Οι θηλάζουσες μητέρες που έχουν εμβολιαστεί κατά του COVID-19 διαθέτουν αντισώματα κατά του SARS-CoV-2 στο μητρικό γάλα τους, αποκαλύπτει μελέτη επιστημόνων από το Πανεπιστημίου της Φλόριντα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Perinatology, όπου σημειώνεται πως τα αντισώματα ήταν ανιχνεύσιμα στα δείγματα κοπράνων των βρεφών των μητέρων που τα θήλασαν.
Σύμφωνα με την μελέτη κατά τους πρώτους μήνες της ζωής τους, όταν το ανοσοποιητικό τους σύστημα αναπτύσσεται ακόμη, τα βρέφη επωφελούνται από τα μητρικά αντισώματα που λαμβάνουν μέσω του πλακούντα πριν από τη γέννηση και μέσω του μητρικού γάλακτος μετά τη γέννηση. Ο SARS-CoV-2 δεν αποτελεί σε αυτό εξαίρεση. Προηγούμενες μελέτες έχουν ήδη ανιχνεύσει αντισώματα κατά του SARS-CoV-2 στο αίμα του ομφάλιου λώρου και στο μητρικό γάλα από μητέρες που είχαν εμβολιαστεί κατά του COVID-19.
Τα αντισώματα μπορούν να απορροφηθούν από τα έντερα των παιδιών, κάτι που είναι δυνατό μόνο τους πρώτους μήνες της ζωής και πιθανώς να προστατεύσουν τα βρέφη από συστηματικές λοιμώξεις. Ο μαστικός αδένας παράγει επίσης αντισώματα IgA, τα οποία είναι υπεύθυνα για την προστασία των βλεννογόνων.
Στα βρέφη, αυτά τα αντισώματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη εντερικών λοιμώξεων με SARS-CoV-2, οι οποίες πιστεύεται ότι είναι πιο συχνές στα βρέφη παρά στους ενήλικες. Στα μικρά παιδιά, το ιικό RNA απεκκρίνεται επίσης στα κόπρανα για εβδομάδες, γεγονός που υποδηλώνει πιθανό κίνδυνο μόλυνσης για άλλα άτομα.
Σε μια εργαστηριακή δοκιμή σε ψευδοϊούς, οι ερευνητές εξέτασαν εάν τα αντισώματα που περιέχονται στα δείγματα κοπράνων ήταν σε θέση να εξουδετερώσουν τον SARS-CoV-2. Αυτό ήταν δυνατό ακόμη και πριν εμβολιαστούν οι μητέρες. Ορισμένες συμμετέχουσες στη μελέτη εμβολιάστηκαν μάλιστα μόνο ενώ θήλαζαν. Μετά τους εμβολιασμούς, υπήρξε σημαντική αύξηση στην εξουδετερωτική δράση, ακόμη και όταν τα επίπεδα αντισωμάτων στο αίμα της μητέρας είχαν ήδη μειωθεί.
ΕΡΤ : Κώστας Δαβάνης
Πηγή: ertnews.gr