Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός
Σημαία του ΣΥΡΙΖΑ στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου είναι η συζήτηση για το χρέος. Σε αυτό το πλαίσιο έχει τονιστεί από ευρωπαίους υπουργούς οικονομικών, όπως του γάλλου Μισέλ Σαπέν, ότι για να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος θα πρέπει να προχωρήσουν τα προαπαιτούμενα και να εφαρμοστούν κατά γράμμα.
Δύο ημέρες πριν ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά τη συνάντησή του με την Κριστίν Λαγκάρντ έκανε αναφορά στην «προσπάθεια που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρωθεί έγκαιρα η πρώτη αξιολόγηση ώστε να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όπως έχει προγραμματιστεί, πριν την 1/1/2016. Αμέσως θα ξεκινήσει μία ουσιαστική συζήτηση για το χρέος, προκειμένου να δημιουργηθούν οι ικανές συνθήκες για την Ελλάδα ώστε να αλλάξει σελίδα και να φανεί στην πράξη η έξοδος από την κρίση».
Διαμηνύουν στην αντιπολίτευση, ότι η ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση ως κάλυψη για την εφαρμογή σκληρής λιτότητας. Η γραμματέας Πολιτικής Τεκμηρίωσης και Ενημέρωσης, Σοφία Βούλτεψη με εκτενή ανακοίνωσή της εχθές αναφερόμενη στη συμμετοχή του υπουργού στη Γενική Συνέλευση του Ταμείου έγραφε ότι «Στην πραγματικότητα, ο κ. Τσακαλώτος μας στέλνει τον λογαριασμό μέσω… Λίμας του Περού! Και η κυβέρνηση εμφανίζεται πρόθυμη να ανταλλάξει σκληρά δημοσιονομικά μέτρα και μειώσεις συντάξεων με μια έναρξη της συζήτησης για ένα χρέος με περίοδο αποπληρωμής 32,5 χρόνων! Δηλαδή, κόβουν τις συντάξεις σήμερα για να συζητήσουν για το χρέος αύριο!».
Όλα αυτά ενώ ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης προειδοποίησε στη συζήτηση μετά τις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή, «να μην διανοηθεί η κυβέρνηση να φέρει επιπλέον μέτρα» από τα ήδη συμφωνηθέντα. Είχε προηγηθεί και η έκθεση του ΔΝΤ που ανέφερε ότι θα χρειαστούν πιθανόν επιπλέον μέτρα από τα συμφωνηθέντα για να πιάσει η κυβέρνηση του στόχους που έχουν τεθεί στο τρίτο μνημόνιο.
Η επίσημη θέση στο ΣΥΡΙΖΑ, όπως την εκφράζει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη αλλά και άλλα στελέχη είναι ότι δεν θα χρειαστεί επιπλέον λιτότητα και ότι οι αξιολογήσεις θα πάνε κατ’ ευχήν. Όντως προς το παρόν φαίνεται να μην υπάρχει πρόβλημα με την πρώτη αξιολόγηση. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι τα πράγματα θα είναι έτσι και στις επόμενες. Δημοσίως αποφεύγεται να απαντηθεί το διόλου απίθανο σενάριο η επιπλέον ύφεση να φέρει στο τραπέζι και την ανάγκη επιπλέον μέτρων.
Οι δικές μου πληροφορίες από κύκλους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι όντως στο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι θα πιάσουν τους στόχους, συνδυάζοντας τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής με το επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ αλλά και μία νέα συμφωνία για το χρέος που θα το καθιστά ελαφρύτερο. Στην περίπτωση όμως που οι στόχοι δεν είναι εφικτοί με την παρούσα συμφωνία, η απάντηση που πήρα ήταν με μία λέξη «επαναδιαπραγμάτευση».
Στο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως αν από την πλευρά τους εφαρμόσουν κατά γράμμα τη συμφωνία και οι στόχοι δεν εκπληρωθούν, τότε το πρόβλημα θα το έχει η συμφωνία. Συνεπώς θα επιχειρηθεί συνολική επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο.
Σήμερα όμως έχουμε εμπειρία του σκληρού προσώπου των εταίρων μας και του τι είναι ικανοί να κάνουν προκειμένου να ακολουθηθεί η κατεύθυνση που θέλουν να επιβάλλουν. Δεδομένης λοιπόν μίας νέας εκβιαστικής κατάστασης που θα επέβαλλαν ΔΝΤ και Ευρώπη, δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι η απάντηση της κυβέρνησης θα ήταν μία και ενιαία. Είναι γεγονός ότι κάποιοι στο ΣΥΡΙΖΑ είναι περισσότερο διατεθειμένοι να εφαρμόσουν λιτότητα από ό,τι άλλοι.