς την ύφεση, μετά τα πρώτα σημάδια ανάκαμψής της το 2014. Ακόμη, παρατηρήθηκε αύξηση της ανεργίας σε συνδυασμό με την επιστροφή σε πρωτογενή ελλείμματα και συρρίκνωση της πραγματικής οικονομίας εξαιτίας των κεφαλαιακών περιορισμών.Συμπερασματικά, οι πολίτες πλέον γνωρίζουν, και το οικοδόμημα του αντιμνημονίου δοκιμάσθηκε, αναμετρήθηκε με τα προβλήματα και διαπιστώθηκε ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει με την υποχρέωση μιας σωστής και χρηστής διακυβέρνησης.
Στις προσεχείς, λοιπόν, εκλογές θα αναμετρηθούν στήθος με στήθος από την μια οι αμέτρητες παροχολογίες, οι μύθοι και οι ψευδαισθήσεις μιας άπειρης κυβέρνησης και από την άλλη ένα σύμπλεγμα διαφορετικών προσεγγίσεων, που όμως δεν προτίθεται να θέσουν ξανά σε κίνδυνο την Ευρωπαϊκή πορεία και θέση της χώρας. Για τα λάθη του παρελθόντος σας εχω μιλήσει παλαιότερα, οπότε κρίνω σωστό να αναφερθώ στα αριθμητικά στοιχεία που έχω, όσον αφορά την πρότερη απόπειρα του “παλαιού” να κυβερνήσει.
Ξεκινάμε με την οικονομία, που από την μεγέθυνση του 0,8% και τις αρχικές εκτιμήσεις του 2015 για 2,9, φτάσαμε σταδιακά στο σήμερα στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που κάνει λόγο για ύφεση -2 έως -4% .Δηλαδή, με λόγια της πιάτσας, είχαμε απώλεια εθνικού εισοδήματος άνω των 11 δις ευρώ μόνο για το 2015.
Επιπροσθέτως, είχαμε αύξηση της Ανεργίας, αφού με δυσκολία είχε μειωθεί στο 26,6% από 27,3% το 2013, ενώ σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τα στοιχεία βαίνουν προς το χειρότερο με αποκορύφωμα προς το παρόν την απώλεια 16.658 θέσεων απασχόλησης, που αποτελεί και ρεκόρ 15 ετών.
Προχωράμε στον ” Δείκτη Οικονομικού Κλίματος “, όπου έχει κατρακυλήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009 με απόκλιση έως και 30 μονάδων, η οποία είναι και η μεγαλύτερη που παρακολουθείται στατιστικά από το 1985.
Συνεχίζουμε με τον σημαντικό τομέα της ” Βιομηχανίας”, όπου σύμφωνα με ην ΕΛΣΤΑΤ τον Ιούνιο του 2015 παρουσίασε μείωση κατά 13,4% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2014, έναντι της αύξησης κατά 11% που παρατηρήθηκε κατά την σύγκριση του έτους 2014 προς 2013.
Τώρα λίγο πιο οικονομικά στοιχεία :
Το διαφορικό επιτόκιο (Spread) των ελληνικών ομολόγων εκτινάχθηκε σε υψηλά επίπεδα την ώρα που άλλες χώρες της Ευρωζώνης απολαμβάνουν ιστορικά χαμηλά επιτόκια.
Το κόστος δανεισμού του Δημοσίου αυξήθηκε σε υψηλά επίπεδα. Ενδεικτικά μόνο αναφέρω σαν παράδειγμα την τελευταία έκδοση εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων, που έλαβε χώρα στις 2 Σεπτεμβρίου 2015, πραγματοποιήθηκε με επιτόκιο 2,97% όταν ή αντίστοιχη στις 7 Ιανουαρίου 2015 είχε γίνει με επιτόκιο 2,30%. Άμεσο αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης είναι στο 7 μηνο του 2015 οι τόκοι που θα πρέπει να πληρώσει το Δημόσιο να αυξηθούν κατά 536 εκατ.ευρώ ή κατά 13,4% σε σχέση με τους τόκους του αντίστοιχου επταμήνου του 2014.
Τέλος, και ίσως πιο σημαντικό, ειναι το διττό αποτέλεσμα της απώλειας του Χρηματιστηρίου Αθηνών (-25%) και του φόβου για ένα ενδεχόμενο Κούρεμα Καταθέσεων, εάν καθυστερήσει και άλλο ή Ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών.
Όλοι ευχόμαστε η επόμενη κυβέρνηση να έχει περισσότερο μαθηματική σκέψη και λιγότερο φαντασία.!