Κυριακή, 14 Αυγούστου, 2022

O Τουσκ συναντά τον Ερντογάν, η ΕΕ πιέζει την Άγκυρα

O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ συναντάται με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πριν τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας. Οι αριθμοί «πρέπει να πέσουν στο μηδέν», λέει η ολλανδική προεδρία.

Την Παρασκευή, ο Τουσκ θα έχει συνομιλίες με τον τούρκο πρόεδρο, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου την Πέμπτη, στην οποία επανέλαβε πως οι «28» περιμένουν κινήσεις από την Άγκυρα. «Εναπόκειται στην Τουρκία να αποφασίσει ποια επιπλέον μέτρα θα πάρει» για να μειώσει τον αριθμό όσων περνούν το Αιγαίο, είχε πει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις δηλώσεις του με τον τούρκο πρωθυπουργό.

Ωστόσο στην Ευρώπη, ανέφερε ο Τουσκ, πολλοί προκρίνουν τη δημιουργία μηχανισμού που θα επιτρέψει «ταχεία και σε μεγάλη κλίμακα» επαναπροώθηση μεταναστών στην Τουρκία. Κάτι τέτοιο, υποστήριξε ο Τουσκ, «πρακτικά θα διέλυε το επιχειρηματικό μοντέλο των διακινητών».

Πληροφορίες στον ευρωπαϊκό Τύπο θέλουν τις δύο πλευρές να βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για επαναπροώθηση μη σύρων προσφύγων και μεταναστών. Η έκβαση των συζητήσεων είναι αβέβαιη, όπως και η εφαρμογή της, ωστόσο κάτι τέτοιο αναμένεται ότι θα συνέβαλε σημαντικά στη βελτίωση της κατάστασης.

HTML tutorial

πηγή: in.gr

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων