Τσάντες– «μαϊμούδες», πορτοφόλια, γυαλιά ηλίου, ρολόγια, μπιζού και κάθε λογής αξεσουάρ είναι λίγα μόνο από τα προς πώληση είδη στα σεντόνια που απλώνουν οι αλλοδαποί– πλανόδιοι μικροπωλητές σε κεντρικό σημείο στον Κεραμεικό.
Πεδίο δόξης λαμπρό είχε αποτελέσει στο παρελθόν και μια άλλη πολυσύχναστη περιοχή της Αθήνας, ο εμπορικός δρόμος της Ερμού και τα πλησίον στενά, αλλά με την έναρξη της επιχείρησης «Ξένιος Διας» το παρεμπόριο μόνο ως μακρινή ανάμνηση αντιμετωπίζεται πλέον.
Σήμερα, το σκηνικό της παραβατικότητας επαναλαμβάνεται στην πάλε ποτέ υποβαθμισμένη συνοικία, της οποίας το πρόσωπο βελτιώθηκε τα τελευταία χρόνια τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά με αποτέλεσμα να εξελιχθεί σε σημείο συνάντησης των Αθηναίων και να συντατυτιστεί με την έννοια της διασκέδασης στην πρωτεύουσα.
Πέρα από την αυτονόητη ζημιά στην «εικόνα» της κεντρικής πλατείας, το φαινόμενο απειλεί το ελληνικό εμπόριο, που ούτως ή άλλως ασφυκτιά κάτω από τη μέγγενη της οικονομικής ύφεσης.
Όπως προκύπτει από πρόσφατα στοιχεία, στις 65.000 ανέρχεται ο αριθμός των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου που αναγκάστηκαν να βάλουν «λουκέτο» κατά τη διάρκεια του παρελθόντος έτους, ενώ αδιευκρίνιστο παραμένει το σύνολο των επιχειρηματιών που αφήνουν τους εργαζομένους τους απλήρωτους και καθυστερούν τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος λόγω έλλειψης ρευστού.
Εκτός από την δυσμενή συγκυρία, οι μικρομεσαίοι Έλληνες επιχειρηματίες καλούνται να αντιμετωπίσουν και έναν άλλο μεγάλο «εχθρό», τον ανταγωνισμό του παρεμπορίου.
Οι εξευτελιστικές τιμές στις οποίες διατίθενται τα εν λόγω προϊόντα σε συνδυασμό με την κατακόρυφη μείωση της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων έχουν εκτοξεύσει στα ύψη τον τζίρο του παρεμπορίου, με τη χώρα μας να συγκαταλέγεται στις δέκα πρώτες χώρες της Ε.Ε. στη διακίνηση και διάθεση παραποιημένων προϊόντων.
Την ίδια στιγμή το παρεμπόριο αποστερεί τεράστια ποσά από τα κρατικά ταμεία, τα οποία δεν εισπράττουν φόρους από τις εν λόγω δραστηριότητες.
Παρά τις κραυγές απόγνωσης του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, η ελληνική αστυνομία επιδεικνύει αξιοθαύμαστη ανοχή, ενώ παραμένει έκδηλη η αδυναμία τόσο του Δήμου Αθηναίων όσο και του υπουργείου Ανάπτυξης να λάβουν μέτρα για την πάταξη του φαινομένου.
Προς το παρόν, τόσο ο δήμαρχος της Αθήνας κ. Γιώργος Καμίνης όσο και οι επικεφαλής του υπουργείου έχουν βαλθεί να πετούν ο ένας στον άλλον το «μπαλάκι» των ευθυνών για τις εικόνες ντροπής στην πρωτεύουσα, αγνοώντας τους Έλληνες εμπόρους που δίνουν μάχη για να αποφύγουν το οριστικό «σφράγισμα» των καταστημάτων τους.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε δε ότι, μια από τις πρωταρχικές προεκλογικές δεσμεύσεις του νυν δημάρχου Αθηναίων υπήρξε η πλήρης πάταξη του φαινομένου από τους δρόμους της πρωτεύουσας. Και πράγματι έγιναν ορισμένες θετικές κινήσεις με εφόδους σε αποθήκες και κατασχέσεις προϊόντων, οι οποίες όμως δεν στάθηκαν επαρκείς ώστε να επιτευχθεί η πλήρης εκρίζωση της παραβατικής δραστηριότητας των αλλοδαπών.
Εάν δεν επιλυθούν όλα τα γραφειοκρατικά προσκόμματα και δεν καταμεριστούν με ακρίβεια οι αρμοδιότητες μεταξύ των κρατικών φορέων, δύσκολα θα υπάρξει φως στο τούνελ του παρεμπορίου, που αποσπά 6 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως από τις νόμιμες επιχειρήσεις.
Όμως, για να δημιουργηθούν οι παραπάνω αναγκαίες προϋποθέσεις δεν απαιτείται μονάχα ισχυρή πολιτική βούληση, αλλά και η εμπέδωση μιας υγιούς καταναλωτικής συνείδησης ώστε να μην χρειαστεί να θρηνήσουμε τον θάνατο του Έλληνα εμποράκου…