Aπόλυτος θρίαμβος για τον Ερντογάν με το χθεσινό αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του ισλαμοσυντηρητικού προέδρου της Τουρκίας να παίρνει την απόλυτη αυτοδυναμία με το 49,41% (316 έδρες) με καταμετρημένο το 100% των ψήφων. Στις εκλογές της 7ης Ιουνίου 2015 το κόμμα είχε ποσοστό 40,87% και 258 έδρες.Ακολουθούν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα με 25,38% (134 έδρες), το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος με 11,93% (41 έδρες) και το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών με 10,71% (59 έδρες).
Αυτό που δεν πρέπει να λησμονηθεί είναι πως μία από τις πρώτες προταιρεότητες του Ερντογάν θα είναι η αναθεώρηση του τουρκικού συντάγματος που θα θεσμοποιήσει τις αυξημένες αρμοδιότητές του ή αλλιώς τη μετάβαση σε προεδρικό σύστημα,.Αυτή η ενέργεια όμως απαιτεί άλλες 14 έδρες στην εθνοσυνέλευση, καθώς η απαιτούμενη πλειοψηφία για να υπερψηφιστεί η αναθεώρηση (με τρόπο που η τελική έγκριση θα γίνει με δημοψήφισμα) είναι αυτή των 330 εδρών. Αυτό είναι ένα μυστήριο είναι η αλήθεια.
Επιπλέον στην πανηγυρική ομιλία του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο Τούρκος πρόεδρος ευχαρίστησε την πλειοψηφία που «στήριξε τα στόχους μας για το 2023», ενώ στράφηκε εναντίον των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης, σε γραπτή δήλωσή του σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με τον Ερντογάν, το σημαντικότερο μήνυμα των εκλογών ήταν «σχετικό με τη διαμελιστική τρομοκρατική οργάνωση και αυτούς που βρίσκονται υπό την καθοδήγηση της οργάνωσης αυτής».
Ο Ερντογάν εννοούσε το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών. Τόνισε ότι «το έθνος μας έδωσε ηχηρή απάντηση σε αυτούς που προσπάθησαν να ρίξουν μετά τις εκλογές της 7ης Ιουνίου τη σκιά των όπλων, των βομβών, της βίας, του αίματος και της τρομοκρατίας».
Η δήλωση αυτή από πολλούς μπορεί και να θεωρηθεί συσχετισμός του φιλοκουρδικού κόμματος με την τρομοκρατία από πλευράς κυβέρνησης κατά τη μετεκλογική περίοδο,και μπορεί να δρομολογήσει δικαστική διαμάχη και μελλοντικό διωγμό..
Ένα ακόμη όμως μήνυμα των εκλογών, σύμφωνα με τον Ερντογάν, αφορά το ότι «το έθνος μας δεν ενέκρινε την αδιάλλακτη και ρεβανσιστική στάση που τηρούν εδώ και καιρό το δεύτερο και τρίτο κόμμα των εκλογών της 7ης Ιουνίου, στάση που επανέλαβαν και κατά τις συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές αυτές». Η δήλωση αφορά το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα και το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος.
Ομιλία θριάμβου έκανε στη μία μετά τα μεσάνυχτα και ο αρχηγός του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΚΔΑ) Αχμέτ Νταβούτογλου, του στην ‘Αγκυρα.
Ο Νταβούτογλου είπε ότι. «Δεν υπάρχει ηττημένος», και τόνισε ότι «το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, όπως κάνει από το 2002, θα συνεχίσει να αγκαλιάζει όλα τα τμήματα της κοινωνίας».
Ο Τούρκος πρωθυπουργός κινήθηκε πάνω στον απόηχο των εκλογών δηλαδή την επιθυμία για ένα νέο Σύνταγμα.Είπε «εγγυόμαστε τη ζωή και την περιουσία, την ελευθερία σκέψης και θρησκείας όλων των πολιτών», αλλά τόνισε, αναφερόμενος προφανώς στην αντιπολίτευση, «η πολιτική της τρομοκρατίας και η πολιτική της άρνησης ηττήθηκε από αυτούς που λένε Ναι στη νέα Τουρκία». Με τα περί «πολιτικής της τρομοκρατίας» εννοούσε το φιλοκουρδικό κόμμα και με την «άρνηση», το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα και το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος.
Και ερχόμαστε λοιπόν στα ‘’αναπάντητα ερωτήματα’’ του τύπου πώς θα ασκήσει εξουσία το ΚΔΑ μετά τη μεγάλη αυτή εκλογική νίκη. Στο βαθμό που η νίκη οδηγήσει σε πολιτική μέθη και ταυτόχρονα γίνουν πράξη οι διάφορες «απειλές» που διατύπωναν προεκλογικά, στελέχη του ΚΔΑ και δημοσιογράφοι που πρόσκεινται σε αυτό, εναντίον της αντιπολίτευσης και των αντιπολιτευόμενων μέσων ενημέρωσης, τότε η πόλωση και η εκρηκτική κατάσταση μπορεί να πάρει ανεπανάληπτες διαστάσεις.
Ένα ακόμη αναπάντητο ερώτημα στο οποίο θα κληθεί η Κυβέρνηση να δώσει απάντηση είναι το πώς θαδιαχειριστεί το Κουρδικό ζήτημα, αλλά και ένα διεθνές θέμα που συνδέεται μεταξύ άλλων και με το Κουρδικό: Σε μία φάση όπου η Ρωσία, αλλά και οι ΗΠΑ κάνουν αισθητή τη στρατιωτική τους παρουσία στη Συρία, υπέρ του ‘Ασαντ οι πρώτοι και υπέρ των Κούρδων οι δεύτεροι, η νέα κυβέρνηση θα στριμωχθεί πολύ, αν επιμείνει στην έντονη στάση της εναντίον τόσο του ‘Ασαντ, όσο και των Κούρδων της Συρίας.
Επιπροσθέτως ερώτημα είναι και αν το ΚΔΑ θα επιχειρήσει να προχωρήσει σε αναθεώρηση του συντάγματος με σκοπό τη μετάβαση σε προεδρικό σύστημα. Αυτό προϋποθέτει την ψήφο 330 βουλευτών. Με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, το ΚΔΑ θα χρειαστεί πρόσθετες 15 έδρες. Αν τις βρει, ψηφίζεται στη βουλή η αναθεώρηση και στη συνέχεια εγκρίνεται ή όχι, η αναθεώρηση, με δημοψήφισμα. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία με την οποία μπορεί να αναθεωρηθεί το σύνταγμα απευθείας και δίχως δημοψήφισμα είναι αυτή των 367 εδρών.Αναμένουμε με αγωνία τις εξελίξεις καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ‘’γείτονας’’ έχει μια έμφυτη τάση , να μεταλαμπαδεύει τις εσωτερικές κρίσεις του, σε μια προσπάθεια εξωτερίκευσης του προς την Ελλάδα, συνήθως με ολισθιρές επιπτώσεις για την χώρα μας.
Αυτό που όλοι μας πρέπει να κανατανοήσουμε είναι πως, ο Ερντογάν για τώρα αλλά και για τα επόμενα χρόνια, είναι ο κυρίαρχος στο παιχνδίδι της Μ.Ανατολής, και πολλές στρατηγικές του αποφάσεις θα κρίνουν την έκβαση όχι μόνο της ζωής των ανθρώπων στην Τουρκία, αλλά και τις τύχες ολόκληρων πολέμων. Αν ο Τούρκος Πρόεδρος παίξει σοβαρά τα χαρτιά που έχει στην διάθεση του και στρατηγικά έλθει πιο κοντά με την Ρωσία ο πόλεμος θα λήξει, και μαζί του θα τελειώσουν και τα βάσανα εκατομμυρίων προσφύγων που χάνουν την ζωή τους στο Αιγαίο πέλαγος.
Συμπερασματικά, αυτό που μας απέδειξε για ακόμη μία φορά η Ιστορία είναι πως το εκλογικό κοινό, ακόμη και εάν είναι δυσαρεστημένο, και εξαγριωμένο από την φασιστική δράση ένος ατόμου, εν τέλει δεν θα κάνει αυτό που πρέπει για να απεμπλακεί από αυτό, αλλά θα προτιμήσει να συνεχίζεται εις αεί αυτή η σχέση που προβάλλει το ‘’Σύνδρομο της Στοκχόλμης’’ με την εξάρτηση πλέον του θύματος από τον θύτη. Είναι από την μία λυπηρό, αλλά και από την άλλη άξιο απορίας το γεγονός πως μια γειτονική χώρα δεν αρκείται μόνο στο να μην περιορίζει τις οικονομικές ανισότητες, αλλά φτάνει στο σημείο να περιορίζει και τις ελευθερίες των ατόμων και του πολιτεύματος και να κερδίζει πόντους στις συνειδήσεις των πολιτών της.
Καληνύχτα Δημοκρατία…