Τρίτη, 24 Μαΐου, 2022

Ο TAP κι ένα ραντεβού που δεν έγινε ποτέ

Η κινητικότητα γύρω από τον αζέρικο αγωγό TAP, είναι υπόθεση των τελευταίων 10 μηνών. Μέχρι σχετικά πρόσφατα, η επίσημη και ανεπίσημη στάση της Ελλάδας στο σχέδιο αυτό ήταν από εχθρική πριν μερικά χρόνια, έως ουδέτερη μόλις πριν 10 μήνες. Κι αυτό άλλαξε με την επίσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών δύο φορές στο Μπακού, όπου είχε συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της χώρας της Κασπίας. Έτσι κλείστηκε και η συνάντηση Σαμαρά – Αλίγιεφ.

Όλο δε το διάστημα που το επίσημο Ελληνικό Κράτος, τηρούσε τη συγκεκριμένη στάση, οι κυβερνήσεις των Χωρών από όπου διέρχεται ο Nabucco «αλώνιζαν» κυριολεκτικά σε ΕΕ, Μπακού και ΗΠΑ με ισχυρούς συμμάχους στο State Department που δεν έκρυβε την προτίμησή του, αφού το έδαφος είχε καλλιεργήσει κατάλληλα ο Mat Bryza ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ σε θέματα Ευρασίας, αγωγών κλπ.

Για να γίνει κατανοητή κοντόφθαλμη στάση και η ασχετοσύνη των εν Ελλάδι διοικούντων, αρκεί να αναφέρουμε τα κατορθώματα του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, όταν μετατέθηκε από το υπουργείο Οικονομικών στο ΥΠΕΚΑ.

Αφού πια ο αγωγός που υποστήριζε επισήμως η Ελλάδα, δηλαδή ο «Ελληνοιταλικός», είχε απορριφθεί και μοναδικός υποψήφιος αγωγός με διέλευση από Ελλάδα ήταν ο ΤΑΡ, οι επικεφαλής της εταιρείας του τελευταίου, ζήτησαν συνάντηση περίπου ένα μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στο νέο υπουργείο, προκειμένου να τον ενημερώσουν.

Ε λοιπόν, ακόμη περιμένουν να οριστεί το ραντεβού!

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων